
24news team
Μια διαφορετική άποψη εκφράζει ο νομικός Θανάσης Κορφιώτης αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της παύσης της Ντόριας Βαρωσιώτου από τη Δικαστική Υπηρεσία όπως αποφάσισε χθες (30/06) το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Ο κύριος Κορφιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Χωρίς γνώση και με παραπληροφόρηση οδηγούμαστε στον λαϊκισμό και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης".
Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί ότι "είναι εκτός κάθε λογικής ανάλυσης να επικρατεί η άποψη πως επτά δικαστές που καταξιώθηκαν να αποτελούν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αποφάσισαν τη μη μονιμοποίηση δικαστού επί σκοπώ, δήθεν επειδή κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα, σε συγκεκριμένη θανατική ανάκριση ή δήθεν για να φιμώσουν δικαστή".
Ανάρτηση
Είναι εκτός κάθε λογικής ανάλυσης να επικρατεί η άποψη πως επτά δικαστές που καταξιώθηκαν να αποτελούν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και που έχουν στα χέρια τους τη διαμόρφωση του δικαίου σε τομείς όπως το αστικό και ποινικό δίκαιο (μεταξύ άλλων) και που δίκασαν χιλιάδες δύσκολες και απλές υποθέσεις (περιλαμβανομένων πολλών θανατικών ανακρίσεων), αποφάσισαν τη μη μονιμοποίηση δικαστού επί σκοπώ, δήθεν επειδή κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα, σε συγκεκριμένη θανατική ανάκριση ή δήθεν για να φιμώσουν δικαστή.
Πριν λίγους μήνες λέγονταν τα ίδια και για το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ας κριθεί και ας κατακριθεί κάθε εξουσία, περιλαμβανομένων των Δικαστηρίων, αλλά στη σωστή βάση και αφού γίνει σωστή διάγνωση. Διαφορετικά το κακό είναι διπλό.
Χωρίς γνώση και με παραπληροφόρηση οδηγούμαστε στον λαϊκισμό και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Παράδειγμα η συζήτηση για "παρεμβάσεις" του Προέδρου του Δικαστηρίου σε θανατική ανάκριση. Παρουσιάζεται το θέμα, ως ανεπίτεπτη παρέμβαση στο δικαστικό έργο. Κάθε άλλο. Το άρθρο 28 του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου δημιουργεί ευθύνη του Προέδρου του Δικαστηρίου να ελέγξει το πόρισμα του θανατικού ανακριτή ως προς την "ορθότητα, νομιμότητα ή καταλληλότητα" οποιουδήποτε ευρήματος ή ετυμηγορίας". Αυτά προνοεί ο νόμος.
Μελέτησε κανείς τον νόμο; Είδε κανείς τα πρακτικά της μη μονιμοποίησης για να κρίνει; Το θέτω ως θέμα αρχής και δεν τάσσομαι είτε υπέρ ή εναντίον γιατί ούτε εγώ έχω γνώση των δεδομένων της απόφασης.
Πρώτα γνώση και μετά κριτική. Η δικαστική εξουσία δεν υπάρχει για να ενεργεί στη βάση σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, αλλά για να απονέμει δικαιοσύνη με βάση το δίκαιο. Η νομική είναι επιστήμη και δεν εκπορεύεται από την άποψη του μέσου κοινωνού.
Τέλος, μόνο και μόνο η άμεση προσπάθεια εκμετάλλευσης της κοινής γνώμης από διάφορους παράγοντες π.χ. πολιτικά κόμματα, επ' αφορμή του ζητήματος αυτού, θα έπρεπε να προβληματίσει.