ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται;

Τι ανέφερε στην «Κ» η δρ Μαρία Κολιού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Εντύπωση προκάλεσε στη χθεσινή (Πέμπτη 17/3) ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, το ποσοστό νοσηλευόμενων που έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα από τους 113 ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, το 41.59% αφορά πρόσωπα που έχουν εμβολιαστικό παρελθόν -χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι εξ’αυτών με την 1η δόση, πόσοι με την 2η και πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι- ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει από την έναρξη των εμβολιασμών και ένθεν.


 Νέες χαλαρώσεις για ανεμβολίαστους παρά την έξαρση - Τι αλλάζει


Μιλώντας στην «Κ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Δρ Μαρία Κολιού ερωτήθηκε για το πώς δικαιολογεί αυτό το γεγονός με την ίδια ν’απαντά:

«Είναι πραγματικότητα πως το εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως η υπερμεταδοτικότητα των τελευταίων στελεχών έχει προκαλέσει πάρα πολλά περιστατικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται γεωμετρικά και ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται.»

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παραμένει σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου ενός ανεμβολίαστου, σε σχέση με κάποιον που έχει συμπληρώσει το εμβολιαστικό του πλάνο.

Είναι ακόμα αποτελεσματικό το εμβόλιο;
Θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο ένα σκεύασμα που δημιουργήθηκε πάνω από ένα χρόνο πριν, μπορεί ακόμη να είναι αποτελεσματικό απέναντι στις διάφορες μεταλλάξεις και πόσο βοηθούν οι επαναληπτικές δόσεις;

Η Δρ Κολιού ανέφερε πως αυτό εξαρτάται φυσικά από τον αριθμό και την μορφή των διαφόρων μεταλλάξεων. Οι επαναληπτικές δόσεις αποδεδειγμένα ενισχύουν τον κύκλο των αντισωμάτων και προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα άτομα κάτω των 70 ετών.

Παραδέχθηκε δε, πως η παρούσα μετάλλαξη είναι εξόχως μεταδοτική και τα εμβόλια ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά και προστατευτικά στις αρχικές μεταλλάξεις, λέγοντας πως αναμένεται και το «πανεμβόλιο» της Pfizer. Καταληκτικά υπογράμμισε πως η Όμικρον (και η Όμικρον2) φέρεται να έχει απορροφήσει στοιχεία του συνηθισμένου κορωνοιού και του απλού κρυολογήματος και από τη μία είναι μεν υπερμεταδοτικός αλλά έχει χάσει το νοσογόνο πλεονέκτημα, αφού κάθε μετάλλαξη παίρνει κάτι και χάνει κάτι άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Η Lidl Κύπρου για ακόμα μία χρονιά υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΟΙΝΩΝΙΑ