ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προκατάληψη στο... -50%!

Αυτό καταγράφεται μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Τώρα που έκατσε η σκόνη του έντονου απόηχου που άφησε η τελευταία έρευνα για τα ποσοστά στήριξης των κυπριακών ομάδων, έχει αξία να δούμε και να φωτίσουμε κάποιες άλλες, σημαντικές πτυχές που αναδείχθηκαν μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν 1507 φίλαθλοι.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αφορά στη εντυπωσιακή μείωση της προκατάληψης, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις εξής δύο ερωτήσεις:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το πρώτο που βλέπουμε είναι πως το 46.6% των Κύπριων φιλάθλων θεωρεί πως στην περσινή σεζόν (2021/22) δεν υπήρξε καμία ομάδα που να ευνοήθηκε περισσότερο από τις υπόλοιπες σε θέματα διαιτησίας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε προηγούμενες έρευνες ήταν στο... 0%! Επίσης, για πρώτη φορά, δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο η συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλοι κοινού να θεωρεί πως ευνοείται μόνο μία ομάδα και πιο συγκεκριμένα το ΑΠΟΕΛ, όπως έγινε σε προηγούμενες έρευνες. Και για τα πιο πάνω υπάρχει φυσικά εξήγηση...

Ξεκινώντας από το τελευταίο, η αποχή του ΑΠΟΕΛ από τους τίτλους έριξε περίπου κατά 50% (από το 75% στο 25%!) το ποσοστό των φιλάθλων που θεωρούν ότι η ομάδα της Λευκωίας ευνοήθηκε από τη διαιτησία. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη. Η κυριαρχία μιας ομάδας και οι συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων δημιουργούν αντιπάθειες, πικρόχολα σχόλια και διογκώνουν την -όποια- πραγματικότητα υπάρχει γύρω από τη διαιτητική εύνοια. Το ίδιο ισχύει ή ίσχυε στο παρελθόν με συλλόγους όπως Ολυμπιακός Π., Μάντσεστερ Γ. Γιουβέντους, Μπάγερν, Μπαρσελόνα καθώς και ομάδες από «μικρότερα» πρωταθλήματα όπως Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μάριμπορ ή Ερυθρός Αστέρας.

Σημαντικό ρόλο για να προκύψει το στατιστικό δεδομένο ότι: ένας στους δύο φιλάθλους πιστεύουν πως πέρσι δεν ευνοήθηκε καμία ομάδα από τη διαιτησία, έχει να κάνει με τον ίδιο τον πρωταθλητή (σ.σ. παραδοσιακά ο Απόλλων δεν είναι από τις ομάδες με υψηλά ποσοστά... αντιπάθειας), αλλά και το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των υπόλοιπων ομάδων που διεκδίκησαν τον τίτλο δεν πιστεύουν ότι η ομάδα τους πήρε λιγότερα από όλα έδωσε στον αγωνιστικό χώρο.

Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που οδήγησε στην τεράστια μείωση της προκατάληψης είχε να κάνει με την παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια των τελευταίων μηνών. Σαφώς και έγιναν λάθη από τους ξένους (αν και πολύ λιγότερα και λιγότερο σοβαρά), ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να τους χρεώσει σκοπιμότητα ή... εντεταλμένες αποστολές, όπως συμβαίνει πολύ συχνά με τους Κύπριους διαιτητές.

Μέσα από την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα η επιθυμία των Κύπριων φιλάθλων να συνεχιστεί η κάθοδος ξένων διαιτητών στη νέα σεζόν. Ένας στους δύο φιλάθλους επιθυμεί όπως υπάρχουν ξένοι διαιτητές σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες του επόμενου πρωταθλήματος, ενώ μόλις το 20% του κόσμου προτιμά Κύπριους διαιτητές και VARίστες.

Προτίμησε στις... λίγες ομάδες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των Κύπριων φιλάθλων σε σχέση με τον ιδανικό αριθμό των ομάδων που πιστεύουν ότι πρέπει να συνθέτουν το πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η μεγάλη πλειοψηφία έχει εκφράσει την προτίμησή σε πρωτάθλημα με λίγες ομάδες (10 ή 12), ενώ ένας στους δύο (47%) θέλει πρωτάθλημα με 12 ομάδες. Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως το φίλαθλο κοινό είναι επηρεασμένο από το τελευταίο δείγμα και τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό και ενδιαφέρον που συνόδευσε το περσινό πρωτάθλημα. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό του 27% που δήλωσε ότι επιθυμεί πρωτάθλημα με 14 ομάδες ήταν ακριβώς το ίδιο με το 2018. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης για πρωτάθλημα με 10 ή 12 ομάδες το συναντάμε στις τάξεις των φίλων του Απόλλωνα (80%). Άποψη που ταυτίζεται με τη διαχρονική θέση της διοίκησης της λεμεσιανής ομάδας για διεξαγωγή πρωταθλημάτων με λίγες ομάδες.

12.500 νέες κάρτες φιλάθλου μέχρι το Σεπτέμβρη
Στις δύο τελευταίες έρευνες για το κυπριακό ποδόσφαιρο υπήρχε ειδική ενότητα για την Κάρτα Φιλάθλου. Κάνοντας μία σύγκριση με την έρευνα του 2018, παρατηρούμε πως τα ποσοστά είναι σχεδόν τα ίδια, με τρεις στους τέσσερις φιλάθλους να δηλώνουν πως συμφωνούν με το νόμο. Σημαντικό και το στοιχείο πως -ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή διαφωνούν- ένας στους δύο φιλάθλους έχουν εκδώσει ΚΦ. Από εκείνους πως συμφωνούσαν με την ΚΦ το 2018, το 62 έχουν εκδώσει κάρτα, όπως και περίπου ένας στους δύο φιλάθλους που διαφωνούσαν με το μέτρο (55%).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Με βάση τα ευρήματα της έρευνας του 2018, τον Ιούνιου της ίδιας χρονιάς ο επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε την έρευνα, Δρ Σταύρος Πουλούκκας, πρόβλεψε πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκδίδονταν 86,000 κάρτες. Έξι μήνες μετά την πρόβλεψη του, είχαν εκδοθεί κάτι περισσότερο από 83,000 κάρτες!

Τέσσερα χρόνια μετά, ο συνολικός αριθμός των ΚΦ έχει φτάσει τις 150,000 και αναμένεται πως θα αυξηθεί κι άλλο τους επόμενους μήνες. Ο Δρ Πουλούκκας έκανε και φέτος την πρόβλεψη για τον αριθμό που θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα ευρήματα της τελευαίας έρευνας. Και εκτιμά πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν περίπου 12.500 καινούργιες Κάρτες Φιλάθλου.

Υ.Γ. Πρέπει να σημειώσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους που δεν λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και οι οποίες θα οδηγήσουν περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Ο πρώτος έχει να κάνει με την απόφαση που έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετά οραγνωμένα σύνολα -τα οποία διαφωνούσαν κάθετα με την ΚΦ- για να επιστρέψουν στο γήπεδο και ο δεύτερος με το νέο γήπεδο της Λεμεσού (και σε μικρότερο βαθμό το νέο γήπεδο της Δόξας).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πρεσάρισμα: Τελευταία Ενημέρωση

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ο Αθλητικός Δικαστής έμεινε ξανά εκτεθειμένος, επαναφέροντας στο προσκήνιο εύλογα ερωτήματα για το πως σκέφτεται και πως ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ