ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πανδημία ο κορωνοϊός - Σε συναγερμό η Κύπρος

Ο κορωνοϊός στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία, τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του. Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με την γρίπη Η1Ν1.

Σε συναγερμό είναι και η Κύπρος με φόντο πλέον έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, αφού σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε την Τρίτη (10/3) σε δραστικά μέτρα τα οποία τίθενται σε εφαρμογή. 

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις  εξελίξεις: 

23:00 - Νοσοκομεία Λευκωσίας - Λεμεσού: Αυτά είναι τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

22:00 - Στο σπίτι της το τέταρτο κρούσμα - Στο Νοσοκομείο οι άλλοι τρεις

Το τέταρτο κρούσμα, μία γυναίκα που θα μεταφερόταν επίσης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, θα παραμείνει τελικά σε αυτοπεριορισμό και θα παρακολουθείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

21:25 - Αναστέλλει την λειτουργία του το ΤΕΠΑΚ

20:45 -  Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές γύρω στις 19:00 το βράδυ, όταν σύμφωνα με πληροφορίες αεροπλάνο που έφθασε από το Gatwick της Βρετανίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, φαίνεται να μπαίνει σε καραντίνα. 

20:40 - Οδηγός ταξί το ένα εκ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων - Δύσκολη η κατάσταση 

Πληροφορίες του 24news αναφέρουν ότι το ένα εκ των νέων τεσσάρων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι οδηγός ταξί. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δυσκολεύει την κατάσταση καθώς ο άνδρας ερχόταν σε επαφή με αρκετό κόσμο. Πάντως όπως έχουμε ενημερωθεί, οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους τη λίστα με τα δρομολόγια του από την εταιρία όπου εργαζόταν ώστε να ελεγχθούν όλες οι επαφές του.

20:30 - Κλείνουν τα σχολεία στην Κύπρο - Είσαι εργαζόμενη μάνα, τι κάνεις;

19:50 - Νέα έκκληση Υπουργού Υγείας προς το κοινό 

«Παρά τον μειωμένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει εξ αρχής είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η συνειδητή αυτή απόφαση, στη βάση της οποίας δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, αποσκοπεί αυστηρά και μόνον στον περιορισμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, των πιθανοτήτων ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας». (Δείτε ΕΔΩ την γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας) 

19:30 - Κορωνοϊός: Τι σημαίνει πανδημία - Ποια η διαφορά της πανδημίας από την επιδημία (Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ)

19:10 - Kλείνουν όλα τα σχολεία στην Κύπρο

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού COVID-19 στην Κύπρο και με σκοπό την πρόληψη και την αποτροπή της μετάδοσης, μετά από συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει τα ακόλουθα μέτρα.

18:47 - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία. 

18:30 - Τα τέσσερα νέα κρούσματα αναμένεται να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Μεταφέρονται στις 7 απόψε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο έχει επιλεγεί να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Αναφοράς, τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που διαγνώστηκαν σήμερα.

18:20 - Αρνητικά στον κορονοϊό αποδείχθηκαν σύμφωνα με το ινστιτούτο Παστέρ, τα δύο δείγμα που εστάλησαν στην Αθήνα, από το Νοσοκομείο της Χίου και αφορούσαν την 45χρονη μητέρα από την Κύπρο καθώς και τον 20χρονο γιο της, που είναι φοιτητής στο νησί. (Διαβάστε εδώ)

Στις επάλξεις βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι:

 

17:50 - Η 48ωρη αναστολή λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αποτελεί μια καλή άσκηση για εμάς και αξιολογούμε τα δεδομένα που διαμορφώνονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ των Επαρχιών Λεμεσού - Πάφου, Χρίστου Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η αναστολή της λειτουργίας είχε "ένα πολύ καλό αποτέλεσμα" σε ό,τι αφορά τα Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς ήταν πολύ λίγοι οι ασθενείς που τα επισκέφθηκαν, σε σύγκριση με 600-650 που καταφθάνουν καθημερινά υπό κανονικές συνθήκες. (Περισσότερα εδώ)

16:30 - Πετρίδης: Ετοιμάζονται μέτρα για στήριξη οικονομίας λόγω κορωνοϊού

16:00 - Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο 

15:30 -  Μόνο η 65χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία βρίσκεται στον ειδικό χώρο του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, τα άλλα πέντε τεστ για τον κορωνοϊό ήταν αρνητικά, δήλωσε σήμερα ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» ο κ. Πιλλί ανέφερε ότι έχουν απολυμανθεί από ειδικές ομάδες και τα τρία ξενοδοχεία, όπου η ομάδα των 141 Γερμανών τουριστών, που ήταν μαζί με την 65χρονη στην ίδια πτήση, διαμένουν. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

15:15 - Οδηγίες Ανωτάτου για αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού

Στην έκδοση οδηγιών προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε σχέση με τον κορωνοϊό στους χώρους των Δικαστηρίων, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.

14:30 - Δημοσίευση Διατάγματος Υπουργού Υγείας δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου - Εδώ απαγορεύεται να πάμε (75 άτομα και άνω)

14:00 - Χαμός στις υπεραγορές της Κύπρου - Αδειάζουν ράφια, κυκλοφορούν με μάσκες - Φωτογραφίες ΕΔΩ

13:30 - Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις Μαρτίου σε κλειστούς χώρους των Δήμων Παραλιμνίου και Δερύνειας

13:20 - Noσηλευτές: Ο αυτοπεριορισμός 50 νοσηλευτών δυσχεραίνει το έργο του ΓΝΛ λόγω και υποστελέχωσης

Ο αυτοπεριορισμός 50 νοσηλευτών δυσχεραίνει το έργο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νοσηλευτών που θα αυτοπεριοριστούν θα είναι μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες με αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την οργάνωση και διεξαγωγή εργασιών στο νοσοκομείο.

13:00 - Αναβολή των εξετάσεων για πρόσληψη στην Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του κορωναϊού (covid-19), αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για τις 21/03/2020 εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών θα ανακοινωθεί έγκαιρα, σε μεταγενέστερο στάδιο. Σημειώνεται για όλους τους υποψηφίους ότι το περιεχόμενο της παρούσας ανακοίνωσης υπερισχύει της γραπτής ενημέρωσης που έχουν λάβει σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της πιο πάνω εξέτασης.

12: 47 - Νέα 80 με 100 δείγματα για κορωνοϊό υπό εξέταση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας

Άλλα περίπου 80 με 100 δείγματα βρίσκονται για εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ενώ θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε κάποια από τα 152 αρνητικά δείγματα που εξετάστηκαν χθες. Αυτό δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Χριστίνα Χριστοδούλου, σημειώνοντας από τη μία πως ο αριθμός των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι χαμηλός, και εκφράζοντας από την άλλη την πεποίθηση πως αυτός θα αυξηθεί, μέσα στην φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

12:42 - Εξετάζονται τέσσερα ύποπτα περιστατικά για κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Τέσσερα νέα ύποπτα περιστατικά για κορωνοϊό εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ δυο πρόσωπα έχουν λάβει εξιτήριο και ένα αναμένεται να λάβει εξιτήριο αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πόλης, που από σήμερα έχει αναστείλει τη λειτουργία του για 48 ώρες, τρία νέα ύποπτα περιστατικά εξετάζονται από το πρωί ενώ γύρω στο μεσημέρι κατέφθασε με συμπτώματα γρίπης μια Ιταλίδα, η οποία ζήτησε να εξεταστεί. Χθες βράδυ έλαβαν εξιτήριο, αφού δεν προέκυψε οτιδήποτε από τις εξετάσεις, ένας στρατιώτης της ΕΛΚΥΚ καθώς και μια Γαλλίδα, ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο εντός της ημέρας και ένας καρδιοπαθής που είχε έρθει σε επαφή, στη Λευκωσία, με τον επαγγελματία υγείας που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.

12: 40 - Υπό αυτοπεριορισμό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής

Σε αυτοπεριορισμό τελεί από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης όπως και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευσε κατά την επίσημη αποστολή στην Αθήνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής Πάρης Ποταμίτης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει υπό αυτοπεριορισμό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, οπόταν ενδέχεται να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής σε «ημικεκλεισμένων» των θυρών συνεδρία.

12:16 - Να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού καλεί τα μέλη της η ΠΟΕΔ

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) καλεί τα μέλη της να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 και αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αποφασίστηκε όπως αναβληθούν και ανασταλούν όλες οι εκδηλώσεις της μέχρι και το τέλος Μαρτίου».

11:45 - Θα υπάρξουν κι άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα με επιβραδυνόμενο ρυθμό, λέει η Δρ. Μ. Κολιού

11: 23 - Αναβολή γραπτής εξέτασης για θέσεις τεχνικών μηχανικών και κτηματολογικών γραφέων

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανακοινώνει ότι η γραπτή εξέταση, η οποία θα διεξαγόταν το Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 9:00πμ, στην Κρατική Έκθεση Κύπρου, στη Λευκωσία, για πλήρωση κενών θέσεων Τεχνικών Μηχανικών και Κτηματολογικών Γραφέων αναβάλλεται. Η αναβολή γίνεται στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Νέα ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και οι υποψήφιοι για τις πιο πάνω θέσεις θα ενημερωθούν έγκαιρα.

11: 20 -  Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στέλνει μήνυμα πρόληψης

Με φωτογραφία του στο instagram ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε το μήνυμα για ανάγκη πρόληψης απο τον κορωνοιό. Στην Πινδάρου έχουν ήδη εγκαταστήσει αντισηπτικά μηχανήματα.

11:01 - Εντός της ημέρας αποφασίζεται πότε και αν θα αρθούν τα μέτρα για λειτουργία του ΓΝΛ - 33 νοσηλευτές και 5 γιατροί σε αυτοπεριορισμό

10: 37 - Ζωντανά η θεία λειτουργία από το ΡΙΚ

 

10:19 - Κύπριοι τηλεφωνούν στο 1420 για τον κορωνοϊό και ρωτούν ακόμα και για τα... μέσπιλα!

9:05 - To Yπ. Παιδείας ανακοινώνει τηλ. αριθμούς επικοινωνίας εκπαιδευτικών για κορωνοϊό

- Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης τηλ. 22800918
- Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης τηλ. 22809505
- Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και
- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τηλ. 22800656

9:00 - Μέτρα από κλινικές στην Πάφο

Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι νεότερης ειδοποίησης, απαγορεύονται αυστηρά όλες οι επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς Η πρόσβαση στους θαλάμους νοσηλείας και στους χώρους αναμονής των χειρουργείων επιτρέπεται μόνο στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μέτρα λαμβάνονται επίσης για τους ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία ενώ οι διευθύνσεις των κλινικών επεξεργάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία των ασθενών , τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

8:15 - Μέτρα στις τράπεζες λόγω κορωνοϊού

Προληπτικά μέτρα και σχέδια διασφάλισης επιχειρησιακής συνέχειας ενεργοποιήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες μετά και τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.Στα μέτρα περιλαμβάνεται διαχωρισμός προσωπικού συγκεκριμένων υπηρεσιών με κάποια άτομα να εργάζονται σε διαφορετικό χώρο, είτε και από το σπίτι, ενώ βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού για τις οποίες υπάρχουν σχετικές οδηγίες, εργάζονται κατ’ οίκον σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Έχεις ταξιδέψει σ' αυτές τις χώρες; Για 14 ημέρες σε καραντίνα στο σπίτι

8:23 - Αρνητικά 185 δείγματα

Ο Γενικός διευθυντής νευρολογίας και γενετικής κ. Λεωνίδας Φυλακτού σε δηλώσεις του στο «Τρίτο Πρόγραμμα» ανέφερε ότι 185 δείγματα (συμπεριλαμβανομένων και των 152 της Τρίτης) ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό. Τα πλείστα από αυτά αφορούν επαφές του 64χρονου γιατρού.

8:04 - Νέο κρούσμα στα κατεχόμενα

Πρόκειται για άτομο που προσήλθε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο Αμμοχώστου με υψηλό πυρετό και από εκεί μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

8:00 - Σε εφαρμογή οι νέες οδηγίες για τους ταξιδιώτες 

Αν έχεις ταξιδέψει σ' αυτές τις χώρες θα πρέπει για 14 ημέρες να μείνεις σε καραντίνα στο σπίτι. Διάβασε ΕΔΩ όλες τις οδηγίες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X