ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live: Αποφασίζει την Παρασκευή η Κυβέρνηση για αεροδρόμια και τουρισμό

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

24news team

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά και έτσι η Κύπρος από αύριο αρχίζει να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Προστατευτικά μέτρα και αποστάσεις μπαίνουν στην νέα καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε όπως ήταν αναμενόμενο πως στις 21/5 καταργούνται τα sms ενώ από τις 23/5 ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει από άυριο 

- Ανοίγουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια  (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Πλήρης κατάργηση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. – 6 π.μ.

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

(Πότε ανοίγουν οι παραλίες, Διαβάστε ΕΔΩ)

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 922 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

20:35 - Τι λέει η Δρ Πανά για τις ανησυχίες των γονέων ενόψει της επαναλειτουργίας Δημοτικών και Γυμνασίων

20:20 - Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα της επαναλειτουργίας των σχολείων και στη β’ φάση, λέει η Δρ. Πανά

20:00  - Κύπρος - Διακίνηση: Πόσες καταγγελίες έγιναν σε 12 ώρες

19:40 - Τι μπορούμε να κάνουμε και πού να πάμε από αύριο (vid)

19:00 - Κανένα κρούσμα στα κατεχόμενα

18:00 -  4 νέα κρούσματα στην Κύπρο 

17:50 - Ένας θάνατος από κορωνοϊό και δέκα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

17:16 - Ιδού το νέο διάταγμα του Υπ. Υγείας

16:40 - Κύπρος: Έτσι θα λειτουργούν από αύριο τα ιδιωτικά φροντιστήρια

15:50 - Ένα από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ παρήγαγε νέο διαγνωστικό σύστημα για τον COVID-19

να από τα 18 έργα, τα οποία επιλέχθηκαν πρόσφατα για χρηματοδότηση 48,2 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon 2020 για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών, εμβολίων και δράσεων ετοιμότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ερευνητές που συμμετείχαν στο έργο "HG nCoV19 test" έχουν λάβει έγκριση για την κυκλοφορία ενός νέου διαγνωστικού για το COVID-19 στην αγορά.

Συγκεντρώνοντας δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, το "HG nCoV19 test" ανέπτυξε ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων που δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα σε 30 λεπτά.

Σήμερα, η HiberGene, η ιρλανδική εταιρεία που συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι είχε λάβει τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατρικών συσκευών στην αγορά. Η ΕΕ υποστηρίζει το HiberGene από τον Ιούλιο του 2000, ενώ η υποστήριξή της σε αυτό το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930.000 ευρώ.

15:30 - Άνοιγμα πάρκων, παραχώρηση διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις από Δήμους και δωρεές εν μέσω πανδημίας

Από αύριο τίθενται στη διάθεση του κοινού για χρήση 54 πάρκα στο Δήμο Στροβόλου, ενώ ο Δήμος Έγκωμης παραχωρεί διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις για χρήση εξωτερικών χώρων κατόπιν αιτήματος. Επίσης, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Exness δώρισε δύο συσκευές στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου .

Ο Δήμος Στροβόλου πληροφορεί το κοινό ότι από αύριο τίθενται στη διάθεσή του για χρήση 54 πάρκα, με βάση τα κυβερνητικά διατάγματα.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών, υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα συντήρησης των πάρκων, με στόχο το συντομότερο δυνατό να είναι όλα στη διάθεση του κοινού.

Καλεί το κοινό για τη δική του προστασία όπως κατά την παραμονή του στα πάρκα, τηρεί τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που βρίσκονται αναρτημένα στους χώρους των πάρκων, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Εξάλλου, ενόψει της επαναλειτουργίας επιχειρήσεων υπηρεσιών εστίασης που η εξυπηρέτηση τους θα γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο Δήμος Έγκωμης επιθυμεί να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες τέτοιων υποστατικών στο Δήμο, πως προτίθεται να εξετάσει την παραχώρηση διευκολύνσεων χρήσης εξωτερικών χώρων, εφόσον προηγηθεί αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξετάσεις και λήψη σχετικής απόφασης.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσιών, παρανομιών αλλά και για προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

14:45 - Εκπέμπει SOS η Κίνα - Αλλαγή συμπεριφοράς του νέου κορωνοϊού

14:25 - Στο περίμενε οι οργανωμένες παραλίες - Αναμένουν τα μέτρα

14:15 - Στους δυο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα COVID-19 στο ΓΝ Λεμεσού

Συνολικά δυο άτομα με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού βρίσκονται σήμερα διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΚΥπΥ, μετά τη χθεσινή μεταφορά ασθενή με ύποπτα συμπτώματα του ιού στη ΜΕΘ, ένα ακόμη άτομο, με επίσης ύποπτα συμπτώματα, νοσηλεύεται σήμερα διασωληνωμένο στη μονάδα.

Επίσης, στον 5ο όροφο του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού νοσηλεύονται άλλα 16 άτομα με ύποπτα συμπτώματα COVID-19.

Εξάλλου από σύνολο επτά εξετάσεων πολιτών στο ΤΑΕΠ έχουν γίνει εισαγωγή έξι, ενώ άλλα επτά άτομα εξετάστηκαν στο Θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας, ο οποίος από τη Δευτέρα έχει μεταφερθεί από τη ψυχιατρική πτέρυγα, σε χώρο των Πρώτων Βοηθειών.

13:00 - Αποφασίζει η Κυβέρνηση την Παρασκευή για αεροδρόμια και τουρισμό

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά και εν γένει η επαναλειτουργία των αεροδρομίων ήταν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό μεταξύ της κυβέρνησης και των μελών της επιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σε αυτή παρευρέθηκαν και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί Μεταφορών, Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, καθώς επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά και εν γένει η επαναλειτουργία των αεροδρομίων, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σημείωσε ότι αποφάσεις τόσο για το σχέδιο δράσης επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, όσο και την επαναδραστηριοποίηση των ξενοδοχείων, θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο Παρασκευή.

12:45 - Θέλει να συναντηθεί με τον Υπ. Υγείας, ο «υπ. υγείας» των κατεχομένων

Την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, Κωσταντίνο Ιωάννου για το θέμα των διελεύσεων εξέφρασε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητά του να αρχίσει την προετοιμασία σύμφωνα με τις οδηγίες του «πρωθυπουργού» Τατάρ για τις διελεύσεις «εργαζομένων, μαθητών και για ιατρικούς λόγους».

Να σημειωθεί ότι στην γραπτή δήλωση του Ερσίν Τατάρ δεν αναφερόταν οι παραπάνω κατηγορίες ατόμων ή λόγων για διελεύσεις αλλά στην επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατό,

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του μετά την γραπτή δήλωση Τατάρ, ο «υπουργός υγείας» είπε ότι «για να μην εγκλωβιστούν οι πολίτες έχουν αρχίσει οι ενέργειες για να υπάρξει συνεργασία με τους θεσμούς στην νότια Κύπρο, θέλουμε να ενεργήσουμε από κοινού και ταυτόχρονα στο θέμα των αμοιβαίων διελεύσεων» και τα βήματα που θα γίνουν θα είναι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, όπως ανέφερε.

Για να μην εγκλωβιστούν αυτοί οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Πιλλί, θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις αρμοδίων από το τ/κ και το ε/κ υπουργείο υγείας – κατά την έκφρασή του – και από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον «ε/κ υπουργό υγείας».

12:30 - 192 νέα κρούσματα του COVID19 στο Βέλγιο και 42 θάνατοι σε 24 ώρες

Συνολικά 192 νέα κρούσματα του COVID19 κατεγράφησαν στο Βέλγιο τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτά, 117 ασθενείς ζουν στη Φλάνδρα, 57 στη Βαλονία και 18 στις Βρυξέλλες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 55 983.

Επιπλέον, η κατάσταση έχει ως εξής: στα νοσοκομεία, επί του παρόντος νοσηλεύονται συνολικά 1. 527 ασθενείς. Υπήρχαν 58 νέες εισαγωγές τις τελευταίες 24 ώρες. Υπάρχουν συνολικά 313 ασθενείς σε εντατική θεραπεία, περαιτέρω μείωση με 32 ασθενείς τις τελευταίες 24 ώρες. 14.847 ασθενείς πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν θεραπευτεί από τις 15 Μαρτίου, αύξηση 160 τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9.150 θάνατοι, αύξηση από 42 τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτά τα 42, 20 άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο και 20 σε ένα κέντρο φροντίδας. Στην τελευταία ομάδα, το 85% επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακή δοκιμή COVID19.

Από το σύνολο των 9.150 ατόμων που πέθαναν, το 48% πέθανε στο νοσοκομείο, το 51% σε κέντρο φροντίδας, το 0,2% στο σπίτι και το 0,4% σε άλλο μέρος. Οι θάνατοι σε νοσοκομεία είναι όλα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι σε κέντρα φροντίδας επιβεβαιώνονται κατά 24%.

12:00 - 40 ασθενείς στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, 18 διερευνώνται στο νοσοκομείο Λάρνακας

Συνολικά δεκαοκτώ πρόσωπα, υπό διερεύνηση για κορωνοϊό, νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Τα δεκαπέντε άτομα νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ τρία πρόσωπα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς όμως να είναι διασωληνωμένα.

Εν τω μεταξύ, στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται σήμερα 40 άτομα τα οποία θα παραμείνουν εκεί μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

Χθες δόθηκαν 2 εξιτήρια σε άτομα που έχουν αποθεραπευθεί και επέστρεψαν σπίτι τους ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να δοθούν και άλλα εξιτήρια.

11:55 - Κύπρος: Τα μέτρα για ινστιτούτα αισθητικής και τατουατζίδικα

11:30 - Κύπρος: Έτσι επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων

10:40 - Κύπρος: Καταργούνται οι περιορισμοί αλλά... θα υπάρχει ένας!

09:40 - Συνολικά τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους τέσσερις ασθενείς, ένα άτομο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η υγεία των ασθενών είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Σήμερα το πρωί έγινε μία εισαγωγή ασθενούς από το Νοσοκομείο Λάρνακας ενώ χθες δόθηκε ένα εξιτήριο σε άτομο του οποίου τα αποτελέσματα για κορωνοϊό ήταν αρνητικά. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σπίτι του όπου θα παραμείνει υπό περιορισμό για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 147 εισαγωγές και δόθηκαν 128 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

09:10 - Θέμα αναλωσίμων για covid 19 θέτει ο Μουτήρης, αναμένονται τα αποτελέσματα για 8 ασθενείς

Οκτώ ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού εξετάστηκαν χθες στην Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή Δρ Ιωσήφ Μουτήρη, ενώ έθεσε και θέμα αναλωσίμων για τη δειγματοληψία covid 19

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρα Μουτήρης ανέφερε πως οι οκτώ ασθενείς έχουν εισαχθεί στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για περαιτέρω νοσηλεία, ενώ και οι οκτώ υποβλήθηκαν σε σχετική δειγματοληψία για τον covid - 19 τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέχρι αύριο.

Ο Δρ Μουτήρης σημείωσε, πως δεν έχει επιλυθεί ακόμη το θέμα των αναλωσίμων για την εξέταση για COVID-19 κάτι, όπως είπε, που θα τους διευκόλυνε στην πιο κατάλληλη διαχείριση των περιστατικών, αφού θα είχαν το αποτέλεσμα εντός των εξήντα λεπτών.

Πρόσθεσε επίσης, πως για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του OKYΠΥ.

Ανέφερε εξάλλου πως ο καύσωνας συνέχισε και χτες να ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, που προσήλθαν για φροντίδα στο ΤΑΕΠ. Μέχρι τις 20:30 πέραν των 45 ασθενών εξετάστηκαν στο Τμήμα.

Στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Πάφου συνεχίζουν να εξυπηρετούνται καθημερινά αρκετοί ασθενείς απ’ όλες τις ειδικότητες. Χθες εξετάστηκαν 268 ασθενείς. Ο Δρ Μουτήρης είπε πως οι κλινικές και τα χειρουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν με πληρότητα 60%, ως οι οδηγίες.

"Με την επιδημία να έχει τύχει μέχρι στιγμής κατάλληλου χειρισμού, τα μάτια μας είναι στραμμένα στο άνοιγμα των σχολείων και στη χαλάρωση γενικά των μέτρων και στο ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων ", ανέφερε.

07:20 - Λεμεσός: Καταγγέλθηκαν υποστατικά - Δεν φορούσαν μάσκα

07:15 - Εννέα ασθενείς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρόνιας αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου κατά την πανδημία

Εννέα ασθενείς δέχτηκε η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στον καιρό της πανδημίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος, Δρ Λάκη Γιουκκά.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ Γιουκκάς ανέφερε πως η Μονάδα Αιμοκάθαρσης λειτουργεί κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα και ήδη εννέα ασθενείς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της χρόνιας αιμοκάθαρσης από τους ήδη εκατό που εξυπηρετεί η Μονάδα.

Ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

Ο Δρ Γιουκκάς διευκρίνισε πως δύο χρόνιοι ασθενείς της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό συνεχίζουν την αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.

07:00 -  O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σήμερα, στις 10πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα για αντιμετώπηση του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X