ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θρίλερ κατάντησε η ψήφιση του προϋπολογισμού

Στην σύσκεψη των Αρχηγών θα αναλυθούν όλα τα ενδεχομένα

Στέλιος Ξιουρής

Κάποιοι ενδεχομένως να κατατάξουν και όσα συμβαίνουν στους προϋπολογισμούς και το πολιτικό παρασκήνιο που εξελίσσεται στην κατηγορία των θρίλερ τρόμου, ενώ μάλλον οι περισσότεροι σε φαρσοκωμωδία.

Πάντως, όποιο είδος θεάτρου και να υπηρετούν οι εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο το σίγουρο είναι ότι στην προκειμένη, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού κρέμεται από μια κλωστή και το θέμα είναι ποιος έχει την δύναμη να την κόψει.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί αν θα διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη του προϋπολογισμού στην Βουλή και η ψήφιση του ή απόρριψη την ερχόμενη Πέμπτη. Κάτι που θα διαφανεί στην σύσκεψη των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον Πρόεδρο της Βουλής ΑΔΑΜΟ ΑΔΑΜΟΥ.

Στην σύσκεψη των Αρχηγών θα αναλυθούν όλα τα ενδεχομένα και θα αποφασισθεί:

Α: Αν θα διεξαχθεί κανονικά η τριήμερη συζήτηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο αύριο στις 4 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η συζήτηση, με ανάγνωση περίληψης της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών και τις ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία ξεκινήσει η συζήτηση δεν τίθεται θέμα αναβολής της ψηφοφορίας.

Β:. Αναβολή της συζήτησης για τον Ιανουάριο ή και Φεβρουάριο της νέας χρονιάς ή μόνο για λίγες μέρες και πάντως πριν το τέλος του χρόνου. Κάτι που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει αφού αντιτίθενται τα κόμματα και θα υπάρξει και σειρά πρακτικών προβλημάτων με κυβερνητικά έργα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί συνήλθε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και συζήτησε τις 60 περίπου τροπολογίες τις οποίες καταθέτουν τα κόμματα. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να κατατεθούν μερικές ακόμη τροπολογίες, ώστε να ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος. Οι υπηρεσίες της Βουλής θα ενοποιήσουν όσες εξ αυτών περιστρέφονται στο ίδιο αντικείμενο και θα τις παρουσιάσουν στην Ολομέλεια.

Ακόμη κατά την συνεδρία προβλήθηκε και η άποψη όπως ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τηλεψηφοφορία ώστε να καλυφθούν και οι απόντες λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, πέραν των πρακτικών προβλημάτων δεν φαίνεται να συναινούν όλα τα κόμματα.

Πάντως οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αφενός λόγω κορωνοϊού, αφού στους σίγουρους απόντες, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και το μέλος της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυυνάμεων Μαρίνο Μουσιούττα, ενδεχομένως να πλήξει και άλλους μέχρι την Πέμπτη ο ιός και να προστεθούν κα αυτοί στην σχετική λίστα των απουσιών. Αφετέρου στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η Κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποιες τροπολογίες ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ ώστε να δώσουν την θετική τους ψήφο και ο προϋπολογισμός του 2021 να υπερψηφιστεί.

Δεν αποκλείεται όμως και η πολιτειακή κρίση αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού συγκεντρώνει πιθανότητες. Θεωρητικά θα παραλύσει το κράτος, αφού δεν θα μπορεί να γίνει καμία δαπάνη. Συνταγματικά δεν υπάρχει πρόνοια για τον χειρισμό της κατάστασης, ενώ αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η μόνη διέξοδος θα είναι η επίκληση του δικαίου της ανάγκης, ενέργεια η οποία προκαλεί ήδη πονοκέφαλο σε πολιτικούς και νομικούς, με τις απόψεις να διίστανται.

Εν μέσω κακοκαιρίας και κορωνοϊού πόσοι εκ των πολιτών ασχολούνται με τα πολιτικά τερτίπια και τις ίντριγκες των κομμάτων είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση