ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΒΕ Λεμεσού: Στον «πάγο» το Τεχνολογικό Πάρκο Πεντακώμου

Ζητά απαντήσεις για τον στρατηγικό επενδυτή

24news team

Έντονη δυσαρέσκεια για τη στασιμότητα και την απουσία επίσημης ενημέρωσης εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών – Τρία κρίσιμα ερωτήματα προς το Υπουργείο Ενέργειας

Την έντονη δυσαρέσκεια και την αυξανόμενη ανησυχία του για την πορεία υλοποίησης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ), καταγγέλλοντας παρατεταμένη στασιμότητα και έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για την τύχη ενός έργου στρατηγικής σημασίας για τη Λεμεσό και την κυπριακή οικονομία.

Το Επιμελητήριο ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να τοποθετηθεί δημόσια για την έκβαση της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, να διευκρινίσει κατά πόσο έχουν προκύψει προβλήματα και να παρουσιάσει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αφορμή για την παρέμβαση του ΕΒΕΛ αποτελεί το γεγονός ότι, παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών στις 28 Ιανουαρίου 2026, δεν έχει υπάρξει, όπως αναφέρει, ολοκληρωμένη επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας και τα επόμενα βήματα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου και τα ερωτήματα που παραμένουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2026 το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών, κάνοντας λόγο για εκδήλωση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία αφορούσε την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία και λειτουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο.

Ωστόσο, το ΕΒΕΛ υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σαφή και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας, παρά τα επανειλημμένα διαβήματά του προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2025, ενώ η αρχική προθεσμία υποβολής προσφορών, που είχε οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου 2025, παρατάθηκε διαδοχικά, με τελική ημερομηνία την 28η Ιανουαρίου 2026.

Στρατηγική επένδυση για τη Λεμεσό και την οικονομία

Το ΕΒΕΛ υπογραμμίζει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο Πεντακώμου δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη αναπτυξιακό έργο, αλλά μια σημαντική υποδομή που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Η δημιουργία του αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Παράλληλα, η ανάγκη προώθησης του έργου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική λόγω της δυναμικής που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός στους τομείς της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, προσελκύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις, διεθνείς εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Επιμελητήριο, η συνεισφορά του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην κυπριακή οικονομία ξεπερνά το 16% του ΑΕΠ, ενώ η Λεμεσός συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για νεοφυείς επιχειρήσεις, βάσει του δείκτη StartupBlink Global Startup Ecosystem Index 2026.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι το Τεχνολογικό Πάρκο μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρηματικότητας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την οικονομία.

Τρία κρίσιμα ερωτήματα προς το Υπουργείο

Το ΕΒΕΛ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει σαφείς απαντήσεις σε τρία βασικά ζητήματα:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή; Ποια ήταν τα αποτελέσματα της πρόσκλησης που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2026 και γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα αναλυτική ενημέρωση;
Έχουν εντοπιστεί εμπόδια, αδυναμίες ή προβλήματα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών; Εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για την αντιμετώπισή τους;
Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επόμενες διαδικαστικές ενέργειες και πότε προβλέπεται η μετάβαση στην επιχειρησιακή φάση;

«Δεν αρκούν πλέον οι γενικές διαβεβαιώσεις»

Το Επιμελητήριο τονίζει ότι η περίοδος των γενικών διαβεβαιώσεων και των αόριστων αναφορών έχει πλέον εξαντληθεί, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται πολιτική βούληση, θεσμική υπευθυνότητα και συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η απουσία ενημέρωσης και συγκεκριμένου σχεδιασμού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη βούληση και την αποφασιστικότητα για την προώθηση του έργου.

Καταλήγοντας, το ΕΒΕΛ ζητά άμεση και επίσημη ενημέρωση, σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει, καθώς και την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση