

Πανίκος Κωνσταντίνου
Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγονται οι ξένοι διαιτητές και ειδικά όταν είναι τιμωρημένοι στη χώρα τους; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας στην ΚΟΠ Δημήτρη Γρηγόρη σύμφωνα με επιστολή που έχει στείλει στον Γιώργο Κούμα.
Θέτει μια σειρά ερωτημάτων για τον κ. Μεσίνα τον οποίο έχει καλέσει στην επόμενη συνεδρία (6/5). Σύμφωνα με την επιστολή ζητά να μάθει επίσης: «Πώς δικαιολογείται η επαναλαμβανόμενη και ξεκάθαρη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, μέσω αποφάσεων που δημιουργούν έντονη αίσθηση μεροληψίας»;
Αναφέρεται ακόμη και στους συνεργάτες του Ιταλού αρχιδιαιτητή (Βασίλη Δημητρίου, Χρίστο Νικολαϊδη, Γιώργο Νικολάου) και διερωτάται ποιος είναι ο ρόλος προσώπων που έχουν αποτύχει ως διαιτητές αλλά, παρόλα αυτά, έχουν διοριστεί σε θέσεις-κλειδιά κατόπιν προσωπικών αποφάσεων του Προέδρου, χωρίς καμία θεσμική αξιολόγηση ή έγκριση; Μάλιστα όπως σημειώνεται στην επιστολή ρωτά είναι η ευθύνη του κ. Μεσίνα (που αμείβεται με 25 χιλιάδες ευρώ το μήνα!) δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει ή να αναδείξει Κύπριους διαιτητές.
Απουσία διαφάνειας
Όσο αφορά την οικονομική διαχείριση και τη διαφάνεια που δεν τηρούνται μέρους της ΚΟΠ και τον πρόεδρο της, όπως σημειώνεται στην επιστολή, στο καταστατικό της ΚΟΠ υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία κάθε έξοδο άνω των €420 απαιτεί ενημέρωση και έγκριση του Δ.Σ.. Στην πράξη ωστόσο, αυτό δεν εφαρμόζεται λειτουργώντας αντικαταστατικά και χωρίς διαφάνεια.
Ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ζητά αλλαγές του καταστατικού και ο κ. Γρηγόρη ως μέλος της Ομοσπονδίας ζητά να μάθει: Ποιες ακριβώς αλλαγές προτείνονται και ποιο είναι το νομικό και επιχειρησιακό σκεπτικό πίσω από αυτές; Για το λόγο αυτό προσκαλεί τον CEO κ. Μοριά για αναλυτική παρουσίαση του General Ledger της Ομοσπονδίας με όλες τις πρόσφατες πληρωμές και έξοδα καθώς και ενημέρωση για την κατάσταση των audited accounts, τα οποία καθυστερούν εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο, σημειώνοντας ότι η ΚΟΠ δεν είναι προσωπική επιχείρηση κανενός.
Ποινική Διερεύνηση
Μάλιστα ο κ. Γρηγόρη θέτει και θέμα με τίτλο «Ποινική Διερεύνηση και Σύγκρουση Συμφερόντων» σημειώνοντας ότι «Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας φέρεται να τελεί υπό ποινική διερεύνηση για υπόθεση που σχετίζεται με σύγκρουση συμφερόντων. Παρότι δεν προδικάζεται ενοχή, η ύπαρξη μιας τέτοιας ενεργής υπόθεσης καθιστά ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπό του, ιδίως όταν πρόκειται για τομείς με άμεση οικονομική ή διοικητική επίπτωση. Το ελάχιστο που απαιτείται, είναι η πλήρης διαφάνεια και εξωτερικός έλεγχος». Για το λόγο αυτό προτείνει την καθιέρωση θεσμικού μηχανισμού διαφάνειας.
Όλα τα μέλη έχουν την ευθύνη να διαχειρίζονται τα χρήματα των σωματείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας το κοινό συμφέρον και ενεργώντας με διαφάνεια, αξιοκρατία και ισότιμη μεταχείριση.
Ο κ. Γρηγόρη ζητά στην επόμενη συνεδρία να γίνεται καταγραφή των πρακτικών από ανεξάρτητο επαγγελματία ή εξειδικευμένη εξωτερική εταιρεία, με φυσική παρουσία και αποκλειστική ευθύνη για την πλήρη, αντικειμενική και ισότιμη καταγραφή των τοποθετήσεων όλων των μελών. Και ο λόγος είναι επειδή μέχρι σήμερα στην ΚΟΠ κατά παράβαση του καταστατικού γίνεται αποσπασματική και επιλεκτική αποτύπωση όσων συζητούνται.
Εξηγήσεις από Ανθούλλη
Ένα άλλο θέμα που καταγράφεται στην επιστολή αφορά την εκδήλωση της ΚΟΠ στις 19 Μαΐου για τις ετήσιες βραβεύσεις και στο e-mail του Γενικού Διευθυντή Ανθούλλη Μυλωνά όσο αφορά τον τόπο διεξαγωγής της, αλλά και το κόστος της. Μεταξύ άλλων αναφέρεται αποσπασματικά στο e-mail που έλαβαν τα μέλη και στο οποίο σημειώνεται πάντα με σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη «η τιμή της Λεμεσού ήταν «διπλάσια» από εκείνη της Λευκωσίας – χωρίς να αναφέρεται κανένα όνομα ξενοδοχείου, συγκεκριμένη τιμή, σύνολο υπηρεσιών ή οποιαδήποτε τεκμηρίωση. Επιπλέον, δεν έγινε καμία αναφορά στο κατά πόσον το κόστος της εκδήλωσης εντάσσεται στο ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας».
Για το λόγο ζήτησε από τον κ. Μυλωνά την αναλυτική παρουσίαση του κόστους χωρίς όμως να λάβει οποιαδήποτε απάντηση και έτσι τον κάλεσε στην επόμενη συνεδρία να παρουσιάσει το πλήρες κόστος της εκδήλωσης και να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση των μελών της ΚΟΠ. Ακόμη ζητά να παρουσιάσει όλες τις προσφορές που έλαβε η ΚΟΠ για ξενοδοχεία, κόστος και αιτιολόγηση της τελικής επιλογής.
Παράλληλα ο κ. Γρηγόρη επαναφέρει ξανά το θέμα με τη σύναψη συμφωνίας με την χορηγό εταιρεία της ΚΟΠ και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ζητώντας όπως δοθούν τα συμβόλαια στα μέλη της ομοσπονδίας να μάθουν τα μέλη της ΚΟΠ προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου, η οποία θα εξετάσει με διαφάνεια, θεσμική ευθύνη και πλήρη αντικειμενικότητα.