ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι δεν καταλαβαίνετε;

Είναι ανεύθυνο να μας προειδοποιούν για τους κινδύνους και κάποιοι να θέλουν το Τσίρειο γεμάτο

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Την περασμένη Τρίτη φάνηκε άλλη μια φορά ότι οι ανεύθυνοι σε πολλές περιπτώσεις κατέχουν θέσεις και αξιώματα. Δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο όποια θέση και αν κατέχεις, όποιο αξίωμα και αν έχεις κανένας δεν παίρνει την ευθύνη παρά μόνο τα οφέλη που προσφέρουν. Η Κύπρος έμαθε να κρύβει τα προβλήματα της αντί να τα επιλύει. Είτε δε λειτουργούν, είτε απαξιώνονται οι ανεξάρτητοι θεσμοί που προστατεύουν τη Δημοκρατία και τους πολίτες της.

Όποιος κατέχει Δημόσιο αξίωμα ή οποιοδήποτε άλλο πόστο συμπεριφέρεται σαν βασιλιάς. Δυστυχώς όποιος δεν γνωρίζει κάποιον, που γνωρίζει κάποιον άλλο, δεν γίνεται η δουλειά του και κανένας δεν αναλαμβάνει το κόστος της ευθύνης. Αυτό φάνηκε και στη συναυλία που έγινε στο Τσίρειο.

Το δυστύχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως αντί να κινηθούν οι μηχανισμοί έτσι ώστε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης που έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, υπάρχουν και οι αφελείς σε βαθμό επικινδυνότητας που θέλουν ένα γήπεδο με πρόβλημα στατικότητας και αντισεισμικότητας να το γεμίσουν. Η μοναδική αρχή που είναι υπεύθυνη είναι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.

Τι μας προειδοποιεί με απλά λόγια: Ένα κτήριο μπορεί να φορτιστεί με τα ίδια φορτία πάμπολλες φορές χωρίς να παρουσιάσει πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα, η ικανότητα αντοχής του να μειωμένη με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να παραμονεύει.

Είναι αυθαίρετο να επικαλείται κάποιος ότι: Αφού οι κερκίδες του σταδίου γέμισαν με κόσμο και δεν υπήρξε πρόβλημα τότε δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας. Διότι το στάδιο γέμισε με συνέπεια την έκθεση της ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο.

Άρα λοιπόν αντί ο ΓΣΟ να αποποιείται των ευθυνών του με τη δικαιολογία «Δεν φταίμε αν οι διοργανωτές δεν εφάρμοσαν όσα τους υποδείξαμε» θα έπρεπε πρώτος ως ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για τον κόσμο που εισήλθε στο στάδιο να εκφράσει τις διαμαρτυρίες του.

Επίσης ο Δήμος Λεμεσού που εξέδωσε την άδεια για τη διοργάνωση της συναυλίας θα έπρεπε να επεδείκνυε μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κρίνοντας τις δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαϊδη που είπε «Είναι ένα ζήτημα, η ασφάλεια, είτε πρόκειται για φιλάθλους, είτε πρόκειται για μουσικόφιλους», μια ουδέτερη, «ροζ» πολιτική τοποθέτηση καταλαβαίνουμε ότι δε συνειδητοποίησαν στο Δήμο Λεμεσού πως εκδόθηκε μια άδεια θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους. Πρόσθεσε επίσης «να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και από την άλλη να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία του πολίτη» χωρίς να μπορεί κάποιος να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να μας πει.

Σε ένα Κράτος ευνομούμενο, όπως λέγαμε στην αρχή έπρεπε ήδη η Υπουργός Δικαιοσύνης να αναζητήσει τους υπαίτιους που επέτρεψαν να γεμίσει το άνω διάζωμα του γηπέδου με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα.

Θα έπρεπε ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας εάν η Υπουργός για οποιοσδήποτε δεν το ζητήσει να αναλάβει ο ίδιος δράση. Δυστυχώς όμως τα πράγματα αφήνονται στην μοίρα τους. Χάνουμε την ουσία που είναι η ασφάλεια και μετράμε μόνο το κέρδος. Διότι είναι επικίνδυνο να απαιτούμε επειδή έγινε στη συναυλία να γεμίζει και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σε περίπτωση κατάρρευσης μέρους της κερκίδας και τυχών τραγωδίας ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ίσως θα πρέπει να μας δώσει την απάντηση ο Δήμος Λεμεσού που εκδίδει τις άδειες. Πως δόθηκαν, γιατί δόθηκαν, εάν μίλησαν οι πολιτικοί μηχανικοί με τους συναδέλφους τους στην Αρχή Αδειοδότησης κλπ. Σε περίπτωση τραγωδίας σε αθλητικό γεγονός η Αρχή Αδειοδότησης έχει την ευθύνη.

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την έγκριση της για περισσότερο κόσμο. Πολιτικοί μηχανικοί έκαναν επιτόπιους ελέγχους και γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε ανεύθυνο που βάζει μπροστά το κέρδος από την ασφάλεια λέγοντας ασυναρτησίες στα ΜΜΕ.

Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων μοιάζει όπως τον τρελό του χωριού. Προδειδοποιεί και κανένας δε τη λαμβάνει υπόψη. Δυστυχώς ούτε Εισαγγελείς, ούτε Υπουργοί. Κανένας δεν τους πιστεύει. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της εξέδρας, το λένε και το υπογράφουν άνθρωποι που έχουν προχωρήσει σε επιτόπιους ελέγχους. Τι δεν καταλαβαίνετε και ζητάτε να αλλάξει την απόφαση της. Δε γίνεται στο βωμό του κέρδους να παραμερίζουμε την ασφάλεια των πολιτών. Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση