ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξένοι επενδυτές: Έπεσε το τελευταίο κάστρο!

Οι εποχές άλλαξαν και όσο πιο σύντομα το… χωνέψουμε, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστούμε όλοι στη νέα τάξη πραγμάτων

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο φαινόμενο των ξένων επενδυτών στη χώρα μας και την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύουν κάποιοι χαρακτηρίζοντας τους «εχθρούς», θεωρώντας πως η κάθοδός τους στο νησί μας θα αποτελέσει την ταφόπλακα του κυπριακού ποδοσφαίρου!

Πρόκειται φυσικά λίγο πολύ για τους ίδιους παράγοντες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το «βιασμό» του Financial Fair Play που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην Κύπρο. Τα ίδια άτομα δεν ενοχλούνται από τα διπλά συμβόλαια, τους «κρυφούς» προϋπολογισμούς και τα μαύρα χρήματα των Κύπριων «επενδυτών». Κανένας από αυτούς δεν διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του κράτους απέναντι στις δικές τους οικονομικές ατασθαλίες ή τη διαχρονική… χαλαρότητα που επιδεικνύει η ίδια η ΚΟΠ στην τήρηση των νόμων που έχουν να κάνουν FFP. Κατά κάποιο τρόπο είναι και αυτοί (ΚΟΠ και Κράτος) συνένοχοι για τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν γίνει στο κυπριακό ποδόσφαιρο, Και καθόλου τυχαία, προσπαθούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη ζωή.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν κάποιοι ότι η παγκοσμιοποίηση του ποδόσφαιρου είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα, και να προσπαθήσει να συμβάλει ο καθένας από το πόστο του στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν να υπάρξει μια υγιής κατάσταση (και όχι κίνδυνος για να χρεωκοπήσουν σωματεία και ποδοσφαιρικές εταιρίες) και δίκαιος οικονομικός ανταγωνισμός, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστούμε όλοι στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό έχουν κάνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τουλάχιστον στα κορυφαία πρωταθλήματα, όπου χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι ξένες εταιρίες που εμπλέκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Εξαίρεση στον πιο πάνω κανόνα ήταν η Γερμανία. Το τελευταίο κάστρο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αρνείτο πεισματικά να ανοίξει τις πόρτες του σε επενδυτές. Η Γερμανία παρέμεινε πιστοί στον νόμο του «50+1», ο οποίος λειτουργούσε αποτρεπτικά σε ξένες και γηγενείς εταιρίες για να επενδύσουν και να έχουν ουσιαστική επιρροή στη λειτουργία των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (11/12).

Χθες, οι γερμανικοί σύλλογοι έλαβαν μία ιστορική απόφαση, η οποία αλλάζει το σκηνικό και στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του περασμένου Μάη, όταν η DFL (Deutsche Fussball-Liga) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειοψηφία που απαιτείτο (τα 2/3 των 36 ομάδων 1ης και 2ης κατηγορίας) για να περάσει η αλλαγή της νομοθεσίας, η διοργανώτρια αρχή επανήλθε δριμύτερη. Τον περασμένο μήνα παρουσίασε τους νέους βελτιωμένους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας, η οποία εκτιμάται πως θα φέρει στα ταμεία της ένα ποσό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Μετά τη νέα ψηφοφορία που έγινε χθες, η γερμανική λίγκα κατάφερε να πάρει το πράσινο φως με την μικρότερη απαιτούμενη πλειοψηφία (24 ομάδες ψήφισαν «ναι», δέκα «όχι» και δύο κράτησαν ουδέτερη στάση) και το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι έτοιμο να μπει σε νέα εποχή. Ήδη η DFL έχει στείλει επίσημα πρόσκληση σε πέντε ενδιαφερόμενους επενδυτές και αναμένει πως τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν προκαταρκτικές προσφορές από τους τουλάχιστον τέσσερις.

Το σχέδιο προνοεί την πώληση περίπου 8% των εσόδων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. γράφτηκε για 20 χρόνια) σε μια εταιρεία επενδυτών. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα αξιοποιηθεί για την προώθηση του προϊόντος, αλλά και ως αποζημίωση για τα μειωμένα έσοδα από τα τηλεοπτική δικαιώματα και το μάρκετινγκ των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Μπορεί η πλειοψηφία των ομάδων να υπέκυψε και να είπε το «ναι» στην προοπτική να εισρεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στη γερμανική λίγκα, ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου τάσσεται κατά της της ιστορικής απόφασης, θεωρώντας πως θα αλλοίωσης το DNA και την μοναδικότητα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με οπαδούς να αναρτούν πανό κατά της DFL και των επενδυτών.

Πρεσάρισμα: Τελευταία Ενημέρωση

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ο Αθλητικός Δικαστής έμεινε ξανά εκτεθειμένος, επαναφέροντας στο προσκήνιο εύλογα ερωτήματα για το πως σκέφτεται και πως ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Αν ούτε τώρα, πότε;

Αν ούτε τώρα, πότε;

Οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να τιμωρηθούν φυσικά πρόσωπα για στημένους αγώνες και διαφθορά στην κυπριακή διαιτησία
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Χειροκροτήστε τον!

Χειροκροτήστε τον!

Το χρονικό της παρουσίας του Ερικ τεν Χαχ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και οι κινήσεις του που ξύπνησαν τον κοιμώμενο γίγαντα ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Η απόλυτη σιωπή της ΚΟΠ μπορεί να ερμηνευτεί σαν συνενοχή ή ανικανότητα να πατάξει τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορείται ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Εφτάψυχος!

Εφτάψυχος!

Όπως και οι... γατίσιες ψυχές, οι ευκαιρίες δεν είναι ανεξάντλητες. Και ο Σωφρόνης έχει ήδη σπαταλήσει κάποιες από αυτές. ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ