ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
26° Λευκωσία,
18 Μαΐου, 2022
sport fm - listen live

Ανενδοίαστα, υποκριτές ολκής

Με το σκάνδαλο της Σοφίας Μπεκατώρου και τα μηνύματα συμπαράστασης

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Η προσχηματική ηθική που έχουμε στην Κύπρο είναι ένα στοιχείο της κουλτούρας μας, που δυστυχώς στα μάτια κάποιων και συγκεκριμένα των αρμοδίων, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν την εξουσία, είναι κενή περιεχομένου μην πω και γελοία έως και επικίνδυνη.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με την Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκη το 2004 στην Ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου έχει κατά πως φαίνεται συγκινήσει και προκαλέσει την αναστάτωση και την οργή αρκετών Κυπρίων. Η Μπεκατώρου σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα μετά την αποκάλυψη άρχισαν να εμφανίζονται και άλλες υποθέσεις στο προσκήνιο για τις οποίες έχουν ξεκινήσει εισαγγελικές έρευνες.

Δυστυχώς στην Κύπρο πέραν από την αρχική μας έκπληξη και την πρόσκαιρη οργή μας, πάντα θα εμφανίζονται εκείνοι οι τύποι που θα επιχειρήσουν με τις ίδιες βλακείες να μειώσουν μέχρι να ξεφτιλισθούν οι καταγγέλλοντες. Τούτο εμφανίζεται συχνά στο νησί μας για διάφορες περιπτώσεις, πολιτικές, αστυνομικές, αθλητικές, κοινωνικές κ.λπ.

Η ερώτηση που προβάλουν είναι γιατί δεν προχώρησε σε καταγγελίες τόσο καιρό; Προσπαθούν να βρουν λόγους έτσι ώστε αντί να κοιτάμε τους θύτες, εστιάζουμε στα θύματα.

Η απάντηση είναι απλή. «Σε ποιον να το έλεγε και να έκανε τότε, το 1998, τι»;  Αν το έλεγε στην οικογένεια της πιθανό να την απομάκρυναν από την ιστιοπλοΐα. Πέραν από την ντροπή που θα ένιωθε από τους φίλους και το κοινωνικό της περιβάλλον.

Αν το έλεγε στην Ομοσπονδία της το πιθανότερο θα έπεφτε σε δυσμένεια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, στις ίδιες θέσεις χρόνια κάτι το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αδιαφάνεια. Όπως δηλαδή καλή ώρα συμβαίνει και στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες. Οι ίδιοι άνθρωποι και ανακυκλώνονται δημιουργώντας αθλητικά καρτέλ.

Γιατί το είπε τώρα;

Διότι ρε μπαγάσες σε αντίθεση με το τότε που ήταν μια άσημη αθλήτρια, ένα κοριτσόπουλο που του άρεσε η ιστιοπλοΐα, σήμερα είναι Χρυσή Ολυμπιονίκης και η φωνή της μπορεί να ακουστεί στεντόρεια. Διότι τώρα μπορεί να σταθεί απέναντι στην Ομοσπονδία και να μιλήσει χωρίς το φόβο του διασυρμού. Γι’ αυτό!

Για να δείτε όμως πόσο υποκριτές είμαστε εδώ στην Κύπρο, για σεξουαλική παρενόχληση είχε μιλήσει δύο φορές η πρωταθλήτρια μας στη Σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο του 2018 και η δεύτερη πριν από περίπου ένα μήνα. (21/12/20) στην εκπομπή Γυναίκα της Κύπρου ΡΙΚ).

Άρχισε το 2006 στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες που διεξάχθηκαν στην Αυστραλία και επαναλήφθηκε, όπως σημείωσε αρκετές φορές, το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Από το ίδιο άτομο και άλλα 2-3 άτομα. Έτσι είπε. Και αφού έχει περάσει τέτοια δυσάρεστη εμπειρία ο λόγος της πρωταθλήτριας μας αποκτά βαρύτητα όταν λέει δημόσια ότι: «Αυτά τα πράγματα γίνονταν και γίνονται». Το πιο ψυχολογικά επώδυνο είναι πως «Τα άτομα αυτά είναι ακόμη στο χώρο».

Γι’ αυτό σας λέω. Είμαστε υποκριτές. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στη Σοφία Μπεκατώρου γι’ αυτό που πέρασε και καλά κάναμε. Αλλά πριν ένα μήνα και μια δικιά μας αθλήτρια είπε τα ίδια, «αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη στο χώρο», και την αγνοήσαμε.

Γι’ αυτή την υποκρισία μιλάω. Ούτε παραιτήσεις υπήρξαν, ούτε συγκινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, ούτε η Εισαγγελία, ούτε κάποια υπηρεσία της Αστυνομίας, ούτε ψήγματα συμπαράστασης εμφανίστηκαν στα Social Media. Τόσο πολύ υποκριτές στα όρια της… αναισθησίας, στα κράσπεδα της… εγκληματικής αμέλειας.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση

Να δούμε και το 7-7

Να δούμε και το 7-7

Αφού δεν αλλάζει ο αριθμός των 14ων ομάδων τη νέα σεζόν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διοργάνωση
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Πίσω στις αρχές των 90’ς

Πίσω στις αρχές των 90’ς

Ομάδες από χώρες που για δεκαετίες ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά και τις είχαμε για πλάκα, σήμερα επιστρέφουν και μας προσπερνούν ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Μας λείπει ο Batman!

Μας λείπει ο Batman!

Δεν πρέπει να βλέπουμε το περίγραμμα παράνομων δραστηριοτήτων - Οφείλει η Πολιτεία να αντιληφθεί τη λεπτομέρεια που διαβρώνει ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Εύκολο να το λες!

Εύκολο να το λες!

Δύσκολα μπορούν οι ομάδες μας με €200.000 να βρουν καλύτερους παίκτες όπως είναι οι Τζιωνής, Σατσιάς, Χρυσοστόμου, Μάμας, ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
«Εχάθηκε η μάππα»

«Εχάθηκε η μάππα»

Μόλις σκοράρει ο αντίπαλος, ειδικά αν πρόκειται για ομάδα σαφώς καλύτερη μας, πέφτει η ψυχολογία μας και μοιραία καταρρέουμε ...
Πανίκος Κωνσταντίνου
 |  ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ