ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος, η... χαρά των μάνατζερ (και των προέδρων)

Οι ομάδες μας συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στις μεταγραφές - Σύγκριση με τα μεγάλα πρωταθλήματα

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Δεν θα ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου αν λέγαμε πως η Κύπρος είναι κάτι σαν μεταγραφικός παράδεισος. Είναι η... χαρά των μάνατζερ, ξένων και Κύπριων, παντός καιρού και συνθηκών. Στο νησί μας γίνονται μεγάλα μπίζνες, τόσο καλοκαίρι όσο και χειμώνα. Με οικονομική κρίση και χωρίς οικονομική κρίση. Προ-πανδημίας, αλλά και εν μέσω πανδημίας.

Οι συνθήκες δεν παύουν ποτέ να είναι ιδανικές για πρόεδρους και τεχνικούς διευθυντές για να επενδύσουν σε μια καλή μεταγραφή, η οποία θα βοηθήσει την ομάδα τους να πετύχει τους στόχους της. Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν. Όπως χιλιοειπωμένη είναι η ατάκα «αν βρούμε παίκτες καλύτερους από αυτούς που έχουμε, τότε θα κάνουμε μεταγραφή». Και με κάποιο μαγικό τρόπο, πάντα οι ομάδες μας βρίσκουν καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που έχουν και εντός μπάτζετ. Και συνήθως εξαντλούν όλες τις διαθέσιμες κινήσεις σε μια μεταγραφική περίοδο.

Αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με την ικανότητα των τεχνικών διευθυντών, προπονητών ή και... προέδρων να εντοπίζουν τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Καμιά φορά ούτε καν με τις πραγματικές ανάγκες των ομάδων τους. Πολλές φορές γίνονται μεταγραφές απλά για χάρη των μεταγραφών. Και φυσικά για χάρη της... μίζας. Αγαπημένο σπορ πολλών παραγόντων και τεχνικών διευθυντών.

Κυπριακή... πρωτοκαθεδρία

Ανεξάρτητα ποιοι είναι οι λόγοι, οι ανάγκες και τα κίνητρα, το μόνο σίγουρο είναι πως η Κύπρος συγκαταλέγεται διαχρονικά στις πρώτες θέσεις με τις χώρες που πραγματοποιούν τις περισσότερες μεταγραφές. Και στις τελευταίες θέσεις σε ότι έχει να κάνει με τη χρησιμοποίηση γηγενών ποδοσφαιριστών. Αυτό δείχνουν οι σχετικές έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο.

Και για να μην παραθέσουμε μια-μια όλες τις έρευνες, παραθέτω απλά την 50η έκθεση της CIES (Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών) η οποία την ανέδειξε τα δεδομένα για την περίοδο μίας δεκαετίας (2010-2020), με δείγμα 12,000 ποδοσφαιριστών από περίπου 500 ομάδες. Η έρευνα απέδειξε και πάλι την πρωτοκαθεδρία της Κύπρου σε πολλές κατηγορίες όπως: εισαγωγή ξένων, υψηλότερος μέσος όρος ηλικίας, συχνότητα αλλαγών στα ρόστερ και χαμηλή αξιοποίηση παικτών από τις ακαδημίες.

Μένοντας στο κομμάτι των μεταγραφών, το ποσοστό ξένων ποδοσφαιριστών που εργοδοτήθηκαν στην χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία ανήλθε στο 66.8%, το υψηλότερο στην Ευρώπη μπροστά από Πορτογαλία (63,6%) και Τουρκία (62,4%). Αυτές ήταν και οι τρεις μοναδικές χώρες με ποσοστό πάνω από 60%!

Οι κακές συνήθειες δεν άλλαξαν ούτε στη νέα δεκαετία, αφού η Κύπρος εξακολουθεί να έχει τις πρωτιές. Ακόμα και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, οι ομάδες μας έχουν την... ψευδαίσθηση ότι με την ενίσχυση Ιανουαρίου μπορεί να κλείσουν όλες οι τρύπες και να διορθώσουν τα λάθη του καλοκαιριού. Ήδη, οι δώδεκα ομάδες Α’ κατηγορίας πραγματοποίησαν 20 μεταγραφές, χωρίς να υπολογίζουμε κάποιες μεταγραφές οι οποίες δεν έχουν ακομα επισημοποιηθεί (πχ Ζοάο Πέδρο, Νικολάε Μιλιντσεάνου) ή, ακόμα, δεδομένες κινήσεις που θα γίνουν από αρκετές ομάδες μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Με βάσει το μεταγραφικό πλάνο, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 30!

Τι ισχύει στα μεγάλα πρωταθλήματα

Πάμε να κάνουμε και τις συγκρίσεις με τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στις τοπ-5 λίγκες περισσότερες από τις μισές ομάδες ΔΕΝ έχουν κάνει μεταγραφή και περισσότερες δεν έχουν καν πρόθεση να ενισχυθούν. Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός αριθμός μεταγραφών που έγιναν σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν περισσότερο χαρακτήρα επένδυσης για το μέλλον, αφού αφορούν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές 18-19 ετών.

Στη Γερμανία έγιναν μέχρι στιγμής μόλις έξι μεταγραφές από έξι ομάδες, ενώ στην Ισπανία επτά ομάδες ολοκλήρωσαν οχτώ μεταγραφές. Οχτώ μεταγραφές έγιναν και στη Γαλλία από μόλις έξι διαφορετικές ομάδες, ενώ στην Ιταλία έγιναν συνολικά δέκα κινήσεις από οχτώ σύλλογους. Όσον αφορά την Πρέμιερ Λιγκ έγιναν 13 μεταγραφές (από οχτώ ομάδες), με την Γουότφορντ να κάνει τις πέντε από αυτές!

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως οι ομάδες του εξωτερικού έχουν εντελώς αντίθετη νοοτροπία και τακτικές. Και σίγουρα δεν μοιράζονται την ίδια... ψευδαίσθηση ότι μέσα από την ενίσχυση Ιανουαρίου θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο που θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους.

Πρεσάρισμα: Τελευταία Ενημέρωση

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ο Αθλητικός Δικαστής έμεινε ξανά εκτεθειμένος, επαναφέροντας στο προσκήνιο εύλογα ερωτήματα για το πως σκέφτεται και πως ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Αν ούτε τώρα, πότε;

Αν ούτε τώρα, πότε;

Οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να τιμωρηθούν φυσικά πρόσωπα για στημένους αγώνες και διαφθορά στην κυπριακή διαιτησία
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Χειροκροτήστε τον!

Χειροκροτήστε τον!

Το χρονικό της παρουσίας του Ερικ τεν Χαχ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και οι κινήσεις του που ξύπνησαν τον κοιμώμενο γίγαντα ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Η απόλυτη σιωπή της ΚΟΠ μπορεί να ερμηνευτεί σαν συνενοχή ή ανικανότητα να πατάξει τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορείται ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Εφτάψυχος!

Εφτάψυχος!

Όπως και οι... γατίσιες ψυχές, οι ευκαιρίες δεν είναι ανεξάντλητες. Και ο Σωφρόνης έχει ήδη σπαταλήσει κάποιες από αυτές. ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ