ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντιμέτωπη με την πανδημία και η Κύπρος

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Εν μέσω μίας νέας πραγματικότητας την οποία βιώνει η Κύπρος, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ τα μέτρα παγκοσμίως αλλά και στο νησί μας ενισχύονται. Η μάχη της ιχνηλάτησης συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού, ενώ οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν προς τους πολίτες να περιοριστούν στο σπίτι τους ώστε να σπάσει η αλυσίδα.

Το μότο που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες, το «Μείνε Σπίτι» είναι κρίσιμης σημασίας για την μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πρώτος θάνατος στην Κύπρο από τον νέο κορωνοϊό, Covid-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας πρόκειται για τον 70χρονο Βρετανό που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από την επιβεβαίωσή του ως κρούσμα COVID-19. Ο ασθενής νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με πολύ βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και είχε βρεθεί θετικός στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος COVID-19.

Mέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (21/3) ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 84, έπειτα από την ανακοίνωση 9 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, νέο κρούσμα καταγράφηκε στα κατεχόμενα το βράδυ του Σαββάτου (21/3) με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 35.

Θυμίζουμε ότι, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξέδωσε την Παρασκευή (20/3) νέο διάταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την είσοδο προσώπου σε χώρο καραντίνας χωρίς άδεια, ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και των υπεραγορών σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες και επιτρέπει την επέκταση, υπό προϋποθέσεις, του ωραρίου λειτουργίας όσων επιχειρήσεων δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

21:15 - Nέο κρούσμα στα κατεχόμενα - Στα 35 τα κρούσματα 

21:00 - Πόσοι έφθασαν σήμερα στην Κύπρο από τη Βρετανία

Συνολικά 432 πρόσωπα επαναπατρίστηκαν σήμερα με τρεις ναυλωμένες πτήσεις από τη Βρετανία όπου είχαν εγκλωβιστεί ή αποκλειστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:30 - Κύπρος: «Πρόεδρε, Υπουργέ κατεβάστε τον διακόπτη τώρα... σας ικετεύω»

Δραματική έκκληση απευθύνει προς τον ΠτΔ και τον Υπουργό Υγείας ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ - Διαβάστε όλα όσα ανέφερε ΕΔΩ

20:20 - Ένοπλα μηχανοκίνητα περίπολα θα «σαρώνουν» εντατικά τη Λευκωσία

19:50 - Συνελήφθη Μητροπολίτης στην Ελλάδα με φόντο τον κορωνοϊό

19:30 - Κύπρος: Μόνο έτσι θα μπαίνεις σε υπεραγορά πριν τις 10 το πρωί - Aυστηρότερα μέτρα

19:00 - Μήνυμα στήριξης και εγρήγορσης στους αστυνομικούς από τον Αρχηγό Αστυνομίας

Σε μήνυμά του προς όλα τα μέλη της Αστυνομίας, ο Αρχηγός καλεί άπαντες σε εγρήγορση και ομόψυχη κινητοποίηση, όπως αναφέρει.Σημειώνει επίσης πως η Αστυνομία είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτείας για διαφύλαξη της αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους και την προστασία των πολιτών.

18:30 - Φωτογραφίες από ξενοδοχεία - «καραντίνα» σε Λεμεσό και Λάρνακα

18:00 - Κορωνοϊός: Στους 13 οι νεκροί στην Ελλάδα - 35 νέα κρούσματα, 530 συνολικά (vid)

17:30 - Εννέα νέα κρούσματα στην Κύπρο - Στα 84 το σύνολο

17:00 - Καθησυχάζει η Αρχή Λιμένων λέγοντας ότι λαμβάνει αυστηρά μέτρα στα λιμάνια της Κύπρου

16:30 - Κύπρος - Επίδομα τέκνου: Χωρίς αίτηση θα πάρεις τα λεφτά - Η προϋπόθεση

Λόγω κορωνοϊού, πρώτη φορά αλλάζει η διαδικασία - Όλες οι λεπτομέρειες ΕΔΩ

16:15 - Σε πλήρη συμμόρφωση με τα διατάγματα καλεί όλους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης

16:00 - Στην Εντατική του νοσοκομείου Λεμεσού ασθενής με κορωνοϊό

15:03 - Εκατοντάδες οι πολίτες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λεμεσού

Ολοένα και αυξάνονται τα ξενοδοχεία στη Λεμεσό που φιλοξενούν τα άτομα που επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών.

Μέχρι στιγμής στη Λεμεσό φιλοξενούνται 117 άτομα στο ξενοδοχείο Ajax, 93 άτομα στο Park Beach και 110 άτομα στο ξενοδοχείο Ρόδο στον Αγρό. Φοιτητές φιλοξενούνται επίσης στο Forest Park και το Jubilee στις Πλάτρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το απόγευμα εξάλλου θα μεταφερθεί αριθμός ατόμων στο ξενοδοχείο Atlantica Oasis στη Λεμεσό.

Τα άτομα βρίσκονται σε περιορισμό στα δωμάτια τους και τους γίνεται παράδοση των γευμάτων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Τηρούνται επίσης αυστηροί κανόνες υγιεινής από το προσωπικό των ξενοδοχείων που φροντίζει την καθαριότητα των δωματίων και των χώρων του ξενοδοχείου.

Για την επιτήρηση των ξενοδοχείων έχουν επιστρατευτεί στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, όταν δε παρουσιάζονται τυχόν προβλήματα από πολίτες οι οποίοι αντιδρούν στην καραντίνα, τότε αναλαμβάνει η αστυνομία.

13:48 - Ξενοδοχεία στην πόλη και επαρχία Λάρνακας φιλοξενούν επαναπατρισθέντες για περιορισμό

Ξενοδοχεία στην πόλη και επαρχία Λάρνακας άνοιξαν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν επαναπατρισθέντες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού και πρέπει να τεθούν σε περιορισμό για 14 μέρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα. με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. μεταξύ των ξενοδοχείων είναι το Flamingo Hotel το οποίο φιλοξενεί 57 άτομα και το Aldiana Hotel στην Αλαμινό που υποδέχθηκε 203 άτομα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ξενοδοχείου Aldiana του Ομίλου Μuskita Hotels αναφέρεται ότι «ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Πολιτείας και φιλοξενεί άτομα που έρχονται από το εξωτερικό και επιβάλλεται να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Το ξενοδοχείο Aldiana διαθέτει 322 δωμάτια και 664 κλίνες».

13:45 - Σε χώρους καραντίνας μετατράπηκαν ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Πάφο

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που διανύουμε με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού , ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, πως και στην Πάφο ξενοδοχειακά καταλύματα εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να διαθέσουν τα ξενοδοχεία τους για να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν οι ξενοδόχοι λόγω της πανδημίας ο κ. Μιχαηλίδης την χαρακτήρισε πολύ δύσκολη , αφού οι ξενοδόχοι έχουν να σκεφτούν τους εργαζόμενους , την υγεία όλων μας, αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Εξέφρασε δε και την ανησυχία του για την εποχή της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων την 1η Μαΐου και για το πόσο γρήγορα θα μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμψει για να αρχίσουν τα ταξίδια οι πολίτες του. Επεσήμανε πως η μεγαλύτερη αγορά της Πάφου και δη της Κύπρου είναι η Βρετανική αγορά. Εκτίμησε πως δεν είναι σε θέση να πει κατά πόσο όλα τα ξενοδοχεία της Επαρχίας Πάφου θα ανοίξουν τον Μάιο μήνα.

Έστειλε τέλος προς τους ξενοδόχους της Πάφου το μήνυμα ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν αναλόγως των εξελίξεων , με ψυχραιμία και καλό προγραμματισμό.

12:43 - Ενημέρωση για Κύπριους του εξωτερικού που χρειάζονται φάρμακα

Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υγείας ενημερώνουν το κοινό ότι, Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό δύνανται από το Σάββατο (21/3), σε περιπτώσεις όπου έχουν ανάγκη να λάβουν απαραίτητα φαρμακευτική αγωγή την οποία είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν τοπικά στις χώρες όπου βρίσκονται, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα για αρωγή είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση comunit@mfa.gov.cy, είτε εναλλακτικά από τηλεφώνου, καλώντας τον αριθμό (+357) 22 801000. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) 

12:30 - Άνοιξαν Λαϊκές αγορές σε Λευκωσία και Λεμεσό (pics) (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

11:44 - Κατεχόμενα – Με πυρετό κάποιοι από τους μετανάστες (pics) 

Σκάφος με 175 πρόσφυγες από την Συρία, κατέπλευσε στα κατεχόμενα γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/3) με τις «αρχές» να τους αποβιβάζουν. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

10:39 - Καθολική συμμόρφωση με τα Διατάγματα - Kαμία καταγγελία το τελευταίο 24ωρο 

Καθολική φαίνεται να είναι η συμμόρφωση με τα Διατάγματα που εξέδωσε η Κυβέρνηση για αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

10:15 - Σε απομόνωση περισσότερα από 700 άτομα

Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από την έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, το απόγευμα μέχρι και τη διεκπεραίωση της τελευταίας πτήσης πριν τη λήξη του διατάγματος στις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, τέθηκαν σε απομόνωση (καραντίνα) 779 άτομα, τα οποία επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

9:38 - Επαναπατρίστηκαν τα ξημερώματα 164 πρόσωπα που βρίσκονταν στη Βρετανία

Επαναπατρίστηκαν τα ξημερώματα στην Κύπρο 164 πρόσωπα που βρίσκονταν αποκλεισμένα στη Βρετανία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε χώρους απομόνωσης που επέλεξε η Κυπριακή Δημοκρατία για 14 μέρες.

Τα 164 άτομα έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με πτήση της Aegean από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «στις 3:45 το πρωί έφτασε στη Λάρνακα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού από το Λονδίνο. 164 άτομα που ήταν στις λίστες του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται στην πατρίδα μας. #ΘαΤαΚαταφερουμε».

09:30 - Το ΔΝΤ διαβλέπει 'αρκετά σοβαρό' αντίκτυπο από την πανδημία στην παγκόσμια οικονομία

Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού θα είναι "αρκετά σοβαρός", αλλά μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης σημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο Μάρτιν Μίλεϊσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος του διεθνούς οργανισμού στρατηγικής πολιτικής και αξιολόγησης, αναφέρει σε podcast του ΔΝΤ ότι ο κύριος στόχος για τις κυβερνήσεις θα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 κατά τρόπο που θα προσφέρει εμπιστοσύνη ότι το οικονομικό σοκ θα είναι προσωρινό. Τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα άνευ προηγουμένου για να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές και να τις κρατήσουν σε λειτουργία "και ίσως περισσότερα θα χρειαστούν", αλλά τα βήματα αυτού του είδους θα πρέπει να συντονιστούν διεθνώς για να ενισχυθεί η επίδρασή τους, σημειώνει επίσης ο ίδιος.

9:25 - Έντεκα πτήσεις αναχωρούν σήμερα από τον αερολιμένα Πάφου

Έντεκα πτήσεις είναι οι προγραμματισμένες αναχωρήσεις για σήμερα από το αεροδρόμιο Πάφου για Βερολίνο για το Λονδίνο και όλα τα αεροδρόμια του, για το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, ωστόσο ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες ναυλωμένες πτήσεις από την Βρετανική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό Βρετανών επισκεπτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τον αερολιμένα Πάφου.

Σημειώνεται πως από τις 03:00 τα ξημερώματα σήμερα, τίθεται σε ισχύ, το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του Υπουργού Μεταφορών.

8:50 - Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα κατεχόμενα

Το νέο πρόσωπο που έχει διαγνωσθεί με τον ιό, είναι Γερμανός τουρίστας. Στα κατεχόμενα έφτασαν πλέον τα 34 συνολικά κρούσματα.

08:01 - Κλειστό και το Σάββατο (21/3) το ΓΝ Πάφου

Kλειστό παραμένει και σήμερα Σάββατο το ΓΝ Πάφου, ενώ σε αναστολή και για σήμερα  βρίσκεται η λειτουργία των  εξωτερικών ιατρείων και του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, με ειδικές όμως  διευθετήσεις για αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία.

Επίσης έχει ανασταλεί η λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων, τα προγραμματισμένα και επείγοντα, καθώς επίσης και όλων των χειρουργικών επεμβάσεων και οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στον Ιδιωτικό τομέα (Ευαγγελισμό και Κυανού Σταυρό  κατόπιν συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με τα αναφερόμενα Νοσηλευτήρια). 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση