ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποδομούν το αθλητικό σχολείο

Στα κρυφά Υπουργός Παιδείας και επιτροπή Παιδείας της βουλής αλλάζουν τα Ακαδημαϊκά και αθλητικά κριτήρια

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Σκανδαλώδη απόφαση μαγειρεύεται στη βουλή σε μια προσπάθεια τους να αποδομήσουν το αθλητικό σχολείο. Με πρόταση του προέδρου της επιτροπής Παιδείας της βουλής Γιάννη Χατζηγιάννη τέθηκε προς συζήτηση να μειωθούν τα ακαδημαϊκά και αγωνιστικά κριτήρια έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότερα παιδιά να διεκδικήσουν θέση.

Το αθλητικό σχολείο στην Κύπρο από το 2015 και εντεύθεν έχει θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την εισαγωγή μαθητών/αθλητών έτσι ώστε η αθλητική ανέλιξη τους να συνδυάζεται και με άρτια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για να μπορέσει ένα παιδί να διεκδικήσει θέση θα πρέπει να έχει γενικό βαθμό 15 και άνω, να έχει τερματίσει στις πρώτες τρεις θέσεις σε Παγκύπριους αγώνες και αν είναι ομαδικό άθλημα να έχει τουλάχιστον 50% συμμετοχή στους αγώνες της ομάδας του. Επίσης να έχει κληθεί τουλάχιστον δύο φορές στην εθνική.

Από τα 120 παιδιά που εκδήλωσαν φέτος ενδιαφέρον για την εισαγωγή τους στο αθλητικό σχολείο τα 40 πληρούν τα κριτήρια. Μερικοί γονείς των υπολοίπων 80 φαίνεται να έχουν εκφράσει παράπονα σε αξιωματούχους του Κράτους και σε βουλευτές.

Οι κουμπαριές μάλλον έπιασαν τόπο καθώς την περασμένη Τετάρτη στην επιτροπή Παιδείας με τη συγκατάθεση όλων των μεγάλων κομμάτων αποφάσισαν την κατάργηση των ακαδημαϊκών και χαλάρωση των αγωνιστικών κριτηρίων αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός είναι σύμφωνος στις αλλαγές, κατ’ ουσία στην αποδόμηση του αθλητικού σχολείου. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου όταν και απαντήσει στους βουλευτές εγκρίνοντας τις αλλαγές.

Αν γίνει κάτι τέτοιο από φέτος αυτόματα πολλοί άλλοι μαθητές που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση θα μείνουν εκτός, μιας και δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον αφού δεν πληρούν τα σημερινά κριτήρια. Έτσι θα μπορέσουν ευκολότερα αυτοί που απορρίφθηκαν να εισαχθούν χωρίς μεγάλες δυσκολίες.

Σε περίπτωση που εγκριθούν οι αλλαγές, πέραν από την επιβεβαίωση άλλης μιας φοράς, ότι η αναξιοπιστία σε αυτό τον τόπο ζει και βασιλεύει, η έκπτωση για τις επιδόσεις που χρειάζεται κάποιος να θητεύσει στο αθλητικό σχολείο ουσιαστικά θα το σπρώξει προς τον μαρασμό και εν τέλει θα καταντήσει ανώφελο για το σκοπό του.

Ο Υπουργός Παιδείας, ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της βουλής και λοιπά μέλη της επιτροπής θα καταφέρουν μεγάλο πλήγμα στον αθλητισμό και στον πολιτισμό για λόγους εντελώς αντίθετους από αυτούς που τους έχει τάξει η Κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πανίκος Κωνσταντίνου

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση