ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιμάμογλου: Από την Τραπεζούντα και τους κεφτέδες, στις νίκες επί του Ερντογάν

Η κοινή πορεία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης με τον Τούρκο πρόεδρο τον οποίο έτυχε ακόμα και να κεράσει... κεφτέδες

Στον Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν πέσει εδώ και λίγες ώρες τα φώτα της ειδησεογραφίας όσον αφορά την Τουρκία μετά την επικράτησή του για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική μάχη στον δήμο Κωνσταντινούπολης, έναν δήμο που αποτέλεσε το προπύργιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ιμάμογλου, μάλιστα, δεν νίκησε οριακά όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά κατήγαγε μια ξεκάθαρη νίκη με πάνω από 11 μονάδες απέναντι στον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, ο Ιμάμογλου με τη νίκη του αυτή αποτελεί πλέον τον βασικό διεκδικητή της ηγεμονίας του Ερντογάν με την παρατήρηση ότι κατά κάποιo τρόπο ακολουθεί τα βήματα του σημερινού προέδρου της Τουρκίας.

Εκτός, δηλαδή, από το ότι και οι δύο έχουν διατελέσει δήμαρχοι στην Κωνσταντινούπολη, Ερντογάν και Ιμάμογλου έχουν οικογενειακές ρίζες στην περιοχή των ανατολικών παραλίων της Μαύρης Θάλασσας, έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια σε δικαστήρια ενώ στα νιάτα τους ήταν και οι δύο ικανοί ποδοσφαιριστές.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μάλιστα, ο τότε δήμαρχος της Πόλης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί το εστιατόριο με τους κεφτέδες το οποίο «έτρεχε» ο νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Γκουνκορέν με τον ίδιο να περιγράφει για τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλό του ότι «έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».

Παρά τα κοινά τους στοιχεία, όμως, έχουν και τεράστιες διαφορές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πολιτική ή, όπως έχει πει ο ίδιος ο Ιμάμογλου «η ιδεολογία μας είναι τελείως διαφορετική».

Ο Ερντογάν μπήκε στην πολιτική με ισλαμικό κόμμα και από το 2002 έχει μετασχηματίσει το κοσμικό κράτος εφαρμόζοντας το όραμά του ενώ αντίθετα ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντινούπολης προέρχεται από το σταθερά κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο οποίο εντάχθηκε το 2008 με πρώτη εκλογική επιτυχία την δημαρχία στην περιοχή Μπεϊκίντουζου δύο χρόνια αργότερα, το 2010.

Σύμφωνα με αναλυτές η επιτυχία του Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιθανότερος μελλοντικός υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, οφείλεται στην ικανότητά του να σπάσει το εκλογικό ταβάνι του 25% για το CHP και να καταφέρει να ακουμπήσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Μεγαλύτερη απόδειξη της πολιτικής ικανότητας του Ιμάμογλου ήταν η νίκη του στην Κωνσταντινούπολη το 2019, όταν υποχρέωσε τον Ερντογάν «στη μεγαλύτερη ήττα του μετά από δύο δεκαετίες» κάτι που επανέλαβε και την Κυριακή. Και μπορεί ο Ερντογάν να επανήλθε με την νίκη του στις εθνικές εκλογές του 2023 παρά την εκτεταμένη οικονομική κρίση στην Τουρκία, ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, ο Ιμάμογλου κατάφερε ένα νέο χτύπημα εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Η διαφορετική νίκη του 2024

Η χθεσινή νίκη, όπως σημειώνουν αναλυτές, είχε μια βασική διαφορά σε σχέση με το 2019 καθώς τότε υποστηρίχθηκε από μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία, όμως, κατέρρευσε πέρυσι μετά την ήττα στις γενικές εκλογές, με τον Ιμάμογλου να λέει ότι η νική του 2024 ήρθε από «μια ισχυρή συμμαχία συνείδησης, που δημιουργήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους που διψούν για δημοκρατία και δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Οζέρ Σενκάρ, «αν αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιο τρόπο από ενστάσεις, (σ.σ. ο Ιμάμογλου) θα γίνει πρόεδρος το 2028».

Οι δικαστικοί μπελάδες

Η μέχρι στιγμής πορεία του Ιμάμογλου δεν ήταν χωρίς αναταράξεις κυρίως λόγω της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία τον έχει θέσει στο μικροσκόπιο αρκετές φορές. Ακόμα και μετά τη νίκη του το 2019 στην Κωνσταντινούπολη, δικαστής τον καταδίκασε σε 2-1/2 χρόνια φυλάκισης, επιβάλλοντάς του στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με την απόφαση του εφετείου στο οποίο έχει προσφύγει ο Ιμάμολγου να εκκρεμεί.

Όπως θυμίζει το Reuters το 1999 ο Ερντογάν είχε φυλακιστεί για ποίημα που απήγγειλε, όταν δικαστήριο έκρινε ότι υποκινούσε σε θρησκευτικό μίσος.

Πέρυσι, δικαστήριο ξεκίνησε να ερευνά καταγγελία για χειραγώγηση διαδικασίας κατάθεσης προσφορών στο τέλος του 2015, όταν ήταν δήμαρχος του Μπεϊκίντουζου με τον σημερινό δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να απειλείται με φυλάκιση έως 7 έτη.

Η Τραπεζούντα

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1950 στην επαρχία της Τραπεζούντας με τον ίδιο να περιγράφει την παιδική του ηλικία ως μια εποχή μέσα στην «καταπράσινη φύση, την άγρια θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους».

Στη συνέχεια ο ίδιος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων το 1994, τη χρονιά, δηλαδή, κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη δήμαρχος, και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κατασκευαστική επιχείρηση της οικογένειάς του ενώ είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Πηγή: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση