ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
33° Λευκωσία,
29 Ιουνίου, 2022
sport fm - listen live

Έχασαν τον ύπνο τους στην ΚΟΠ

Πανδημία, αναβολές, διαιτησία και στο βάθος… Παγκόσμιο Κύπελλο

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Οι πρώτες μέρες του 2022 ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ηγεσία της ΚΟΠ. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστο το κυπριακό ποδόσφαιρο, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να πλησιάζει τα εκατό! Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο την αναβολή κάποιων αγώνων, ενώ στον αέρα είναι και αγώνες της επόμενης αγωνιστικής (16η).

Τα προηγούμενα 24ωρα η ΚΟΠ δέχτηκε μεγάλες πιέσεις για αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής. Επίσημο αίτημα κατέθεσε μόνο η ΑΕΛ. Ωστόσο, κι άλλες ομάδες κινήθηκαν... ανεπίσημα και παρασκηνιακά προς την ίδια κατεύθυνση. Από αυτά που μάθαμε υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ κάποιων μελών της Εκτελεστικής και σε κάποιες περιπτώσεις ανέβηκαν και οι τόνοι. Στο τέλος επικράτησε η άποψη του Γιώργου Κούμα, ο οποίος ευνοούσε τη διεξαγωγή όσων αγώνων μπορούν να γίνουν, όπως προνοεί και το πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση δεν ήταν τόσο απλή. Ο Ιανουάριος είναι ένας «γεμάτος» μήνας. Περιλαμβάνει και παιχνίδια κυπέλλου, τα οποία είναι βασισμένα στο πρόγραμμα πρωταθλήματος. Και ενδεχόμενη αναβολή της 15ης αγωνιστικής θα έφερνε αλυσιδωτές συνέπειες και θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο το οποίο η Ομοσπονδία θα ήθελε να αποφύγει, αφού κάθε φορά που θα προέκυπταν τουλάχιστον τέσσερα θετικά δείγματα σε ποδοσφαιριστές καταλογου Α’, οι ομάδες θα ζητούσαν και πάλι αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής. Στο τέλος της ημέρας, συντάχθηκε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, με το οποίο συμφώνησαν όλες οι ομάδες, και με αυτό προχωράμε. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο... μενού και διαιτησία

Πριν φτάσουμε στα όσα περιγράφουμε πιο πάνω, προηγήθηκαν έντονες διεργασίες και παρασκήνια για άμεση κάθοδο ξένων διαιτητών για να διευθύνουν αγώνες υψηλής επικινδυνότητας. Κάτι για το οποίο η ηγεσία της ΚΟΠ δεν ήταν αρνητική. Έγιναν μάλιστα κάποιες επαφές με σκοπό να έρθει άτομο από το εξωτερικό για να διαιτητεύσει τον (αναβληθέντα) αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων- ΑΕΛ, στην πορεία όμως προέκυψαν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε δεδομένο πάντως πως ειναι θέμα χρόνου να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα καθόδου ξένων διαιτητών.
Διακοπή ελέω Μουντιάλ;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην ατζέντα της ΚΟΠ υπάρχει και ο προγραμματισμός για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Τα μεγάλα ευρωπαικά πρωταθλήματα έχουν κάνει τους σχεδιασμούς τους και ανακοίνωσαν το πρόγραμμα. Στα περισσότερα η δράση θα ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς και ακολούθως θα υπάρξει διακοπή κατά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμιου Κυπέλλου. Η απόφαση των συγκεκριμένων λιγκών ηταν αναπόφευκτη, μιας και οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους θα στερηθούν δεκάδες ποδοσφαιριστές λόγω Μουντιάλ.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την ΚΟΠ, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν από τώρα κατά πόσο θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές κυπριακών ομάδων οι οποίοι θα δώσουν το παρών τους στα γήπεδα του Κατάρ. Σε αντίθεση με το African Cup (9 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου), το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε επίσημες διεθνείς ημερομηνίες της FIFA και ως εκ τούτου ομάδα ή ομάδες οι οποίες θα στρερηθούν ποδοσφαιριστές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναβολές, κάτι που η ΚΟΠ θέλει να αποφύγει. Μια πρώτη σκέψη που γίνεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας είναι όπως υπάρξει διακοπή, δεν θα βιαστεί όμως να πάρει την τελική απόφαση.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, λογικό είναι να έχουν χάσει τον ύπνο τους ο Γιώργος Κούμας και οι συνεργάτες του στην Εκτελεστική Επιτροπή. Και ακόμα δεν μπήκαμε στην κρίσιμη τελική ευθεία του πρωταθλήματος που θα κριθούν τα πάντα. Εκεί όπου θα κορυφωθεί η αγωνία, οι φωνές, το παρασκήνιο και οι πιέσεις προς την Ομοσπονδίας. Και όποιος αντέξει...

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

Limit down

Limit down

Χειρότεροι αριθμοί στην ιστορία για πρωταθλητή και σκόρερ
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ιδού η Ρόδος...

Ιδού η Ρόδος...

Φινάλε για γερά νεύρα στην α΄ φάση και όλα συνηγορούν ότι η εξάδα θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Don’t do it, Mazic!

Don’t do it, Mazic!

Οι απορίες που προέκυψαν μετά τις σκέψεις που κάνουν στην Ιταλία και η κυπριακή πραγματικότητα
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Δυστυχώς, αποτύχατε...

Δυστυχώς, αποτύχατε...

Η αναγέννηση της Εθνικής και του κυπριακού ποδοσφαίρου απαιτεί πλάνο, όραμα, χρήμα και κυρίως τα κατάλληλα άτομα
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ούτε το VAR δεν μας σώζει

Ούτε το VAR δεν μας σώζει

Το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING