ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Ιανουαρίου, 2022
sport fm - listen live

De Ζαβού: Ένα βίντεο… μια κοινωνία

Αυτό που ακολουθεί του γεγονότος… μοιάζει μακράν πιο επικίνδυνο από την συμπεριφορά του Καραπατάκη

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Ο πρόεδρος της πρωτοπόρου ομάδας, αγκαλιά μ’ έναν συνεργάτη του μεγαλοπαράγοντα του σωματείου, σε μια στιγμή συναισθηματικά εκρηκτική, μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως ^$#%$# η Λάρνακα. Σεβαστό.

Που να ήξεραν κιόλας οι άνθρωποι ότι η κάμερα θα εστιάσει στα πρόσωπα τους, συλλαμβάνοντας τους να παραβιάζουν βασικούς κανόνες της ηθικολογίας του νησιού.

Αυτό που ενοχλεί είναι η υποκρισία που ακολουθεί του βίντεο και που πηγάζει απ’ όλους ανεξαιρέτως. Από τη διοίκηση της ΑΕΚ , έως τη διοίκηση του Απόλλωνα, την ΚΟΠ μέχρι και το δημοσιογραφικό συνάφι.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου να βλέπω έναν πρόεδρο να εκφράζεται σαν ένας τυπικός κύπριος οπαδός. Στο κάτω, κάτω θα έπρεπε να ήμουν αδαής να πιστεύω ότι οι παράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου διαθέτουν διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Αυτό που κυρίως ενοχλεί είναι η υποκρισία που ακολουθεί του βίντεο και που πηγάζει απ’ όλους ανεξαιρέτως. Από τη διοίκηση της ΑΕΚ , έως τη διοίκηση του Απόλλωνα, την ΚΟΠ μέχρι και το συνάφι (τρομάρα μας) το δημοσιογραφικό.

Όλοι, μα όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποδύονται ωσάν και δεν έγινε ποτέ ένα τέτοιο γεγονός, εδραιώνοντας νοοτροπίες που έχουν την ρίζα τους σε μια Κύπρο, επαρχιώτικη όπου κανείς στο χωριό δεν αναφερόταν σε κάποια «ανωμαλία» που προέκυπτε εντός της μικρής κοινωνίας τους.

Ο κύριος Καραπατάκης έκανε ένα ανθρώπινο λάθος γιατί στο κάτω, κάτω η θέση του ως πρόεδρος της ομάδας ή αν θες το κοινωνικό του κύρος δεν τον αναγκάζει να εξηγήσει σε όλους μας πως %$#%$# η Λάρνακα ( επί του θέματος μάλλον με ταχίνι, σ’ αντίθεση με τα λημέρια μας που χρησιμοποιούμε πίκλα).

Σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από συμπλέγματα, ταμπού, μικρότητες και υποκρισία το όλο θέμα θα τελείωνε με μια ανακοίνωση απολογητική από τον ίδιο προς το φίλαθλο κοινό.

Στο κάτω, κάτω δεν έγινε κάτι φοβερό και τρομερό, ούτε και η κοινωνία μας έπεσε στο βούρκο γιατί ένας παράγοντας εντός του γηπέδου συμπεριφέρθηκε ωσάν και είναι οπαδός.

Αντί αυτού, το όλο θέμα πέρασε στα μουλωχτά ακριβώς για να μην αναστατωθεί η «κανονικότητα» ή το βόλεμα του καθενός από μας ξεχωριστά.

Ο κύριος Καραπατάκης εκ των γεγονότων δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να απολογηθεί ούτε καν στους οπαδούς της ομάδας του οι οποίοι ενδεχομένως να τον αποθεώνουν, ο Απόλλωνας για να μην χύσει περισσότερο λάδι στη φωτιά ή στο πλαίσιο της διατήρησης των δημοσίων σχέσεων του το κατάπιε, ενώ οι δημοσιογράφοι με ελάχιστες εξαιρέσεις, το πέρασαν στο ντούκου έως την επόμενη φορά που θα νιώσουν άνετα να «πουλήσουν» ευπρέπεια και μαθήματα ηθικολογίας στο κοινό τους. Γιατί ως γνωστό απέναντι σε άτομα που διαθέτουν εξουσία... τσιμουδιά. 

Όσον αφορά την ΚΟΠ, δεν χρειάζεται ν’ αναφερθούμε καν αφού είδηση θα ήταν να δώσει σημάδια ζωής. Καλά, καλά, ίχνη αντίδρασης δεν προκύπτουν εκ μέρους της σε πολύ πιο σοβαρά θέματα όπως η διαφθορά, η επιδημία, ο ρατσισμός, ή η εγκληματικότητα, εντός του χώρου, θα μπει στον κόπο να κακίσει την στάση ενός παράγοντα;

Με αυτά και με αυτά ένα συμβάν όχι και τόσο πολύ σοβαρό περνάει απαρατήρητο αποδεικνύοντας μια ακόμη φορά ότι ως κοινωνικό σύνολο δεν έχουμε ακόμη το υπόβαθρο ή την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή «ανωμαλίες» που προκύπτουν στην μικρή κοινωνία μας.

Στην τελική ο σκηνοθέτης μέσα από το μάλλον τυχαίο πλάνο του δεν συλλαμβάνει σώνει και καλά έναν άνθρωπο να παραφέρεται εκ της θέσης του, αλλά κυρίως προσφέρει οπτικοακουστικά σε όλους εμάς, την αδυναμία που ακόμη χαρακτηρίζει την κοινωνία που δημιουργήσαμε.

Μέσα από το βι΄ντεο διαπιστώνουμε ότι είμαστε ανίκανοι να χειριστούμε μη ύψιστης σημασίας θέματα  με το σωστό τρόπο, μπαίνοντας στην διαδικασία ν' αναρωτηθούμε πως ανταποκρινόμαστε στα  πολύ πιο σοβαρά θέματα. Επί τούτου ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Δανεικά… αγύριστα

Δανεικά… αγύριστα

Το πήγαινε- έλα μεγάλων χρηματικών ποσών στο άθλημα αποτελεί μεγάλο αγκάθι για παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ