ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πίσω στις αρχές των 90’ς

Ομάδες από χώρες που για δεκαετίες ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά και τις είχαμε για πλάκα, σήμερα επιστρέφουν και μας προσπερνούν

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Την τελευταία 15ετία όταν και πλέον άνοιξε το κεφάλαιο ξένοι και κοινοτικοί ποδοσφαιριστές οι Κυπριακές ομάδες έχουν καταφέρει να πετύχουν σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα ωστόσο οι παράγοντες μας, τόσο πολύ παρασύρθηκαν από την φράση το «ξένο είναι πιο γλυκό», με αποτέλεσμα να χαθεί μια ολόκληρη γενιά Κυπρίων παικτών.

Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να ισορροπήσουμε στην βέργα του ακροβάτη και επίσης κάπου παρασυρθήκαμε στη μέθη των Ευρωπαϊκών επιτυχιών. Όμως ακόμη και αυτό το διάστημα ο Κύπριος παίκτης έβαζε την πινελιά στις ομάδες μας.

Σήμερα το Κυπριακό ποδόσφαιρο τον χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Ο λόγος έχει να κάνει με την αναθάρρηση αρκετών ομάδων του εξωτερικού οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν από την 30χρονη οικονομική μετάβαση των χωρών τους στην πλήρη επικράτηση του Καπιταλισμού. Χώρες όπως η Λευκορωσία, η Μολδαβία, Εσθονία, Καζακστάν κ.λπ, αλλά και ομάδες των οποίων οι χώρες τους ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ή το χωρισμό της Τσεχοσλοβακίας σήμερα είναι σε θέση όχι μόνο να επιστρέψουν οικονομικά αλλά και λόγω της αθλητικής παιδείας που ανέκαθεν είχαν, να μας ξεπεράσουν.

Από το 1990 και έπειτα οι Κυπριακές ομάδες δημιούργησαν Ευρωπαϊκές προσδοκίες, στη δε, δεύτερη δεκαπενταετία (2005-2020) καρπώθηκαν και τα οφέλη. Αυτή την εποχή αρκετές ομάδες από τις συγκεκριμένες χώρες τις ανέλαβαν επενδυτές ή τραστ επενδυτών και ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, υποδομές και αγωνιστικά.

Οι Κυπριακές ομάδες άφησαν τον γηγενή ποδοσφαιριστή χωρίς λεπτά συμμετοχής, πολλές φορές χωρίς εκπαίδευση και κυρίως σπανίως του έδειξαν εμπιστοσύνη.

Στον πρόσφατο αγώνα της Ανόρθωσης με τον Άρη ο Ανδρέας Χρυσοστόμου ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Μπήκε μέσα και πρόσφερε χίλιες φορές περισσότερα από τον ακριβοπληρωμένο και διεθνή Σλοβένο διεθνή Ντένις Πόποβιτς, ο Πίττας είναι πρώτος σκόρερ στον Απόλλωνα και ο τελευταίος σε αμοιβή από τους υπόλοιπους επιθετικούς του καταλόγου Α, η Ομόνοια χρειάζεται παίκτη πέραν του μισού εκατομμυρίου ετήσιο συμβόλαιο για να καλύψει σε ποιότητα το κενό που άφησε ο Τζιωνής, η ΑΕΚ χωρίς το Μάμα χάνει από την δυναμική της στη μεσαία γραμμή, ο Σατσιάς στον ΑΠΟΕΛ προσδίδει μεγαλύτερη προοπτική από τα πλείστα «αστέρια» της μεσαίας γραμμής…

Η νέα γενιά Κύπριων ποδοσφαιριστών δείχνει να στέκεται επάξια δίπλα σε ακριβοπληρωμένους ξένους. Μειονέκτημα τους είναι πως αυτοί είναι λίγοι και άπειροι. Πάντα ήταν λίγοι οι καλοί Κύπριοι αλλά ίσως έφτασε ο καιρός να ξαναδούμε το κεφάλαιο αυτό έτσι ώστε να αυξηθούν. Για να μην αμφιρρέπουμε για την αξία τους ή τουλάχιστον να μην λιγοστεύουν οι ευκαιρίες τους έναντι αμφιβόλου αξίας και ακριβοπληρωμένων ξένων.

Καταληκτικά οι Κυπριακές ομάδες εάν θέλουν να επιστρέψουν σε Ευρωπαϊκές επιτυχίες θα χρειαστεί να επενδύσουν και στον Κύπριο ποδοσφαιριστή που θα δώσει βάθος και στον ταλαντούχο Κύπριο ποδοσφαιριστή για να αυξήσει την ποιότητα του. Είναι ο μόνος τρόπος. Χρήμα πλέον έχουν και ομάδες από τις πρώην φτωχές χώρες της Ευρώπης όπως επίσης έχουν παιδεία και υποδομές. Τη διαφορά θα την κάνουν οι γηγενείς ποδοσφαιριστές. Μας το δίδαξε πρόσφατα η Φλόραν Ταλίν Εσθονίας, η Ζίλινα Σλοβακίας, η Σερίφ Τίρασπολ Μολδαβίας κ.λπ. Τρεις ομάδες που πριν μια δεκαετία τις είχαμε για πλάκα!

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση