ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έχασαν τον ύπνο τους στην ΚΟΠ

Πανδημία, αναβολές, διαιτησία και στο βάθος… Παγκόσμιο Κύπελλο

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Οι πρώτες μέρες του 2022 ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ηγεσία της ΚΟΠ. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστο το κυπριακό ποδόσφαιρο, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να πλησιάζει τα εκατό! Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο την αναβολή κάποιων αγώνων, ενώ στον αέρα είναι και αγώνες της επόμενης αγωνιστικής (16η).

Τα προηγούμενα 24ωρα η ΚΟΠ δέχτηκε μεγάλες πιέσεις για αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής. Επίσημο αίτημα κατέθεσε μόνο η ΑΕΛ. Ωστόσο, κι άλλες ομάδες κινήθηκαν... ανεπίσημα και παρασκηνιακά προς την ίδια κατεύθυνση. Από αυτά που μάθαμε υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ κάποιων μελών της Εκτελεστικής και σε κάποιες περιπτώσεις ανέβηκαν και οι τόνοι. Στο τέλος επικράτησε η άποψη του Γιώργου Κούμα, ο οποίος ευνοούσε τη διεξαγωγή όσων αγώνων μπορούν να γίνουν, όπως προνοεί και το πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση δεν ήταν τόσο απλή. Ο Ιανουάριος είναι ένας «γεμάτος» μήνας. Περιλαμβάνει και παιχνίδια κυπέλλου, τα οποία είναι βασισμένα στο πρόγραμμα πρωταθλήματος. Και ενδεχόμενη αναβολή της 15ης αγωνιστικής θα έφερνε αλυσιδωτές συνέπειες και θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο το οποίο η Ομοσπονδία θα ήθελε να αποφύγει, αφού κάθε φορά που θα προέκυπταν τουλάχιστον τέσσερα θετικά δείγματα σε ποδοσφαιριστές καταλογου Α’, οι ομάδες θα ζητούσαν και πάλι αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής. Στο τέλος της ημέρας, συντάχθηκε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, με το οποίο συμφώνησαν όλες οι ομάδες, και με αυτό προχωράμε. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο... μενού και διαιτησία

Πριν φτάσουμε στα όσα περιγράφουμε πιο πάνω, προηγήθηκαν έντονες διεργασίες και παρασκήνια για άμεση κάθοδο ξένων διαιτητών για να διευθύνουν αγώνες υψηλής επικινδυνότητας. Κάτι για το οποίο η ηγεσία της ΚΟΠ δεν ήταν αρνητική. Έγιναν μάλιστα κάποιες επαφές με σκοπό να έρθει άτομο από το εξωτερικό για να διαιτητεύσει τον (αναβληθέντα) αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων- ΑΕΛ, στην πορεία όμως προέκυψαν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε δεδομένο πάντως πως ειναι θέμα χρόνου να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα καθόδου ξένων διαιτητών.
Διακοπή ελέω Μουντιάλ;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην ατζέντα της ΚΟΠ υπάρχει και ο προγραμματισμός για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Τα μεγάλα ευρωπαικά πρωταθλήματα έχουν κάνει τους σχεδιασμούς τους και ανακοίνωσαν το πρόγραμμα. Στα περισσότερα η δράση θα ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς και ακολούθως θα υπάρξει διακοπή κατά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμιου Κυπέλλου. Η απόφαση των συγκεκριμένων λιγκών ηταν αναπόφευκτη, μιας και οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους θα στερηθούν δεκάδες ποδοσφαιριστές λόγω Μουντιάλ.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την ΚΟΠ, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν από τώρα κατά πόσο θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές κυπριακών ομάδων οι οποίοι θα δώσουν το παρών τους στα γήπεδα του Κατάρ. Σε αντίθεση με το African Cup (9 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου), το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε επίσημες διεθνείς ημερομηνίες της FIFA και ως εκ τούτου ομάδα ή ομάδες οι οποίες θα στρερηθούν ποδοσφαιριστές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναβολές, κάτι που η ΚΟΠ θέλει να αποφύγει. Μια πρώτη σκέψη που γίνεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας είναι όπως υπάρξει διακοπή, δεν θα βιαστεί όμως να πάρει την τελική απόφαση.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, λογικό είναι να έχουν χάσει τον ύπνο τους ο Γιώργος Κούμας και οι συνεργάτες του στην Εκτελεστική Επιτροπή. Και ακόμα δεν μπήκαμε στην κρίσιμη τελική ευθεία του πρωταθλήματος που θα κριθούν τα πάντα. Εκεί όπου θα κορυφωθεί η αγωνία, οι φωνές, το παρασκήνιο και οι πιέσεις προς την Ομοσπονδίας. Και όποιος αντέξει...

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

Ψέματα, με... αποδείξεις

Ψέματα, με... αποδείξεις

Επίσημα έγγραφα αφήνουν εκτεθειμένους Αστυνομία, ΚΟΑ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Χειροκροτήστε τον!

Χειροκροτήστε τον!

Το χρονικό της παρουσίας του Ερικ τεν Χαχ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και οι κινήσεις του που ξύπνησαν τον κοιμώμενο γίγαντα ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Η απόλυτη σιωπή της ΚΟΠ μπορεί να ερμηνευτεί σαν συνενοχή ή ανικανότητα να πατάξει τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορείται ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Εφτάψυχος!

Εφτάψυχος!

Όπως και οι... γατίσιες ψυχές, οι ευκαιρίες δεν είναι ανεξάντλητες. Και ο Σωφρόνης έχει ήδη σπαταλήσει κάποιες από αυτές. ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ας μιλήσουμε για ευθύνες

Ας μιλήσουμε για ευθύνες

Οι χούλιγκαν εξακολουθούν να αποτελούν το άλλοθι των ομάδων, της Αστυνομίας και της Πολιτείας
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Σε τι (υπό)κόσμο ζούμε, μπαμπά;

Σε τι (υπό)κόσμο ζούμε, μπαμπά;

Η δήθεν έκπληξη που επιδεικνύουν ορισμένοι για τους μπράβους που οπλοφορούν στα γήπεδα φτάνει τα όρια της υποκρισίας
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Limit down

Limit down

Χειρότεροι αριθμοί στην ιστορία για πρωταθλητή και σκόρερ
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING