ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Η «κάρτα»… τα υπόλοιπα;

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Κατ’ αρχήν να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Δεν είμαστε και ούτε και πρόκειται να υποδυθούμε τους ειδικούς περί των θεμάτων της αστυνομίας, ούτε φυσικά και ν’ αναλύσουμε το δύσκολο έργο που έχει ενώπιον του, ο νέος αρχηγός του σώματος.

Υποθέτω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις και αναλύσεις θα μπορείτε να διαβάσετε σ’ άλλες στήλες, πολύ πιο εξειδικευμένες. Ας περιοριστούμε λοιπόν στα δικά μας θέματα. Τα ποδοσφαιρικά εις τα οποία δυστυχώς, εμπλέκονται και ζητήματα που δεν έχουν και πολλή σχέση με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.

Στη δημοσιογραφική που παρέθεσε με την ευκαιρίας της ανάληψης των καθηκόντων του, ο κύριος Κύπρος Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε εξ όσων διαβάσαμε και για το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα για τον χουλιγκανισμό. Επί τούτου, εξέφρασε την άποψη του και για την κάρτα οπαδού.

Η αστυνομία δια του επικεφαλή της, όχι μόνο δικαιούται επιβάλλεται να έχει άποψη για τέτοιου είδους θέματα, αφού αποτελεί το όργανο προστασίας και εφαρμογής των νόμων.

Όσον αφορά την διαπίστωση του ότι το μέτρο της «κάρτας οπαδού» θα πρέπει να συνεχιστεί, βεβαίως και ξανά βεβαίως είναι άποψη του, σεβαστή και μάλιστα βαρύνουσα νοουμένου ότι είναι ο αρχηγός της Αστυνομίας. Κατανοούμε επίσης την ανησυχία του για τον χουλιγκανισμό και για τη συνεχή μάχη που πρέπει να δίνεται, με τη βοήθεια και άλλων φορέων όπως ο ίδιος είπε, για να εξαλειφθεί.

Μέχρι σ’ αυτό το σημείο όλα μοιάζουν κατανοητά. Αυτό που προσωπικά δεν πολύ- κατανοώ είναι το γεγονός ότι μιλάμε για το ποδόσφαιρο και αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην «κάρτα» ή αν θες τον χουλιγκανισμό. Πιασάρικα κιόλας θέματα που ο καθένας έχει την άποψη του, χωρίς ιδιαίτερα να τσαλακώνεται η δημόσια εικόνα του.

Το ποδόσφαιρο όμως έχει και άλλα θέματα εξίσου σοβαρά και αφορούν την ίδια στην αστυνομία. Μπορεί στη χθεσινή συνέντευξη τύπου να μη βοηθήθηκε από τους δημοσιογράφους και επί τούτου να μην σχολίασε, το γεγονός ότι η αστυνομία εδώ και χρόνια αδυνατεί να ξεδιαλύνει το χώρο, απ’ αυτό που λέμε διαφθορά και παρανομία.

Υπάρχει μεν ο χουλιγκανισμός, είναι ένα θέμα η κάρτα οπαδού, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά και κανένα, ν’ αναφέρεται στο ότι η Κύπρος είναι διάσημη πλέον στην Ευρώπη για το γεγονός ότι διαθέτει αν όχι το πιο, ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα.

Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι άπαντες, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού, αγνοούν μια τέτοια παράμετρο. Η οποία είναι επαναλαμβάνω, εξίσου ίσως και πιο σοβαρή από το χουλιγκανισμό ο οποίος ομολογουμένως φέτος σχεδόν εξαλείφτηκε.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας και όλοι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας θα έπρεπε ήδη να εκπονήσουν ένα πλάνο με τη βοήθεια κιόλας άλλων διεθνών οργανισμών, προκειμένου επιτέλους να μπει ένα φρένο σ’ αυτό που λέμε παρανομία εντός του ποδοσφαίρου.

Πριν από λίγα χρόνια εν ενεργεία διαιτητής κατήγγειλε πράματα και θάματα για το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Κατονόμασε μάλιστα συγκεκριμένα άτομα. Η εφημερίδα Independent, με εκτενές της ρεπορτάζ χαρακτήρισε το κυπριακό πρωτάθλημα «πανεπιστήμιο στημένων αγώνων». Οι μαρτυρίες ξένων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από το κυπριακό πρωτάθλημα και έγιναν μάρτυρες «περίεργων γεγονότων» ολοένα και αυξάνονται. Οι «κόκκινοι φάκελοι» έχουν συσσωρευτεί στα γραφεία της αστυνομίας. Στο φετινό πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, οι ίδιοι της ΚΟΠ έχουν παραδεχθεί ότι το θέμα ξέφυγε κατά πολύ. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας για τους στημένους αγώνες δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιρρεπείς για παράνομες πράξεις στο ποδόσφαιρο, είναι ο τερματοφύλακας, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, όσων λήγουν τα συμβόλαια και όσοι αγωνίστηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο!!!

Να με συγχωρήσετε κύριε αρχηγέ, αλλά οι προτεραιότητες της αστυνομίας και της Πολιτείας γενικότερα πλέον θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Δεν είναι δυνατό, να μιλάμε για χουλιγκανισμό όταν τα γήπεδα είναι άδεια. Ούτε και η «κάρτα» αποτελεί το Α και το Ω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης αναγνωρίζει την διαφθορά και την παρανομία εντός του ποδοσφαιρικού χώρου, ενώ η Πολιτεία μάλλον υποκρίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Επί της ουσίας, αδυνατεί να προβεί σε δυναμικά μέτρα όπως έκαναν άλλες αστυνομίες σε χώρες της Ευρώπης.

Η παράλειψη του Αρχηγού ν’ αναφερθεί σε τέτοια ζητήματα, επιλέγοντας να μιλήσει για την Κάρτα, μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντική, μπορεί όμως και να δείχνει την στάση που κρατά η Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια.

Ότι δηλαδή δεν έχει στις προτεραιότητες να κυνηγήσει το θέμα και να σταματήσει επιτέλους η ασυδοσία- παρανομία στο χώρο. Εύχομαι ότι δεν ισχύει και ότι επιτέλους και στην Κύπρο θα ζήσουμε γεγονότα που ζουν άλλοι «συμπολίτες» μας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν, το δείγμα είναι αποθαρρυντικό. Όπως και οι δηλώσεις του αρχηγού!!

 

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση