ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οχτώ υποθέσεις στημένων χάθηκαν

Από τον περασμένο Απρίλιο είναι στα συρτάρια της Επιτροπής Δεοντολογίας – φάντασμα

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Αρχές Ιουνίου είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου κατά πόσο είναι ενεργή η Επιτροπή Δεοντολογίας ή εάν υπολειτουργεί ή είναι σε αδράνεια. Μετά από τόσες μέρες φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μου διότι σοβαρά θέματα που έχει ενώπιον της από τον περασμένο Απρίλιο μάλλον δεν τα εξέτασε ή αν τα εξέτασε φάνηκε ανίκανη να διαπεραιώσει την αποστολή της.

Δυστυχώς η ατάκα, η πολύ άσχημη ατάκα που λέμε μεταξύ μας «στην Κύπρο ζούμε ή στα αγγλικά this is Cyprus» και έπρεπε να ντρεπόμαστε να τη λέμε, την έχουμε συνηθίσει. Είναι βίωμα μας. Καταλαβαίνω τον απατεώνα που θέλει να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω εκείνους που λαμβάνουν αξιώματα σε ειδικές επιτροπές που έχουν αποστολή την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων στον αθλητισμό και αποποιούνται την ευθύνη.

Άλλωστε αν για ένα πράγμα διακρίνονται οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα (κρίμα!) είναι η αδυναμία τους να επιβάλουν τιμωρίες και να αναλάβουν ευθύνες.

Όπως συμβαίνει δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση με την Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία έχει ενώπιον της, όχι ένα ή δύο αλλά τέσσερεις υποθέσεις χειραγωγημένων αγώνων Α’ κατηγορίας ποδοσφαίρου στο στοίχημα και άλλες τέσσερεις υποθέσεις χειραγωγημένων αγώνων στην Α’ κατηγορία καλαθόσφαιρας.

Οχτώ υποθέσεις ήρθαν ενώπιον τους πριν αποχωρήσει ο Χάρης Πογιατζής από την προεδρία για να αναλάβει Επίτροπος Διαφάνειας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Βέβαια όταν κατείχε το πόστο του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν υποθέσουν «έτοιμες» με όλα τα στοιχεία αναλυτικά με ονόματα και διευθύνσεις και είναι για να διερωτάσαι κατά πόσο θα λειτουργήσει ποτέ κάποιος θεσμός κατά της διαφθοράς.

Οχτώ υποθέσεις «καθαρές» μέχρι τον Απρίλιο και… τίποτα.

Στο σχόλιο μου αρχές Ιουνίου είχα αναφέρει ότι «Ήρθε το Καλοκαίρι, σταματάνε, οι αθλητικές διοργανώσεις και θα ξεκινήσουν τα φιλικά για τα οποία τόσες και τόσες φορές μας έχουν γελοιοποιήσει και προσβάλει άνθρωποι από το εξωτερικό με δημοσιεύματα τους».

Ένας τέτοιος δημοσιογράφος ερευνητής είναι και ο Στηβ Μέναρι ο οποίος ασχολήθηκε πρόσφατα με τα φιλικά κατά την περασμένη Χειμερινή περίοδο προετοιμασίας στην Κύπρο και την Τουρκία μεταξύ ομάδων του πρώην Ανατολικού μπλοκ αλλά και τοπικών ομάδων. Ο κ. Μέναρι παρέδωσε στοιχεία στα οποία ανέφερε ότι η Κύπρος κατατάσσεται σε επίπεδο «Αλβανίας» σε ότι αφορά όχι μόνο τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά επεκτείνεται και σε άλλα αθλήματα.

Το συμπέρασμα του κ. Μέναρι, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει από τη στιγμή που η Επιτροπή Δεοντολογίας και… Προστασίας του Αθλητισμού δεν ενδιαφέρθηκε, δεν ενδιαφέρεται και ούτε κατά τα φαινόμενα θα ενδιαφερθεί για οχτώ υποθέσεις που έχει ενώπιον της.
Υποθέσεις που έστειλαν οι Ευρωπαίοι, όχι δικές μας. Όχι που ερευνήσαμε εμείς. Όχι που κυνηγήσαμε τη διαφθορά. Όχι που ερευνήσαμε μόνοι μας. Και στοιχεία να μας δώσουν όπως τις οχτώ υποθέσεις χειραγωγημένων αγώνων που έχει ενώπιον της η Επιτροπή Δεοντολογίας πάλι δε θα ταράξει κανείς από τη θέση του. Αυτό φανερώνεται από τις ράθυμες έως και περίεργες θα χαρακτήριζα πρακτικές. Πρόκειται για έτοιμες υποθέσεις που κανένας δεν αγγίζει και είναι εκνευριστικά περίεργο όλο το σκηνικό.

Κανένας δεν θέλει να ακουμπήσει τη διαφθορά ακόμη και αν φοράει το μανδύα της… Προστασίας του Αθλητισμού.

Δεν πρέπει να μας φαίνεται παράξενο που οι ξένοι μας θεωρούν ένα λαό «διεφθαρμένο». Μακάρι να βρεθεί κάποιος να αλλάξει αυτή την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει εξ’ αιτίας…

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα λυθούν οι υποθέσεις. Άμα τόσο καιρό δεν τις είδαν, θα τις μελετήσουν σήμερα; Οχτώ χειραγωγημένοι αγώνες έχουν χωθεί κάπου στα συρτάρια της Επιτροπής Δεοντολογίας-φάντασμα. Κρύψε να περάσουμε!

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση