ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ούτε το VAR δεν μας σώζει

Το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Περνάμε κατευθείαν στο ψητό. Το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας. Αυτό δεν είναι θέμα άποψης, αλλά ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το επίπεδο του πρωταθλήματος αντικατοπτρίζεται στην κατάταξη της Κύπρου στην UEFA και το επίπεδο της διαιτησίας μας φαίνεται στο γήπεδο και στα βανάκια του VAR σχεδόν σε κάθε αγωνιστική.

Δεν υποστηρίζω πως δεν έχουμε καλούς διαιτητές οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρωταθλήματός μας. Είναι ξεκάθαρο όμως πως οι πραγματικά καλοί διαιτητές είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που απαιτούνται για να βγει χωρίς προβλήματα η σεζόν. Και η ανάγκη για εμπλουτισμό του καταλόγου διαιτητών Α’ Κατηγορίας είναι επιτακτική.

Το γιατί φτάσαμε εδώ και ποιοι φέρουν την ευθύνη είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά όχι της παρούσης. Οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Εδώ και χρόνια οι αρχιδιαιτητές, οι ξένοι εμπειρογνώμονες, οι διάφορες επιτροπές διαιτησίας και η ίδια η ΚΟΠ δεν φρόντισαν να προσελκύσουν ικανά και μορφωμένα άτομα με σκοπό να τα εκπαιδεύσουν και ακολούθως να στελεχώσουν τη μεγάλη κατηγορία με άξιους διαιτητές. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι ικανοί διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να σφυρίζουν συνέχεια, μία και δυο φορές σε κάθε αγωνιστική, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο... κάψιμο.

Οι νέοι δεν είναι η (άμεση) λύση

Το αν οι νέοι διαιτητές έχουν το ταλέντο και την προσωπικότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Α΄κατηγοριας δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κρίνουμε σήμερα, αλλά κάτι που θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) σε βάθος χρόνου. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε; Τη λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να τη δώσει το VAR. Δυστυχώς, όμως, αποδείχθηκε πως ούτε αυτό το πολύτιμο εργαλείο μπορεί να εξαλείψει στον επιθυμητό βαθμό τα λάθη, την προκατάληψη και την καχυποψία.

Λάθη γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμα και με τη χρήση της τεχνολογίας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο, αλλά και στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Αυτό όμως που δεν είναι αποδεκτό είναι τα σοβαρά και εξώφθαλμα λάθη από τους διαιτητές–χειριστές του VAR. Όσο περνά ο καιρός οι δικαιολογίες περί απειρίας στη χρήση του συστήματος ή έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των διαιτητών θα γίνονται λιγότερο αποδεκτές. Πως μπορεί να δικαιολογήσει κανείς λάθη που είναι τόσο εξώφθαλμα και τα οποία εύκολα μπορεί να εντοπίσει κάποιος, όσο άσχετος και να είναι με το αντικείμενο;

Φόβος, ο μεγαλύτερος «εχθρος»

Άποψη μου είναι πως το σοβαρότερο πρόβλημα της κυπριακής διαιτησίας δεν τόσο είναι η έλλειψη ταλέντου, όσο η έλλειψη αποφασιστικότητας, θάρρους και διαιτητών με προσωπικότητα. Ή, όπως λένε και οι ισπανόφωνοι, η έλλειψη... cojones. Ο φόβος να υποδείξουν αυτά που βλέπουν, ειδικά σε κρίσιμα χρονικά σημεία ή σε μεγάλης σημασίας αγώνες και ειδικότερα εις βάρος των «μεγάλων», οδηγούν σε σφυρίγματα και αποφάσεις που δύσκολα μπορείς να αποδεχθεί η να εξηγήσει κανείς.

Ακόμα και αυτός ο φόβος είναι απόρροια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και του τοξικού κλίματος που υπάρχει στο χώρο της κυπριακής διαιτησίας. Ο τρόπος που λειτουργεί το όλο σύστημα, η διαδικασία ανέλιξης των διαιτητών, ο τρόπος αξιολόγησης (και βαθμολόγησης) τους και οι – πολλές φορές εκτός λογικής - ορισμοί διαιτητών όχι απλά δεν βοηθά, αλλά εκτοξεύει ακόμα περισσότερο την προκατάληψη. Όπως επίσης δεν βοηθούν οι ίδιοι οι διαιτητές τον εαυτό τους.

Θέμα χρόνου για ξένους διαιτητες

Δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά. Και, ακόμα χειρότερα, δεν βλέπω πως μπορούν να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο τα πράγματα που να βελτιωθεί άμεσα η εικόνα της διαιτησία και κυρίως να διαλυθούν τα σύννεφα αμφισβήτησης και καχυποψίας που συσσωρεύτηκαν από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές. Και λογικά δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που κάποιοι θα αρχίσουν να φωνάζουν και να απαιτούν την κάθοδο ξένων διαιτητών. Και θα έχουν και δίκαιο...

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

Limit down

Limit down

Χειρότεροι αριθμοί στην ιστορία για πρωταθλητή και σκόρερ
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ιδού η Ρόδος...

Ιδού η Ρόδος...

Φινάλε για γερά νεύρα στην α΄ φάση και όλα συνηγορούν ότι η εξάδα θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Don’t do it, Mazic!

Don’t do it, Mazic!

Οι απορίες που προέκυψαν μετά τις σκέψεις που κάνουν στην Ιταλία και η κυπριακή πραγματικότητα
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Δυστυχώς, αποτύχατε...

Δυστυχώς, αποτύχατε...

Η αναγέννηση της Εθνικής και του κυπριακού ποδοσφαίρου απαιτεί πλάνο, όραμα, χρήμα και κυρίως τα κατάλληλα άτομα
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING