ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες χαλαρώσεις για ανεμβολίαστους παρά την έξαρση - Τι αλλάζει

Τι ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Καραγιάννης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Παρά τις δηλώσεις αισιοδοξίας για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και τις γενναίες χαλαρώσεις που ανακοινώθηκαν -και ενδεχομένως να συνεχίσουν να ανακοινώνονται- τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των ημερήσιων περιστατικών στην ημερήσια ενημέρωση, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ.

Ιδιαίτερα το τελευταίο πενθήμερο τα κρούσματα προσεγγίζουν σε καθημερινή βάση τις 4 περίπου χιλιάδες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη συμπεριφορά του κοινού που σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να έχει επιστρέψει στις προ-πανδημίας συνήθειες του.

Ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε πως θα μπορούσε να μεγαλώσει η διάρκεια ισχύς των ράπιντ τεστ για συγκεκριμένους χώρους

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης αποπειράθηκε να διασαφηνίσει την εικόνα που επικρατεί αλλά και το σκεπτικό με το οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και η κατεύθυνση περιοριστικών μέτρων ή/και χαλαρώσεων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την επιβάρυνση που παρατηρείται αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Ναι υπάρχει, αλλά προσποιούμαστε πως… δεν υπάρχει» με τον ίδιο να εξηγεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά δε φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο αφ ης στιγμής οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν αναλλοίωτοι.

«Οι νοσηλευόμενοι είναι ακόμη γύρω στους 110, ενώ οι διασωληνώσεις από 6 ανέβηκαν μέχρι τους 8. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη οπότε δεν βλέπω οποιοδήποτε λόγο να υπάρξει επαναφορά αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων» πρόσθεσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας ενώ στη συνέχεια, ερωτηθείς για το επόμενο βήμα και την ατζέντα νέων χαλαρώσεων απάντησε:

«Το θέμα της κατάργησης χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι καινούριο, είχα θέσει αυτή τη σύσταση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες όμως αυτή τη στιγμή φέρεται να κερδίζει έδαφος. Σε ότι αφορά μάλιστα τους ανεμβολίαστους, συζητούμε κατά πόσο θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μειωθούν τα τεστ αφού θεωρούμε πως πέραν του οικονομικού αντίκτυπου ίσως να μην είναι τόσο απαραίτητο πλέον». Εν συνεχεία ανέφερε πως η Όμικρον έχει επικρατήσει στο 100% στην κοινότητα με την Όμικρον2 να αγγίζει το 60% έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά αφού δεν θεωρείται ιδιαίτερα νοσογόνος, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτική από την Όμικρον.

Καταληκτικά για τις χαλαρώσεις και πέραν της κατάργησης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε πως θα μπορούσε να μεγαλώσει η διάρκεια ισχύς των ράπιντ τεστ για συγκεκριμένους χώρους -όπως πχ στους χώρους εργασίας- στις 2 φορές τη βδομάδα ή ανά 72 ώρες υπογραμμίζοντας πως ακολουθώντας την τάση και το μοντέλο μέτρων άλλων χωρών θα πρέπει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας ζώντας με τον ιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση