ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

#MediaBlog Ο «Ορέστης» και ο serial killer «Ορφέας»...

Τελικά η TV αντιγράφει τη ζωή ή το αντίστροφο;

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Η φρίκη που αποκαλύπτεται από τη δράση ενός, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, serial killer που ήταν βραβευμένος υπολοχαγός και καλός φωτογράφος, ίσως και "καλό παιδί" προκάλεσε παγωμάρα σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

Ακόμα και ΜΜΕ του εξωτερικού ασχολήθηκαν με το ασυνήθιστο για την Κύπρο έγκλημα.

Τα ελληνικά ΜΜΕ το έκαναν κύριο θέμα ενώ οι εφημερίδες της Κύπρου, τα τηλεοπτικά κανάλια και κυρίως οι ιστοσελίδες έχουν υλικό για... χρόνια.

Που κολλάει η αναφορά στην αρχή του κειμένου κατά πόσον η τηλεόραση αντιγράφει τη ζωή ή το αντίστροφο;

Ως τηλεοπτικός συντάκτης που είμαι έκανα μικρές αντιστοιχίες με ένα από τα επιτυχημένα σήριαλ της εποχής, το Τατουάζ που προβάλλεται στον Alpha. Η δράση του, δυστυχώς υπαρκτού, υπολοχαγού "Ορέστη" θυμίζει τη δράση του τηλεοπτικού serial killer "Ορφέα". Κι αυτός είχε μανία με γυναίκες τις οποίες σκότωνε και πετούσε τα άψυχα σώματά τους σε βάλτους και ποτάμια. Κι αυτός ήταν ένα καλό παιδί, συμπαθητικός και βοηθούσε όλους τους άλλους εκτός από τις γυναίκες που σκότωνε...

Δεν λέω ότι υπολοχαγός είχε ως πρότυπό του τον τηλεοπτικό serial killer αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει... Εξάλλου οι ταινίες με ανάλογο θέμα ακόμα και οι αναπαραστάσεις εγκλημάτων σε άλλες τηλεοπτικές παραγωγές είναι πάμπολλες.

Και μέσα στην τραγικότητα των στιγμών που βιώνει η κυπριακή κοινωνία το ερώτημα "η τηλεόραση αντιγράφει τη ζωή ή η ζωή την τηλεόραση;" επανέρχεται αναπάντητο. Και η σκέψη καταλήγει με το διαχρονικό "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου".
Και ενώ το θέμα "πουλάει", δημιουργούνται όπως σε κάθε οριακή περίπτωση τα άλλα σημαντικά, παράπλευρα ερωτήματα:

Μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι δημοσιογράφοι;

Ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να κρατήσουν μέχρι να διευκρινιστούν πλήρως τα γεγονότα;

Να ανακοινωθεί η όχι η ταυτότητα του φερόμενου ως δολοφόνου και Serial Killer ή να αναμένουν να οδηγηθεί επίσημα ενώπιον της δικαιοσύνης;

Ερωτήματα που προκύπτουν συχνά αλλά τα επίσημα όργανα των δημοσιογράφων δεν κάνουν και μεγάλη προσπάθεια για να τα απαντήσουν ή έστω να τα συζητήσουν...

Κι ας μη μιλήσουμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δαιμονοποιούνται με αφορμή την αποκαλυπτόμενη δράση του υπολοχαγού.

Αυτά κι αν έχουν πάρει φωτιά αυτές τις μέρες...

Και οι χρήστες τους ξεπερνώντας και τον πιο λαϊκιστή δημοσιογράφο αναρτούν ότι τους κατέβει στο κεφάλι χωρίς κανένα έλεγχο, έστω και αυτοέλεγχο. Από φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα μέχρι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν ανυποψίαστα και άσχετα άτομα που είτε σχετίστηκαν στο παρελθόν με τους πρωταγωνιστές του δράματος, είτε είναι συγγενείς, είτε έτυχε να συνεργαστούν μαζί τους σε επαγγελματικό επίπεδο.

Υπάρχουν και οι αναλυτές που επισημαίνουν πως το φοβερό έγκλημα πετυχαίνει μια χαρά να μας αποπροσανατολίσει από σοβαρότατα θέματα που έπρεπε αυτή τη περίοδο να βρίσκονταν στα πρωτοσέλιδα. Από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εξελίξεις για το Κυπριακό, τη λίστα Γιωρκάτζη, την οικονομία και το ΓεΣΥ.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε πως το μοναδικό αντίδοτο σε όλα τα πιο πάνω είναι οι σκεπτόμενοι αναγνώστες. Αυτοί ανεβάζουν την ποιότητα και των εφημερίδων και των ιστοσελίδων και των δελτίων ειδήσεων των καναλιών.

Τι λέει η τηλεθέαση;

Ισχυρή ένεση στη τηλεθέαση των καναλιών έδωσε η φρικιαστική υπόθεση με τα πτώματα που αποκαλύφθηκαν στο μεταλλείο Μιτσερού.
Οι αποκαλύψεις του ύποπτου υπολοχαγού και φερόμενου ως serial killer ανέβασαν τα ποσοστά σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία.
Την Τετάρτη θα σας έχω αριθμούς και στοιχεία...

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρύσανθος

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση

X