ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιωνάς: Μετά από 18 χρόνια εγκαταλείπω οριστικά (Vid)

Παρουσίασε το έργο της εξαετίας του συγκινημένος

Από τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης, ο παραιτηθείς Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δίνει συνέντευξη Τύπου προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε κατά την εξαετή θητεία του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, μετά από έξι χρόνια αφήνω το υπουργείο, μετά από την παραίτηση μου για λόγους ευθιξίας και μόνο, θα σας παρουσιάσω έναν απολογισμό του υπουργείου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Ιωνάς Νικολάου.

Όπως είπε, φεύγει με την συνείδησή του ήσυχη, τονίζοντας ότι ουδέποτε καταχράστηκε την εξουσία που του είχε δοθεί, ενώ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την θητεία του έγιναν πράγματα που δεν έγιναν ποτέ άλλοτε, όπως σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αποφάσεις εκσυγχρονισμού, όπως αυτή των δικαστηρίων.

Ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε ότι κατά την εξαετή θητεία του παράχθηκε έργο σημαντικό και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις, ενώ ετοιμάστηκαν 313 νομοσχέδια. Τολμήσαμε να αγγίξουμε θέματα για πρώτη φορά, είπε, κάνοντας αναφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στην Αστυνομία, το οποίο είναι πρόβλημα δεκαετιών, που κανείς δεν άγγιξε προηγουμένως.

Προσλάβαμε άξια και ικανά άτομα στην Αστυνομία, είπε, σε σχέση με το Σώμα, στρέφοντας την ομιλία του και στην μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης: «Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το δικαστικό μας σύστημα, αυτό θα καταρρεύσει. Επιδιώξαμε και πετύχαμε την στενή συνεργασία της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας καθώς και των άλλων φορέων», πρόσθεσε, σε σχέση με την δική του προσπάθεια. Ιδρύθηκαν δύο νέα δικαστήρια, διοικητικού δικαστηρίου και διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας, διευκρίνισε στην συνέχεια.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Αστυνομία μετετράπη σε επιχειρησιακή, «συνεχώς αναβαθμίζεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει το έγκλημα», σημείωσε, ενώ «προωθήθηκαν συστήματα έξυπνης αστυνόμευσης». Έμφαση δόθηκε, επίσης, και στο θέμα της εμπορίας ναρκωτικών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις κατασχέσεις σημαντικών ποσοτήτων.

«Όσον αφορά την βία στα γήπεδα», ανέφερε σχετικά, «βγάλαμε την αστυνομία από τα γήπεδα και βάλαμε επιτηρητές», πρόσθεσε, μη παραλείποντας να κάνει αναφορά στην κάρτα φιλάθλου, την οποία χαρακτήρισε ως ένα «αποτελεσματικό και δραστικό μέτρο», όπως αποδεικνύεται.

Ο πρώην πλέον υπουργός δικαιοσύνης ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, το υπουργείο έκανε ριζικές αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας, ακολούθως, ότι θα σταθεί δίπλα στον νέο υπουργό, Γιώργο Σαββίδη.

Όσον αφορά τον ίδιο, ο κ. Νικολάου είπε χαρακτηριστικά ότι «Μετά από 18 χρόνια στην πολιτική ζωή, θα την εγκαταλείψω οριστικά». Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στη ζωή του μετά την πολιτική, ο κύριος Νικολάου απάντησε ότι θα ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. «Έχω αποφασίσει ότι η πολιτική καριέρα τερματίζεται εδώ». Ανάφερε στην συνέχεια ότι φεύγει με πλήρη συναίσθηση του έργου που έχει επιτελέσει.

Σε σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο παραιτηθείς Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση δύο σταθμών, ενός στην Λεμεσό και άλλου στο Βασιλικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είχε δηλώσει στις 15 Μαΐου πως "με την ολοκλήρωση διαβουλεύσεων" για το ζήτημα αυτό "και την κατάληξη των νομοσχεδίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αποχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα την 1η Ιουνίου».

Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει, στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα επίσημα. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το μεσημέρι αύριο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής/παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X