ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι λέει η Δρ Πανά για τις ανησυχίες των γονέων

Μέχρι τώρα 3.000 έλεγχοι στα σχολεία, δεν υπάρχει νέο κρούσμα, λέει το Υπ. Παιδείας

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα της επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εξέφρασε η Δρ. Ζωή – Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Αναφερόμενη στις εύλογες, όπως είπε, ανησυχίες των γονέων, ενόψει και της επαναλειτουργίας Δημοτικών και Γυμνασίων και της συνέχισης της φοίτησης των μαθητών στην Γ’ τάξη Λυκείου και στο Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών, η κ. Πανά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για την επιστροφή των μαθητών. «Εννοείται ότι υπάρχει ένα ποσοστό αβεβαιότητας, όμως αν έχουμε συνοχή και συμμόρφωση θα γίνει αυτό που έγινε και κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, στην οποία πρακτικά πετύχαμε» είπε.

Η κ. Πανά συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Η τηλεδιάσκεψη, που ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με ομιλήτρια την κ. Πανά, διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες.

Σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, στους οργανωμένους γονείς έγινε μια παρουσίαση σχετικά με τη νόσο COVID-19, τη συχνότητα και σοβαρότητα στα παιδιά. Επίσης εξηγήθηκαν τα δεδομένα στην Κύπρο, από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, καθώς και τα γενικά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουν οι γονείς στο σπίτι και πώς αυτά προσαρμόζονται στο σχολείο, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια.

«Οι γονείς είναι πάρα πολύ ώριμοι, ήταν εξαιρετικά δεκτικοί ενώ προέβησαν σε πολλές ερωτήσεις» είπε η κ. Πανά, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα και οι εύλογες ανησυχίες τους. Είπε ακόμη ότι το βίντεο της τηλεδιάσκεψης θα είναι διαθέσιμο σε όσους γονείς ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, καθώς όπως είπε, σκοπός δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά και η εκπαίδευση. «Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία υιοθέτησης μιας υγειονομικής κουλτούρας και σε αυτό πρέπει να είναι αρωγοί και οι γονείς» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Πανά, δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στο σχολείο, καθώς μπαίνουμε σε φάση περαιτέρω άρσης των μέτρων και τα παιδιά θα εκτίθενται πλέον σε υπεραγορές, παραλίες και σε όλη την κοινότητα. Το μυστικό για να πετύχουμε σε αυτή τη φάση είναι να υιοθετήσουμε αυτά τα απλά μέτρα σε κάθε ευκαιρία κοινωνικοποίησης, είτε στο σχολείο είτε εκτός, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τυχόν ανησυχίες για την επιστροφή στα σχολεία κατά τη δεύτερη φάση, η κ. Πανά είπε ότι είναι η κατάλληλα περίοδος για να γίνει αυτό. «Πιστεύω ότι και με τα σχολεία θα πετύχουμε το στοίχημα» καθώς τα επιστημονικά δεδομένα στη χώρα υποδεικνύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, είπε. «Τα πάντα είναι δυναμικά και είναι ένα στοίχημα για το οποίο όλοι πρέπει να πάρουμε το ρίσκο και την ευθύνη, σε ατομικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να είμαστε καχύποπτοι και να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στο άλλο. «Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Όταν διαχειρίζεσαι μια κρίση αυτό είναι αυτονόητο. Το στοίχημα για να πετύχουμε είναι ο καθένας με τη σειρά του να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό με ρεαλισμό και σύνεση», σημείωσε.

«Πολύ ώριμη και αξιοπρεπής η αντιμετώπισης της κρίσης»

Η κ. Πανά ρωτήθηκε και για τη σύσκεψη που είχε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την επιστημονική ομάδα, λέγοντας πως έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του ανοίγματος των αεροδρομίων και της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων. Με βάση και την επιδημιολογική εικόνα, υπάρχει η διάθεση, αλλά και η ασφάλεια να μπούμε σε περαιτέρω φάση άρσης μέτρων, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι σε κάθε φάση προχωράμε με γνώμονα την ασφάλεια και ως εκ τούτου, έγινε μια επαναλαμβανομένη συζήτηση για να βρεθεί από κοινού ο καλύτερος δυνατός τρόπος. Για τις επίσημες ανακοινώσεις, η κ. Πανά παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία.

Καταληκτικά, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο ήταν «πολύ ώριμη και αξιοπρεπής, πολυεπίπεδη και συλλογική» με την κ. Πανά να λέει ότι απόδειξη αυτού είναι η κατάσταση μέχρι τώρα.

Μέχρι τώρα 3.000 έλεγχοι στα σχολεία, δεν υπάρχει νέο κρούσμα, λέει το Υπ. Παιδείας

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί γύρω στις 3.000 έλεγχοι παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα σε σχολεία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων σχετικά με τη νόσο COVID-19, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία.

«Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί γύρω στις 3.000 έλεγχοι παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα σε σχολεία», αναφέρεται.

Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο να πραγματοποιηθούν οι 20.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση