ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα συνεχίσουμε τη στήριξη για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Μιλώντας για τη σημασία των εκλογών για τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ είπε ότι αυτός είναι ένας τομέας όπου καταγράφεται συνέχεια

Η στήριξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της αμερικανικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι, ανέφερε την Τρίτη η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια κυπριακής ηγεσίας λύση.

Η Πρέσβειρα Γκάρμπερ μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία, καθώς ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κανείς δεν ξέρει ποιος θα κερδίσει. Και αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, κάθε ψήφος μετράει. Μπορεί να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα μέχρι το πρωί, μπορεί και όχι» είπε η Πρέσβειρα.

«Πολλές επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να καταμετρηθούν και σε ορισμένες πολιτείες αυτά τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια μπορεί να είναι κρίσιμα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η φωνή όλων θα ακουστεί και η φωνή όλων θα μετρήσει» πρόσθεσε.

Όταν οι Αμερικανοί συγκεντρώνονται για να επιλέξουν νέο Πρόεδρο κάθε τέσσερα χρόνια γράφεται ιστορία, είπε η κ. Γκάρμπερ.

«Φέτος γιορτάζουμε επίσης και κάποια ιστορικά ορόσημα στην εκλογική μας ιστορία. Το 2020 σηματοδοτεί την επέτειο των εκατό χρόνων από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αμερικανίδων, για το οποίο αγωνίστηκαν σκληρά. Σηματοδοτεί επίσης 55 χρόνια από τον Νόμο εκλογικών δικαιωμάτων του 1965 που διασφαλίζει τα συνταγματικά εκλογικά δικαιώματα των αφροαμερικάνων και άλλων μειονοτήτων», σημείωσε.

Οι εκλογές φέρνουν επίσης αλλαγή, συνέχισε η Πρέσβειρα. «Ακόμα και όταν κερδίζει ο εν ενεργεία Πρόεδρος θα υπάρχουν νέα μέλη του Κογκρέσου, ίσως νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εάν υπάρξει δεύτερη θητεία ή ένα εντελώς νέο Υπουργικό Συμβούλιο εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος», είπε.

Σύμφωνα όμως με την Πρέσβειρα, υπάρχει και συνέχεια. «Ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει, αυτό το άτομο θα δώσει τον ίδιο όρκο για να υπερασπιστεί το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το άτομο θα δουλέψει επίσης υπό το ίδιο σύστημα ελέγχων και ασφαλιστικών δικλείδων που θέσπισαν οι συντάκτες του συντάγματός μας», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη σημασία των εκλογών για τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ είπε ότι αυτός είναι ένας τομέας όπου καταγράφεται συνέχεια. «Μπορείτε να βασιστείτε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια κυπριακής ηγεσίας λύση για τη συνεχιζόμενη διαίρεση αυτού του νησιού. Η υποστήριξη για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολιτικής μας εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι» υπογράμμισε.

Είπε τέλος ότι ανεξάρτητα από ποιόν θα επιλέξουν οι Αμερικανοί για Πρόεδρο απόψε «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να συνεργαστούν με την Κύπρο, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές σας να ανακάμψετε από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τους λαμπρούς νέους να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που έχει μεγαλώσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X