ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σ.Μισέλ: Απαιτείται συνάντηση με φυσική παρουσία για την Τουρκία

Όλες οι δηλώσεις

Μια φυσική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι απαραίτητη για την ΕΕ των 27 για να συζητήσει βαθιά την κατάσταση με την Τουρκία, αλλά η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πραγματική και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σύντομα στο ζήτημα, απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών για τη Λευκορωσία.

"Η αλληλεγγύη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ελλάδα και την Κύπρο εκφράστηκε πολύ καθαρά, επαναλαμβάνεται σήμερα και εκφράζεται τακτικά και το είπα νωρίτερα όταν έδωσα την εισαγωγή μου. Τώρα, όπως ανακοίνωσα επίσημα τον Ιούλιο ότι είναι πρόθεσή μας να πραγματοποιήσουμε ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με φυσική παρουσία, στις Βρυξέλλες, και πρέπει να καταλάβετε ότι είναι σημαντικό να έχετε πραγματικά τους ηγέτες εδώ, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να έχουμε μια σαφή ισχυρή και ενιαία θέση για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Και επαναλαμβάνω, υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι. Έχω εμπλακεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, ήμουν σε στενή επαφή με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές και επίσης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται πολύ σε αυτό. Έχω έρθει σε επαφή με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, γιατί φυσικά υπάρχει ένα ζήτημα εκεί, η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό με τον Πρόεδρο Ερντογάν επίσης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα πολύ προσεκτικά και θα σας διαβεβαιώσω ότι το κάνουμε αυτό, εξετάζουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου. Δείχνουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για πραγματική αλληλεγγύη, δεν πρόκειται για εικονική αλληλεγγύη, διότι θα έχουμε αυτήν τη συνάντηση με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα δώσει στα 27 κράτη μέλη τη δυνατότητα να εξετάσουν από κοινού την ουσία του θέματος- τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. "

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Κομισόνς, Ursula Von Der Leyen, απαντώντας στην ίδια ερώτηση του ΚΥΠΕ σημείωσε τα εξής:

"Φυσικά, αυτές είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, επειδή έχουμε μακρά ιστορία με την Τουρκία, ευκαιριών, συνεργασίας, αλλά και συγκρούσεων. Και είναι πολύ σαφές ότι η σχέση με την Τουρκία θα τεθεί όχι μόνο στο Gymnich με τους Υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως είπε ο Πρόεδρος, όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι. Για εμάς είναι πρώτα απ `όλα σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, υπάρχουν προβλήματα εκεί έξω, υπάρχουν συγκρούσεις εκεί έξω, και πρέπει να επιλυθούν από κοινού. "

Τα γραπτά συμπεράσματα του Προέδρου για την Ανατολική Μεσόγειο όπως δημοσιεύθηκαν αναφέρουν τα ακόλουθα.

"Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη. Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αυξανόμενες εντάσεις και τονίσαμε την επείγουσα ανάγκη να αποκλιμακωθούν. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και υπενθυμίζουμε και επιβεβαιώσαμε ξανά τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε σε αυτά τα ζητήματα κατά τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι. "

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X