ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άρης και Πάφος F.C. ίσως καταργήσουν τα πλεϊ οφ

Εάν συχνά μένουν εκτός εξάδας παραδοσιακές ομάδες με κόσμο και ιστορία, πιθανόν να φέρει αλλαγές στο μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Το φετινό πρωτάθλημα εξελίσσεται ως το ανταγωνιστικότερο των τελευταίων χρόνων. Πιθανόν το ανταγωνιστικότερο των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι βέβαιος ότι είναι το ωραιότερο από πλευράς θεάματος και σίγουρα, δεν είναι το κορυφαίο από πλευράς ποιότητας.

Ωστόσο, οι μάχες σε κάθε αγωνιστική είναι… αδυσώπητες. Δεν είναι κανείς βέβαιος για την έκβαση οποιουδήποτε αποτελέσματος. Υπάρχουν μεν φαβορί και αουτσάιντερ αλλά η φετινή χρονιά είναι από τις ελάχιστες που οι «δυνατοί» έχουν απωλέσει με μεγαλύτερη συχνότητα βαθμούς.

Σε αυτό συνέτειναν δύο λόγοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την εισαγωγή του video assistant referee (var) και ο δεύτερος με την παρουσία ξένων επενδυτών στο χώρο του ποδοσφαίρου μας.

Όσο αφορά το VAR σε αρκετές περιπτώσεις που οι «μικροί» τύγχανε να έχουν εις βάρος τους διαιτητικά λάθη – και αυτό δεν ήταν μόνο Κυπριακό φαινόμενο – σήμερα δικαιούνται να ελπίζουν ότι τουλάχιστον σε σοβαρές περιπτώσεις έχουν την «ευτυχία» αυτού του είδους λάθη να… διορθώνονται. Ο έλεγχος πλέον από ένα σύστημα που ήρθε για να προσφέρει μεγαλύτερη δικαιοσύνη, κατ’ ουσία από αυτήν ωφελούνται περισσότερο οι «μικροί» διότι αντιμετώπιζαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Εξίσου σοβαρός λόγος για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος έχει να κάνει και με τους ξένους επενδυτές που προφανώς μέσω του ποδοσφαίρου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να διαφημιστούν. Είναι και η δόξα που προσφέρει αφειδώς το άθλημα καθώς και το πόσο γρήγορα έρχεται η αναγνωσιμότητα. Κοντά σε αυτά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και άλλα συστατικά όπως είναι το χόμπι κάποιου ή κάποιων ανθρώπων που «φυσάνε» το χρήμα.

Με τους επενδυτές που προσδίδουν μεγαλύτερο επαγγελματισμό και οργάνωση ομάδες τους έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσπαθήσουν τουλάχιστον να διακριθούν και να κερδίσουν χρήματα μέσω Ευρώπης. Φέτος στην Α’ κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένας σύλλογος που να λειτουργεί στα πρότυπα σωματείου. Ίσως ο Εθνικός Άχνας; Στην πράξη οι εξουσίες είναι εκχωρημένες στον πρόεδρο Κίκη Φιλίππου που τα τρέχει όλα. Στις υπόλοιπες ομάδες, η κάθε μία έχει διαφορετικό μοντέλο, έχουμε δηλαδή ανθρώπους που συγκεντρώνουν όλη την εξουσία επάνω τους, διότι είναι εκείνοι που βάζουν το χρήμα και ως εκ τούτου αποφασίζουν. Κάποιοι με βαριά χαρτοφυλάκια και άλλοι με λιγότερα. Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε μια περίοδο που ομάδες χωρίς κόσμο και κατά συνέπεια έσοδα, να αυτοτροφοδούνται, και να έχουν την άνεση να λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική πίεση.

Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 είχε αρχίσει να καθιερώνεται στη συνείδηση των φιλάθλων ως ισχυρό δίπολο στο ποδόσφαιρο μας η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ. Με την πάροδο των χρόνων στην εξίσωση μπήκε και η Ανόρθωση.

Την τελευταία 20ετία μάθαμε για το Big Six (εξ’ ου και η αλλαγή των πλέι οφ από τετράδες σε εξάδες) λόγω της εδραίωσης στις κορυφαίες ομάδες του νησιού του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και της ΑΕΚ.

Εδώ και μερικά χρόνια η Πάφος με την έλευση Ρώσων επενδυτών προσπαθεί να κερδίσει μια θέση στις συνειδήσεις των φιλάθλων. Από φέτος προστέθηκε και ο Άρης με την κάθοδο Λευκορώσων επενδυτών. Οι έξι πάνε να γίνουνε οχτώ. Παλεύει και ο Ολυμπιακός να διατηρήσει το στάτους του, στους «μεγάλους» με την περσινή του παρουσία στην εξάδα αλλά και στον τελικό κυπέλλου. Δε είναι εύκολο το εγχείρημα του χωρίς διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ στην πάντα.

Παρόμοια, ομάδες με ξένους επενδυτές που ίσως ψάχνουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια θέση στην Α΄ κατηγορία έχουμε και στη Β’ κατηγορία.

Θέλω να πω ότι πλέον ίσως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που ο κόσμος και η ιστορία της κάθε ομάδας να μην μετράει τόσο, όσο το χρήμα και η οργάνωση. Γι’ αυτό φέτος μας εκπλήττει μέχρι στιγμής η πορεία του Άρη και περιμένουμε πως σε κάποια στιγμή θα δικαιωθεί και η Πάφος. Τούτο σημαίνει πως δε θα αργήσει η μέρα που θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε ποιες ομάδες θα συμπεριλαμβάνουμε στους Big Six. Ίσως πάλι καταργήσουμε και τα πλέϊ οφ λιγοστεύοντας τις ομάδες και αυξάνοντας τους γύρους σε τέσσερεις ή αυξάνοντας τις ομάδες και πάμε σε πρωτάθλημα δύο γύρων. Δεν πιστεύω πως εάν όντως Άρης και Πάφος παραμείνουν δυνατές και κάποιες παραδοσιακές ομάδες με κόσμο και ιστορία μένουν συχνά εκτός του πρώτου γκρουπ στα πλέϊ οφ, θα διατηρήσουμε το ίδιο μοντέλο πρωταθλήματος, με τους έξι κάτω να χάνουν τους στόχους τους από τον Φεβρουάριο. Επίσης και έσοδα από τις εισπράξεις των αγώνων, μιας δε θα έχουν την ευκαιρία να δίνουν αγώνες ντέρμπι.

Θα τα ξαναπούμε μετά από δυο-τρεις Γενικές Συνελεύσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση

X