ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Σερίφ Τιρασπόλ Υπερδνειστερίας

Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Μολδαβίας η οποία δεν αναγνωρίζει την πατρίδα της

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι εκπληκτικό το πόσο μπορεί να βοηθήσει μια ποδοσφαιρική νίκη στην διαφήμιση μιας ομάδας και κατ’ επέκταση μιας χώρας. Ελάχιστοι γνώριζαν την Υπερδνειστερία. Αμέσως μετά τη νίκη της Σερίφ Τιρασπόλ μέσα στο θρυλικό Μπερναμπέου σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, από ομάδα της Μολδαβίας, μετατράπηκε σε ομάδα της Υπερδνειστερίας.

Αρκετοί μπασμένοι αθλητικοί συντάκτες από όλη την Ευρώπη, σε θέματα οικονομικά, οικονομικά και πολιτικά έψαξαν λίγο παραπάνω μαθαίνοντας πέντε πράγματα για την ομάδα που πρώτη φορά προκρίθηκε στην ιστορία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τα ρεπορτάζ τους όμως δεν είχαν τόση μεγάλη απήχηση. Ήταν φυσιολογικό αφού το κοινό τους είχε στρέψει την προσοχή του στον όμιλο του Μέσι της Παρί Σ.Ζ. απέναντι στη Μ. Σίτι του Γκουαρδιόλα, στον δεύτερο όμιλο… «φωτιά» τον οποίο συγκροτούν, Λίβερπουλ, Αρτλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν και Πόρτο στον Κριστιάνο της Γιουνάϊτεντ, ακόμη το ενδιαφέρον στον όμιλο της, η Σερίφ επισκιάστηκε από τα «μεγαθήρια» Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ.

Η επιτυχία της την περασμένη Τρίτη άλλαξε τα δεδομένα, ρεπορτάζ σε όλα τον κόσμο κάνουν το γύρω του κόσμου. Στην Κύπρο και κυρίως στην Ελλάδα θυμηθήκαμε τις ιστορίες του Αθανασιάδη και του Κολοβού, καθώς και του τρίτου Έλληνα στην πόλη Τιρασπόλ η οποία πληθυσμιακά είναι όση και η Λάρνακα, του Στέφανου Ευαγγέλου.

Η Σερίφ Τιρασπόλ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας με ένα ιδιόμορφο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς αλλά εδρεύει στην Υπερδενιστερία η οποία αποσχίστηκε και αναγνωρίζεται από την ΟΥΕΦΑ, όχι όμως και από τον ΟΗΕ. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ΦΙΦΑ έχει περισσότερα μέλη από όσα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Παρόμοια περίπτωση είναι και του Κοσσόβου, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από αρκετές χώρες ενώ μετέχει κανονικά στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για μια χώρα η οποία Οι αποσχίστηκε από τη Μολδαβία λόγω του φόβου που υπήρχε για ένωση της με τη Ρουμανία η οποία την είχε υπό την κατοχή της. Οι κάτοικοι της Υπερδενιστερίας θέλουν ένωση με τη Ρωσία. Υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς σοσιαλιστικών προτύπων το οποίο η Δύση κατηγορεί… να το πω κομψά ως ένα κράτος που λειτουργεί σε πρότυπα μη Δημοκρατικά, διαφορετικά διεφθαρμένο.

Μέσω της Σερίφ η Υπερδνειστερία προσπαθεί να προβληθεί. Η ομάδα είναι μέρος της αυτοκρατορίας του ομίλου «Sheriff», διαθέτει υπεραγορές, πρατήρια καυσίμων, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

Για τις ανάγκες της ομάδας αναγέρθηκε αθλητικό συγκρότημα που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το γήπεδο της (13.000 θέσεις) και 16 γήπεδα προπόνησης.

Αν μπούμε στη διαδικασία των συγκρίσεων στη Μολδαβία οι ομάδες δεν έχουν ιδιόκτητα γήπεδα και τα πλείστα που ανήκουν στους Δήμους είναι απαρχαιωμένα. Οι παίκτες της Σερίφ αμείβονται μέχρι και με 20.000 ευρώ το μήνα σε αντίθεση με τους παίκτες των υπολοίπων ομάδων που λαμβάνουν κάτω από 1000 και αυτά πολλές φορές με καθυστερημένες δόσεις.  

Φέτος θα προσθέσει στο ταμείο της και περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ανάγκη τόσο τα χρήματα, όσο την προβολή της πατρίδας τους, της Υπερδνειστερίας.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση

Το φαινόμενο Αργεντινή

Το φαινόμενο Αργεντινή

Μοιάζει εξωτική χώρα, πολιτικά ουδέτερη και με ισχυρό brand name τον Μέσι και προσωπικότητες όπως οι Μαραντόνα, Τσε Γκεβάρα, ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Χαλάνε το παζάρι

Χαλάνε το παζάρι

Εάν ήταν στις τελευταίες θέσεις Πάφος και Άρης ίσως να μην αποχωρούσαν: Τσόρνιγκερ, Σίλας, Μίλανιτς, Αυγουστή, Λένον και ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Να δούμε και το 7-7

Να δούμε και το 7-7

Αφού δεν αλλάζει ο αριθμός των 14ων ομάδων τη νέα σεζόν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διοργάνωση
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Πίσω στις αρχές των 90’ς

Πίσω στις αρχές των 90’ς

Ομάδες από χώρες που για δεκαετίες ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά και τις είχαμε για πλάκα, σήμερα επιστρέφουν και μας προσπερνούν ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Μας λείπει ο Batman!

Μας λείπει ο Batman!

Δεν πρέπει να βλέπουμε το περίγραμμα παράνομων δραστηριοτήτων - Οφείλει η Πολιτεία να αντιληφθεί τη λεπτομέρεια που διαβρώνει ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Εύκολο να το λες!

Εύκολο να το λες!

Δύσκολα μπορούν οι ομάδες μας με €200.000 να βρουν καλύτερους παίκτες όπως είναι οι Τζιωνής, Σατσιάς, Χρυσοστόμου, Μάμας, ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ