ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Debate: Οι θέσεις των υποψηφίων για την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου

Ανέλυσαν τη στρατηγική τους για το κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό και άλλους τομείς

24news team

Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμετρήθηκαν απόψε στο debate του ΡΙΚ.

Λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι απάντησαν ανάμεσα σε άλλα, σε ερωτήματα για το Κυπριακό, τη διαφθορά, την οικονομία, το μεταναστευτικό και την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντρέας Κημήτρης.

Τι θα κάνουν αν αποκλειστούν στον β’ γύρο;

Αισιοδοξία για τον πρώτο γύρο αλλά και για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Στο ενδεχόμενο ωστόσο που μείνει εκτός σημείωσε πως θα λάβει ο ίδιος την δική του απόφαση σημειώνοντας πως ο κόσμος που τον στηρίζει είναι ώριμος να αποφασίσει.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα είναι στον Β’ γύρο ωστόσο στο σενάριο που μείνει εκτός, θα τοποθετηθεί προσωπικά ως μονάδα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως «κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές για να τις κερδίσουμε» και εξέφρασε πεποίθηση ότι δεν θα μπει σε τέτοιου είδους διλήμματα. Σημείωσε ωστόσο ότι στο σενάριο απόκλισης έχει κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης του ζήτησε να διευκρινήσει αν θα αποφασίσει τελικά συλλογικά το κόμμα, με τον ίδιο να γνέφει καταφατικά.

Την θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αιτητές πολιτικού ασύλου που δεν θέλουν να εργαστούν ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι να γίνουν διμερείς συμφωνίες για τον επαναπατρισμό τους. Όπως είπε μένοντας εδώ χωρίς δουλειά θα οδηγούνται στην εγκληματικότητα, θα διαταράσσουν την ασφάλεια και θα αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του είπε πως πρέπει να σταματήσει η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός και επανέλαβε πως έχει ετοιμαστεί ήδη το νομοσχέδιο δημιουργίας υφυπουργείο μετανάστευσης ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις γρήγορα. «Η πλειοψηφία δεν ξέρουν που είναι η Κύρπος στον χάρτη, όμως γνωρίζουν τοι οι διαδικασίες μας είναι χρονοβόρες και η επιδοματική μας πολιτική γενναιόδωρη» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη του να υπάρξει σεβασμός ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους. Όπως είπε είναι απόλυτα σημαντικό να σταματήσει η ροή και πρέπει να ξεχωρίζουμε τους πρόδηλα δικαιούχους από τους πρόδηλα μη δικαιούχους. Έθεσε την πολιτική του συστηματικού επαναπατρισμού. «Δεν είναι με φράχτες που θα σταματήσουμε τις ροές» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης σημειώνοντας πως σίγουρα υπάρχει εργαλειοποίηση από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα. «Τι πρόκειται να κάνουν οι συνοριοφύλακες» διερωτήθηκε. «Θα σκοτώνουν;»

Μαυρογιάννης: Εντυπωσιάζομαι για τις φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο κ. Νεοφύτου

«Εντυπωσιάζομαι για τις φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο κ. Νεοφύτου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μαυρογιάννης σημειώνοντας πως δεν έχουμε ακούσει τίποτα για δημοσιονομική πειθαρχεία και σταθερότητα. Όπως είπε ο ίδιος πιστεύει σε εισοδηματικά κριτήρια στις φοροελαφρύνσεις απόλυτα και στοχευμένα. Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η φορολογία είναι πιο χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη. «Μέσω της μείωσης φορολογιών πετυχαίνουμε την κοινωνική ισότητα και παράλληλα αυξάνονται τα κρατικά έσοδα» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως αυτό που έχει προτείνει ισχύει σε άλλες 7 χώρες. Δεν έχει κοινωνική στόχευση η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως στόχος είναι άμεσα μέτρα για ανακούφιση των πολιτών.

Πολιτογραφήσεις - Θα έπρεπε να γίνουν παραιτήσεις;

Στο ερώτημα του Αντρέα Κημήτρη κλήθηκαν να απαντήσουν οι τρεις υποψήφιοι, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά πως υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μία διαδικασία επί του ζητήματος. Ο δημοσιογράφος σημειώνοντας πως δεν απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρώτησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να σημειώνει πως οι πολιτογραφήσεις δημιούργησαν πρόβλημα λόγω του μη επαρκούς αυστηρού ελέγχου. Ενώ πρόσφεραν στην οικονομία οι πολιτογραφήσεις, όπως σημείωσε, κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλέυτηκαν, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπήρχαν πορίσματα, πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Εμείς ως ΔΗΣΥ είπαμε το mea culpa μας και θα κριθούμε από τον λαό» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρενέβη ενοχλημένος μετά την αναφορά του κ. Κημήτρη πως δεν έδωσε ξεκάθαρη θέση σημειώνοντας πως είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε. «Σας έχουμε απαντήσει. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σε εξέλιξη και σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στους μηχανισμούς ελέγχου» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Κληθείς ο κ. Μαυρογιάννης να τοποθετηθεί έψεξε το γεγονός ότι κανείς από το υπουργικό συμβούλιο δεν ανέλαβε την ευθύνη. «Είναι εντυπωσιακό να έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο, να παίρνει αποφάσεις, να λέμε ότι είναι πρόβλημα τα χρυσά διαβατήρια και να μην φταίει τελικά κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χριστοδουλίδης για χρηματοδοτήσεις: «Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει»

Ζήτημα για τις χρηματοδοτήσεις των υποψηφίων τέθηκε κατά τη διάρκεια του debate, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αντιδρά. «Εδώ και καιρό λένε πως είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους, τους Γερμανούς, το Ισραήλ, από τον Πρόεδρο» ανέφερε. «Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει σε αυτό το θέμα» , σχολίασε σημειώνοντας πως όπως προνοεί νομοθεσία, την επόμενη μέρα θα δημοσιοποιηθούν όλα. Με τη δημοσιοποίηση συμφώνησε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε παράλληλα το ζήτημα ότι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος θα έπρεπε να δικαιούται κρατική χορηγία.

Καλό το κλίμα στα παρασκήνια μεταξύ των εκπροσώπων των υποψηφίων

Από το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δημήτρης Δημητρίου, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου - Παναγιώτου και ο Πάνος Παναγιώτου.

Από το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη, η κόρη του Αθηνά, η Εύη Ξάνθου, ο Λεόντιος Φιλοθέου και ο Πάνος Παρράς.

Από το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Γιάννης Παναγιώτου, η Μαριλένα Ευαγγέλου και ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Πρώτος έφθασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Πρώτος, μαζί με την κόρη του, έφτασε στο ΡΙΚ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μαζί του βρίσκεται και η βουλεύτρια των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.  

Τη θέση τους στο στούντιο πήραν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X