ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Don’t do it, Mazic!

Οι απορίες που προέκυψαν μετά τις σκέψεις που κάνουν στην Ιταλία και η κυπριακή πραγματικότητα

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Για αρχή, οφείλω να ομολογήσω πως ο τίτλος είναι κλεμμένος από την τηλεοπτική εκπομπή «O διάδοχος του Uri Geller» και τη θρυλική ατάκα του παγκόσμιας φήμης mentalist προς τον Πάφιο συμμετέχοντα στο σιόου Νεόφυτο, “Don’t do it Fedon!”, όταν ο τελευταίος ετοιμαζόταν να πατήσει τη σκανδάλη σε ένα «όπλο» γεμάτο καρφιά το οποίο είχε στραμμένο στον κρόταφό του, παίζοντας έτσι κορώνα - γράμματα τη ζωή του (λέμε τώρα)!

Αν μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε τίποτα για τη συγκεκριμένη, ιστορική στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης - το πιθανότερο λόγω ηλικίας- ίσως να διερωτάστε ποιος είναι ο Uri Geller και πως ο «Νεόφυτος» έγινε «Fedon». Google it! Ούτως ή άλλως δεν έχει και ουσιαστική σύνδεση με το θέμα μας. Ωστόσο, για κάποιο λόγο χθες βράδυ έκανα εικόνα τον Μίλοραντ Μάζιτς να είναι στη θέση του συμπατριώτη μας mentalist και έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του Geller, να φωνάζει αναστατωμένος: “Don’t o it Mazic!”.

Αυτό έγινε με το που διάβασα την είδηση πως οι ποδοσφαιριστές αρχές της Ιταλίας σκέφτονται να κάνουν τις εξής δύο αλλαγές στο πρωτόκολλο χρησιμοποίησης του VAR, με σκοπό να βελτιώσουν το σύστημα:

1) Μετά από κάθε αγωνιστική να πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των διαιτητών και των ομάδων, όπου θα αναλύονται κάποιες διαιτητικές (από)φάσεις για επιμορφωτικούς λόγους.

2) Να ακούει ο κόσμος (θεατές και τηλεθεατές) τις συνομιλίες του διαιτητή με τους χειριστές του VAR. Όπως σημειώνεται στα ρεπορτάζ, ειναι πρακτικά δύσκολο να ακούνε οι τηλεθεατές ζωντανά τις συνομιλίες και πιο πιθανό είναι να δημοσιοποιούνται την επόμενη μέρα.

Τα πιο πάνω αποσκοπούν στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως κατανόηση στο πώς και γιατί λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις.

Και κάπου εδώ ξεκινούν οι δικές μου απορίες. Απορίες οι οποιες αφορούν στον τρόπο που χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις το VAR, τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους διαιτητές. Είναι στιγμές που πραγματικά διερωτάσαι τι στο διάολο κάνουν, πως το κάνουν και γιατί καθυστερούν τόσο πολύ πριν καταλήξουν σε μια απόφαση (ανεξαρτήτως αν είναι σωστή ή όχι). Καλώς ή κακώς η σύγκριση με το πως χρησιμοποιείται το σύστημα σε ξένα πρωταθλήματα είναι αναπόφευκτη και καθόλου... τιμητική για τους δικούς μας διαιτητές.

Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο ίδιος ο Μίλοραντ Μάζιτς, ο οποίος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να καθυστερήσει τις διαδικασίες και να κερδίσει χρόνο, με σκοπό και ελπίδα οι διαιτητές να βελτιώσουν το συντομότερο τις επιδόσεις τους. Η δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR ήταν κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο σύνδεσμος διαιτητών δια στόματος Γιώργου Πάπουτσου, θεωρώντας πως θα βοηθήσει στη μείωση της προκατάληψης.

Και κάπου εδώ έρχεται το... Don’t do it Mazic! Όταν σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα αυτιά μας το περιεχόμενο των συνομιλιών και το μπάχαλο που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εξέτασεις κάποιων φάσεων, τότε σκέφτεσαι πως ίσως να ήταν καλύτερα αυτοί οι διαλόγοι να μένουν κλειδωμένοι στα συρτάρια της ΚΟΠ, αφού τυχόν δημοσιοποίηση τους θα εκθέσει ανεπανόρθωτα διαιτητές, εκπαιδευτές τους και γενικά το όλο σύστημα. Η έλλειψη συνεννόησης ή και ικανότητας, δεν προκαλεί απλά απορίες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και γέλιο. Και δόξα τω θεώ, έχουμε πολλές κωμικές σειρές στην κυπριακή τηλεόραση, δεν χρειαζόμαστε άλλη μια!

Για αυτό λοιπόν, κ. αρχιδιαιτητα μου, σκέφτου το διπλά και τριπλά πριν πατήσεις τη σκανδάλη γιατί θα εκθέσεις ανεπανόρθωτα κάποιους διαιτητες. Ίσως ειναι καλύτερα να μας αφήσει να ζούμε με τη ψευδαίσθηση ότι κάποια αυτά που συμβαίνουν δεν είναι θέμα ανικανότητας, αλλά έλλειψης εκπαίδευσης και με ταχύρρυθμα μαθήματα η κατάσταση θα βελτιωθεί.

 

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

Limit down

Limit down

Χειρότεροι αριθμοί στην ιστορία για πρωταθλητή και σκόρερ
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ιδού η Ρόδος...

Ιδού η Ρόδος...

Φινάλε για γερά νεύρα στην α΄ φάση και όλα συνηγορούν ότι η εξάδα θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Δυστυχώς, αποτύχατε...

Δυστυχώς, αποτύχατε...

Η αναγέννηση της Εθνικής και του κυπριακού ποδοσφαίρου απαιτεί πλάνο, όραμα, χρήμα και κυρίως τα κατάλληλα άτομα
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING
Ούτε το VAR δεν μας σώζει

Ούτε το VAR δεν μας σώζει

Το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας
Ανδρέας Βιολάρης
 |  PRESSING