ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το Κίεβο μοιάζει με καρέ από ταινία της Αποκάλυψης» - Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις

Όλες οι εξελίξεις

Δεκαεννέα ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14.000 νεκρούς και 2.7 εκατ. εκτοπισμένους - ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα προσπαθήσουν να βρουν μια χαραμάδα ελπίδας τη Δευτέρα (14/3), πραγματοποιώντας τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Στα 24ωρα που προηγήθηκαν δεν φάνηναν σημάδια εκεχειρίας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά εναντίον μεγάλων πόλεων και σταθερά λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ ο Ζελένσκι, ο Ντμίτρο Κουλέμπα και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κιέβου δεσμεύονται ότι η χώρα δεν πρόκειται να παραδοθεί και να αποδεχτεί τα αιτήματα του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως καθημερινά συνεχίζεται ο πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο επιτελεία και διάφορες πηγές υποστηρίζουν πως η συμφωνία δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται αυτή την ώρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ηγέτες χωρών (π.χ. Ισραήλ) έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή προκειμένου να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά κι αν τα καταφέρουν τότε θα έρθει πιο κοντά και η συνάντηση Πούτιν - Ζελέσνκι, την οποία πολλάκις έχει ζητήσει ο δεύτερος. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτές που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία.

- ΕΕ: Eγκρίθηκε το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή.

 

- Αναφορές για εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, αναφέρει ότι τα εκρηκτικά εξερράγησαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου

- Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας περιγράφει ότι η πρωτεύουσα της χώρας μοιάζει σήμερα «σαν καρέ από ταινία αποκάλυψης».

Ο Αλεξέι Ρεζνίκοφ σχολιάζει σε ανάρτησή του στο twitter ότι το Κίεβο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Αποκάλυψης.

Στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση στη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτό που φέρνει η Μόσχα είναι ο θάνατος των πολιτών, η καταστροφή των πόλεων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας. Και προσθέτει: «Δεν είναι Σλάβοι. Είναι Ορκ (από την ταινία Άρχοντας των Δαχτυλιδιών). Αλλά εμείς θα νικήσουμε».

- Κίεβο: Διακοπή συνομιλιών με τη Ρωσία μέχρι αύριο
"Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο" ανακοίνωσε πριν από λίγο ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχαήλ Ποντολιάκ

-Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την χώρα»

Νέο μήνυμα μέσω Facebook απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία.

Όπως λέει ο ίδιος στο βίντεο που δημοσίευσε, όσοι μάχονται «φέρνουν πιο κοντά τη στιγμή της νίκης» τονίζοντας πως «οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία», ενώ είπε πως η Ουκρανία θέλει μια «έντιμη ειρήνη».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Λβιβ αναγκάζουν τους κατοίκους να φύγουν

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί μέσα στην Ουκρανία, με πολλούς να φθάνουν στις δυτικές επαρχίες, περιλαμβανομένων πόλεων όπως το Λβιβ.

Η 52χρονη Μιροσλάβα έφυγε από το σπίτι της στην περιοχή Τερνόμπιλ, στη δυτική Ουκρανία, και περίμενε στον σταθμό της Κρακοβίας στην Πολωνία μέχρι να έλθουν να την πάρουν γνωστοί της. Δεν ήξερε πού θα πήγαινε να μείνει.

"Φύγαμε λόγω της επίθεσης χθες", είπε και πρόσθεσε πως είχε την ελπίδα ότι η δυτική Ουκρανία θα ήταν ασφαλής προς το παρόν. "Δεν σχεδιάζαμε να φύγουμε, αλλά καθώς ήταν τόσο κοντά, αποφασίσαμε νε το κάνουμε".

Η Μίρα από το Κίεβο, που ταξίδευε με τη μητέρα της για τη Βαρσοβία, είπε πως δεν περίμενε τη ρωσική επίθεση κοντά στο Λβιβ. "Πανικοβλήθηκα και αισθάνθηκα φόβο", είπε. "Χρειάστηκε να ηρεμήσω τον εαυτό μου επειδή πρέπει να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε".

Στο ενδιάμεσο μάχες διεξάγονται γύρω από πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, αν και κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκκένωση αμάχων, με την Ουκρανία να δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα.

Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για την "αποστρατιωτικοποίηση" και την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αβάσιμη δικαιολογία για έναν πόλεμο κατ’ επιλογή.

"Σπίτια ανατινάχθηκαν", δήλωσε η Αλένα Κασίνσκα, πρόσφυγας από το Μικολάγιφ, που έχει πληγεί σκληρά, στη βόρεια Ουκρανία, αφού διέσχισε τα σύνορα με τη Ρουμανία από το σημείο διέλευσης Ισάτσεα στο δέλτα του Δούναβη. "Ο κόσμος δεν έχει μέρος να ζήσει, είμαστε τρομαγμένοι".

Αρχές και εθελοντές σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σπεύδουν, αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, να παράσχουν τρόφιμα, διαμονή και ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα.

Χώρες πρώτης γραμμής όπως η Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί μέχρι τώρα πάνω από τους μισούς πρόσφυγες και η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία έχουν δεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων, μερικοί από τους οποίους συνέχισαν τον δρόμο τους δυτικότερα.

Η συνοριοφρουρά της Πολωνίας ανακοίνωσε πως περίπου 1,76 εκατ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, με 18.400 πρόσφυγες να φθάνουν μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

"Υπολογίζουμε πως σίγουρα πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν μείνει στην Πολωνία και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους", δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Σεφερνάκερ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

Η συμπόνια για τα δεινά των γειτόνων τους και οι βαθιά χαραγμένες μνήμες για την κυριαρχία της Μόσχας έχουν προκαλέσει ένα διογκούμενο κύμα προσπαθειών από εθελοντές, όμως η κλίμακα της προσφυγικής κρίσης είναι τέτοια που έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες ότι δεν θα αρκέσουν.

Ορισμένες χώρες πιο μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως η Τσεχία, έχουν δεχθεί επίσης δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αυξάνοντας την πίεση στις τοπικές αρχές, ενώ άλλες, όπως η Λιθουανία, έχουν μόλις αρχίσει να δέχονται σημαντικούς αριθμούς προσφύγων.

-Η Pfizer θα χαρίσει όλα τα κέρδη από τη Ρωσία στις προσπάθειες αρωγής της Ουκρανίας

Στις προσπάθειες αρωγής της Ουκρανίας θα δωρίσει η Pfizer όλα τα κέρδη από τη θυγατρική που διαθέτει στη Ρωσία, στην οποία θα παρέχει μόνον ανθρωπιστική προμήθεια φαρμάκων, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής που εφαρμόζουν δεκάδες πολυεθνικές, που τροποποιούν ή διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα λόγω της εισβολής.

Τα φάρμακα εξαιρούνται από τις διεθνείς κυρώσεις. Η Pfizer ανέφερε ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να τερματίσει οικειοθελώς την παράδοση φαρμάκων. Ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, καθώς θα οδηγούσε σε ταλαιπωρία και θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Στοπ στις κλινικές δοκιμές και στις προγραμματισμένες επενδύσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η παράδοση των φαρμάκων δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει κανονικά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία. Ειδικότερα αποφάσισε ότι δεν θα ξεκινήσει νέες κλινικές δοκιμές στη χώρα, ούτε θα στρατολογήσει νέους ασθενείς για τις υπάρχουσες.

Η Pfizer, που δεν διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρωσία αποφάσισε ότι θα σταματήσει όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις με τοπικούς προμηθευτές για την ανάπτυξη παραγωγικής ικανότητας στη χώρα.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν για να διασφαλίσουν ότι «κάθε δολάριο κέρδους από τη Ρωσία θα ενδυναμώσει την Ουκρανία και το λαό της», καθώς όπως αναφέρει η φαρμακευτική, υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση.

-Δεν ζητήσαμε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, λέει η Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μάλιστα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο όλων των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας.

Νωρίτερα και η Κίνα διέψευσε ότι δέχθηκε τέτοιο αίτημα, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση των Αμερικανών».

Η διάψευση του Πεσκόφ έρχεται μία ημέρα αφότου οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα για την ενίσχυση της επιχείρησης, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

-«Χτύπησαν» γραμμή υψηλής τάσης στο Τσερνόμπιλ

Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

Η Ukrenergo δεν έδωσε στοιχεία για την ζημία ή για την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της έκτασης της ζημίας ή της αιτίας της.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.

-Σε εξέλιξη η τηλέδιάσκεψη των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας για την κατάπαυση πυρός

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Αναρτώντας μια φωτογραφία από τις συνομιλίες, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα».

 

 

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ του Ποντόλιακ και του Ρώσου ομολόγου του, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι γύροι έγιναν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται ύστερα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία.

-Παραδοχή για καθυστέρηση της προέλασης της Ρωσίας

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν προχώρησε όσο γρήγορα επιθυμούσε το Κρεμλίνο, στην ισχυρότερη δημόσια παραδοχή μέχρι σήμερα από τη Μόσχα ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Viktor Zolotov, μιλώντας σε μία εκκλησιαστική λειτουργία υπό τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο την Κυριακή, έφταιξε την πιο αργή από το αναμενόμενο πρόοδο σε αυτό που αποκάλεσε ως ακροδεξιές ουκρανικές δυνάμεις που κρύβονταν πίσω από πολίτες, μία κατηγορία που έγινε επανειλημμένως από τη Ρωσία.

Τα σχόλιά του φάνηκαν να έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση την Παρασκευή του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος είπε στον Πούτιν ότι «όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

«Θέλω να πω ότι ναι, δεν πήγαν όλα όσο γρήγορα θα θέλαμε», είπε ο Zolotov, ο οποίος κάποτε υπήρξε επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Πούτιν, σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Φρουράς.

«...Αλλά προχωρούμε προς τον στόχο μας βήμα-βήμα και η νίκη θα είναι δική μας, και αυτή η εικόνα θα προστατεύει τον ρωσικό στρατό και θα επιταχύνει τη νίκη μας», ανέφερε.

Ο Zolotov είναι ένας ισχυρός αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος ήταν κάποτε επικεφαλής της ασφάλειας του Πούτιν. Τώρα ηγείται της Εθνικής Φρουράς, ενός είδους εσωτερικής στρατιωτικής δύναμης που περιλαμβάνει την αστυνομία καταστολής διαδηλώσεων και άλλες δυνάμεις. Είναι υπόλογος απευθείας στον Πούτιν και έχει δυνάμεις αναπτυγμένες στην Ουκρανία.

-Συμφωνία για το άνοιγμα 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα στις εμπόλεμες περιοχές

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Επίσης θα γίνει άλλη μια απόπειρα για να μεταβεί αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να άρουμε τον αποκλεισμό της μετακίνησης του ανθρωπιστικού κομβόι που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα σε αυτήν (την πόλη-λιμάνι Μαριούπολη) από το Μπερντιάνσκ (στη νότια Ουκρανία)", σημείωσε σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις της.

Τις τελευταίες μέρες έχουν αποτύχει διάφορες προσπάθειες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στην περιοχή γύρω από το Κίεβο και άλλοι τρεις στην περιοχή Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

-90 παιδιά έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί, λέει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα

Ενενήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκίβ (Χάρκοβο), του Ντονέτσκ, του Τσερνίχιφ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάγιφ και του Ζιτόμιρ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

-Μαριούπολη: Πάνω από 2.500 άμαχοι νεκροί

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

-Ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων

Ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Οι νέες συνομιλίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη, ενώ σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων & τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ουκρανικών ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».

 

Νωρίτερα, σε νέα δήλωσή του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως «οι αντιπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας διαπραγματεύονται καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οργανώσει την προεδρική συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία, είμαι βέβαιος, αναμένεται από όλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μια περίπλοκη ιστορία, καθώς και μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά αναγκαία διαδρομή».

«Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα και αυτής της δύσκολης διαπραγματευτικής διαδικασίας η Ουκρανία να πάρει το απαραίτητο αποτέλεσμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλους μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

-Μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10.30 ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου - Μόσχας

Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας), δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

-Διπλωματικός πυρετός μετά τις βόμβες δίπλα στην Πολωνία και τον κίνδυνο εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις σε μία περιοχή στη δυτική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, προκάλεσε σοκ την Κυριακή στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου. Αφενός με τις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας- Ουκρανίας, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξια αυτή τη φορά και αφετέρου με επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ είναι πάντα ενεργή η μεσολάβηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με Μόσχα και με Κίεβο, ενώ στο τραπέζι είναι και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών Μακρόν και Σολτς.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά, δεν δείχνει απίθανος όσο περνούν οι μέρες. Οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και τη Δύση.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός έγινε σε Ουκρανική στρατιωτική βάση στην περιοχή του Λβιβ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134 ανέφερε το Κίεβο. Εκπαιδεύονταν σε αυτή μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους, όπως είπε ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ. Βρίσκονταν εκεί και μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο. Σημειωτέον ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως οι νηοπομπές που μεταφέρουν ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.

-Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

Σε ενημέρωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν επιβάλει έναν εξ αποστάσεως αποκλεισμό της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην ουσία απομονώνοντας την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Η ενημέρωση κάνει επίσης λόγο για συνέχιση επιθέσεων με πυραύλους από τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κατά στόχων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει μία αμφίβια απόβαση σε ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. «Ενδέχεται να εξετάζει την πραγματοποίηση περαιτέρω τέτοιων επιχειρήσεων τις προσεχείς εβδομάδες», προσθέτει το βρετανικό υπουργείο.

 

-Φόβοι για έξαρση της πανδημίας λόγω πολέμου

Αντιμέτωπη με μία ακόμη έξαρση της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, με την εξάπλωση της Omicron 2, της ιδιαίτερα μολυσματικής υποπαραλλαγής BA.2 της μετάλλαξης Omicron να είναι το χαρακτηριστικό της. Στο 24% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύεται πλέον η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, έχοντας μάλιστα υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, η σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που φτάνει στο 83% των ενηλίκων, συγκρατεί τις σοβαρές μολύνσεις με covid-19 και συνεπώς τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, επιτρέποντας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία επανόδου στην κανονικότητα.

Αυτό που πυροδοτεί περισσότερο την ανησυχία των αρμοδίων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε περιπτώσεις πολεμικών επιχειρήσεων είναι αναμενόμενη η έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων, όμως στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση είναι εξαρχής πολύ δύσκολη καθώς ένα λοιμώδες νόσημα, το covid-19, είναι ήδη κυρίαρχο. Με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον μαχόμενο πλέον πληθυσμό της Ουκρανίας δεν ξεπερνά το 35% και οι όμορες χώρες δέχονται κύματα προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι, ουδείς αποκλείει νέες «εκρήξεις» του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι ειδικοί προβληματίζονται και για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ανεμβολίαστων, όπως συνέβη με τα μεταλλαγμένα στελέχη που εμφανίστηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Ασία και την Αφρική.

Προσώρας, τα δεδομένα, που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δείχνουν τη σαφή αποκλιμάκωση της επιδημίας αλλά και την ξεκάθαρη αποσύνδεση των (χιλιάδων ημερησίως) νέων θετικών κρουσμάτων από τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» που απειλούν το ΕΣΥ, δηλαδή από τις νέες εισαγωγές, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους των ατόμων μεcovid-19. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία εβδομάδα παρά τις χιλιάδες νέες μολύνσεις και την εκτίναξη του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, οριακά στη μονάδα, 0,99 για την ακρίβεια, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία κυμαίνονται στις 300 ημερησίως έχοντας υποχωρήσει σημαντικά. Οι νοσηλευόμενοι έχουν μειωθεί στους 2.700 και οι διασωληνωμένοι στους 356. Έναν μήνα πριν οι νοσηλευόμενοι έφταναν στους 4.383 και οι διασωληνωμένοι τους 516.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή τους, την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζοντας να αίρουν περιορισμούς και να καταργούν μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο, εισηγήθηκαν να αυξηθεί η πληρότητα θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες στο 75%, σε σχέση με το 50% που ήταν, και στα πλοία να φτάσει στο 100%.

Μάλιστα, στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται η εισήγηση για τη μείωση των self test που υποβάλλονται οι μαθητές, από δύο σε ένα την εβδομάδα. Θα είναι το πρώτο βήμα για τις αλλαγές που δρομολογούνται και στο πεδίο του διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό (testing) το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό ο προληπτικός έλεγχος μέσω του ενός self test την εβδομάδα πιθανόν να ισχύσει από τον Απρίλιο, αν και υπάρχουν και οι ειδικοί που ζητούν να παραμείνει το testing ως έχει μέχρι τις 15 Απριλίου που θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα. Πάντως, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει δρομολογήσει τη συζήτηση για τον γενικότερο περιορισμό του ελέγχου σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19 και στις ευπαθείς ομάδες. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να βαδίσει σύντομα και η Ελλάδα στην πεπατημένη της Ευρώπης όπου δεν θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους -έχει αποκλειστεί κάθε συζήτηση για άρση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους.

-Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, κατά το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

-Στέλεχος της κυβέρνησης της Κριμαίας: Υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με το Ντονμπάς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια. Το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμπόδισαν τη διέλευση οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στο Ντανιέτσκ.

Αρκετοί αναλυτές έκαναν την υπόθεση πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από τις περιοχές των αυτονομιστών, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ως τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

-Προειδοποίηση Ζελένκσι στο ΝΑΤΟ: «Θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στα σπίτια πολιτών των χωρών σας»

Σε μια δραματική προειδοποίηση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της 18ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην χώρα του. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέα του βίντεο στο Facebook που ονόμασε «ο δικός μας πόλεμος για τη ζωή», ισχυρίστηκε ότι ήταν «θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι… στα σπίτια πολιτών των χωρών του ΝΑΤΟ».

Στην καθημερινή του ομιλία προς τον λαό της Ουκρανίας και τον ευρύτερο κόσμο, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι προσπάθειες του για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, συνεχίζονται και πως καθημερινά γίνονται βιντεοκλήσεις μεταξύ εκπροσώπων και των δύο χωρών.

«Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα σαφές καθήκον – να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει μια συνάντηση των προέδρων», είπε ο Ζελένσκι. «Η συνάντηση που είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος περιμένει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο για να εμψυχώσει τους τραυματίες Ουκρανούς, σημειώνοντας πως και οι Ρώσοι τραυματίες λαμβάνουν «την ίδια περίθαλψη».

«Ισχυροί άνθρωποι μιας άθραυστης χώρας! Σήμερα είναι η 18η μέρα. Η 18η μέρα του πολέμου μας για τη ζωή, για την Ουκρανία, για την ανεξαρτησία», ξεκινάει το μήνυμά του ο Ζελένσκι και συνεχίζει...

«Η αρχή αυτής της ημέρας ήταν μαύρη. Ρωσικοί πύραυλοι και αεροπορικές βόμβες έπληξαν ξανά τη χώρα μας. Από ανατολή προς δύση. 30 βλήματα μόνο για την περιοχή Λβιβ. Ο βομβαρδισμός του Διεθνούς Κέντρου Ειρηνευτικής και Ασφάλειας σκότωσε 35 άτομα και τραυμάτισε άλλους 134. Δεν συνέβαινε τίποτα εκεί που θα μπορούσε να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά είναι τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Πέρυσι, έκανα μια σαφή προειδοποίηση στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι εάν δεν υπήρχαν σκληρές προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα ξεκινούσε ένας πόλεμος. Είχαμε δίκιο. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το Nord Stream είναι ένα όπλο που θα χτυπήσει την Ευρώπη. Τώρα είναι προφανές. Και τώρα επαναλαμβάνω ξανά – αν δεν κλείσετε τον εναέριο χώρο μας, είναι θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στο έδαφός σας. Στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Σε σπίτια πολιτών χωρών του ΝΑΤΟ».

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στον Αμερικανό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση από τον ρωσικό στρατό «εσκεμμένη», ενώ δεν παρέλειψε και την επίθεση στο μοναστήρι Λαύρα Σβιατοχίρσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Την ώρα της επίθεσης, στο έδαφος της μονής βρίσκονταν μόνο μοναχοί και εκατοντάδες πρόσφυγες. Κανένας στρατιωτικός στόχος μέσα ή κοντά στο μοναστήρι. Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταματούν ακόμη και πριν χτυπήσουν το μοναστήρι. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει ότι όλη η ιδεολογία του ρωσικού κράτους είναι απλώς ένα ψέμα».

Πηγή: Protothema.gr/ Reader.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση