ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του ντους μας

Το κόλπο των 30 δευτερολέπτων

Για πολλούς από εμάς το ζεστό ντους δεν είναι απλώς ζήτημα καθαριότητας, αλλά είναι μια στιγμή χαλάρωσης, όπου κανείς δεν μπορεί να μας ενοχλήσει για δουλειές και υποχρεώσεις και το μυαλό κάνει μια παύση από τις καθημερινές ανησυχίες.

Ωστόσο, μήπως αυτή η αγαπημένη συνήθεια καταστρέφει την επιδερμίδα μας;

Το ερώτημα τέθηκε από την HuffPost στην Divya Shokeen, ιδρύτρια του Ocean Skin & Vein Institute στο Manhattan Beach της Καλιφόρνιας, η οποία μίλησε για τα λάθη που κάνουμε στο ντους και συνέστησε μια απλή κίνηση 30 δευτερολέπτων που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Το ιδανικό ντους

«Πρέπει να κάνετε ζεστό ντους; Όχι. Ιδανικά, πρέπει να κάνετε κρύο ντους», ανέφερε η δρ Shokeen.

Ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, διαπιστώθηκε ότι το κρύο ντους όχι μόνο τονώνει, αλλά βοηθάει στην ανάπτυξη και υγεία των μαλλιών, στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας και στη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση μετά από άσκηση, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κυκλοφορία του αίματος και πιθανώς ακόμα και στην ψυχική υγεία.

Η ψυχρή υδροθεραπεία μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών, ορμονών που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την αίσθηση ευεξίας. Επίσης, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την πρόσληψη οξυγόνου και την εγρήγορση, προσφέροντας μια αύξηση ενέργειας, παρόμοια με την κατανάλωση καφεΐνης.

Μελέτη έχει, επίσης, δείξει ότι η ψυχρή υδροθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, λόγω των πολλών υποδοχέων ψύχους στο δέρμα που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο.

Αντίθετα, το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά προστατευτικά έλαια, λίπη και πρωτεΐνες από το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό, ξηρότητα και επιδείνωση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Η λύση των 30 δευτερολέπτων

Αν η σκέψη ενός κρύου ντους σας «παγώνει», η δρ Shokeen προτείνει μια μέση λύση: να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό, όχι καυτό, και να περιορίσετε τον χρόνο. «Ιδανικά, (ένα ντους πρέπει να διαρκεί) πέντε λεπτά – πέντε με δέκα λεπτά. Οτιδήποτε περισσότερο… διαταράσσει το προστατευτικό στρώμα του δέρματος, προκαλώντας περισσότερο κακό παρά καλό».

Το κόλπο των 30 δευτερολέπτων, που προτείνει η δρ Shokeen, είναι να χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του νερού στο τέλος του ντους. «Αν μπορείτε να το αντέξετε, τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, κάντε το κρύο. Αυτός ο μικρός χρόνος έκθεσης στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει τα οφέλη του κρύου ντους, χωρίς να χρειάζεται να υποστείτε μια ολόκληρη… “ψυχρολουσία”. Σταδιακά, και αφού το συνηθίσετε, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο του κρύου νερού σε δύο με πέντε λεπτά».

Οφέλη των κρύων ντους

Βελτίωση διάθεσης, εγρήγορσης και ενέργειας

Το κρύο νερό ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση ενδορφινών, των ορμονών που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την ευεξία. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η αντίδραση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την πρόσληψη οξυγόνου και την εγρήγορση, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως τα ψυχρά ντους συνδέονται και με ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το κρύο νερό διεγείρει το καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένη κυκλοφορία και, κατ’ επέκταση, σε ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν ψυχρό ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα για 30 συνεχόμενες μέρες είχαν 29% λιγότερες ημέρες ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν ψυχρά ντους.

Βελτίωση της κυκλοφορίας και μείωση μυϊκών πόνων

Το κρύο νερό ενεργοποιεί την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του σώματος. Αυτό σημαίνει πως η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται στους μυς και τα όργανα. Η αυξημένη κυκλοφορία αναδιανέμει το αίμα και μεταφέρει φρέσκο οξυγονωμένο αίμα στις περιοχές του σώματος που χρειάζονται ανάκαμψη. Αυτό βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζονται οι μύες να αναρρώσουν μετά την άσκηση.

Βελτίωση υγείας δέρματος και μαλλιών

Επίσης, το κρύο νερό μπορεί να σφίξει την επιδερμίδα και να βελτιώσει την κατάσταση των πόρων, εμποδίζοντας το φράξιμο και την ακμή. Ακόμα, προστατεύει την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού και των μαλλιών, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη θρέψη.

Πηγή: newsbeast 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση