ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Χάρης Νικολάου: Παρανομία και αδίκημα η θανάτωση φιδιού

«Οι γάτες το σκοτώνουν από ένστικτο και το φέρνουν ως τρόπαιο άρα δεν είναι καλή λύση», είπε το μέλος του Ερπετολογικού Συνδέσμου

24news team

Η θανάτωση φιδιού, η κατοχή του, η πρόκληση οποιασδήποτε βλάβης συνιστούν παρανομία καθώς αποτελούν αδίκημα, ανέφερε ο Χάρης Νικολάου, αντιπρόεδρος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι καλή λύση η γάτα επειδή από ένστικτο θα κυνηγήσει το φίδι, θα το σκοτώσει, θα το φέρει στην πόρτα μας ως τρόπαιο. Αν δεν το ενοχλήσουμε, θα φύγει 100% είπε, εκτός και αν ο χώρος μας έχει συνθήκες που τον καθιστούν φιλόξενο για το φίδι.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Χάρης Νικολάου υπογράμμισε τη σημασία της καθαρής αυλής στο σπίτι, τα μέτρα πρόληψης κατά το περπάτημα στη φύση, καθώς και τη σημαντικότητα, σε περίπτωση δαγκώματος, να μην επιχειρήσουμε να πάμε μόνοι μας στο νοσοκομείο.

Τι προσέχουμε στη φύση

Αρχικά, δήλωσε πως «είναι η εποχή τώρα που τα φίδια είναι στην αναζήτηση νερού και τροφής. Έχουν κι αυτά ανάγκη να πιουν νερό και να κυνηγήσουν για να επιβιώσουν. Ο κόσμος που θα βγει στη φύση πρέπει να είναι προσεκτικός και να περπατά σε καθαρά μονοπάτια, τα οποία δεν έχουν βλάστηση».

Σημείωσε ότι πρέπει «να φοράμε ψηλά παπούτσια, τουλάχιστον να καλύπτουμε τον αστράγαλο μας και να μην βάζουμε τα χέρια μας σε σημεία που δεν βλέπουμε. Τα φίδια αρέσκονται να κρύβονται κάτω από πέτρες, μέσα σε ξύλα, διότι προφυλάσσονται από τη ζέστη, αλλά και σε σημεία που ψάχνουν τροφή».

Ένας θάνατος πολύ παλιά

Η οχιά είναι το μοναδικό επικίνδυνο φίδι που έχουμε στην Κύπρο, υπενθύμισε, προσθέτοντας: «Αν δαγκώσει κάποιον και δεν του παρασχεθεί σύντομα, έγκαιρα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο. Στην Κύπρο έχουμε περιστατικά κάθε χρόνο αλλά δεν έχουμε θανάτους. Είχαμε ένα θάνατο πολύ παλιά, με άτομο που είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Υπάρχει αρκετός χρόνος για κάποιον να πάει στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί αντιοφικός ορός. Το πολύ 2-4 ημέρες, αναλόγως της κατάστασης της υγείας του ανθρώπου και μετά αποδεσμεύεται και πάει σπίτι του. Αν δαγκωθεί κάποιος είναι πολύ σημαντικό να μην επιχειρήσει να πάει μόνος του στο νοσοκομείο. Δεν περπατάμε, δεν προσπαθούμε να μπούμε μόνοι μας να μπούμε στο αυτοκίνητο. Οι πολλές κινήσεις φέρνουν το δηλητήριο πιο γρήγορα, μέσω του αίματος, εκεί όπου δεν πρέπει να πάει».

Σημαντική η καθαρή αυλή

Ο Χάρης Νικολάου επιβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει στην Κύπρο κάποια υπηρεσία που να ανταποκριθεί για τη μετακίνηση κάποιου φιδιού. Υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες, εθελοντικά, που είναι γνώστες και μπορούν ασφαλισμένα να μετακινήσουν ένα φίδι. Είναι σημαντικό η αυλή μας να είναι καθαρή, να μην έχει χόρτα, να μην έχει θάμνους, να μην έχει αποφάγια, να μην ελκύει τρωκτικά. Γιατί έρχεται το φίδι στην αυλή μας; Γιατί βρίσκει κάλυψη ή νερό».

Συμπλήρωσε πως «η οχιά δεν επιτίθεται. Αμύνεται αν νιώσει ότι απειλείται. Αν δεν το πλησιάσουμε, δεν το ενοχλήσουμε δεν θα επιτεθεί. Αν δεν το ενοχλήσουμε θα φύγει 100% γιατί θα νιώσει την παρουσία μας. Αν δεν φύγει πάει να πει πως ο χώρος μας είναι φιλόξενος για φίδια».

«Προστατευόμενα τα φίδια»

Ανέφερε ακόμα ότι «όλα τα φίδια είναι προστατευόμενα. Κάποια από την εθνική νομοθεσία, κάποια από διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες. Το να σκοτώσουμε ένα φίδι είναι παράνομο. Είναι αδίκημα για όλα τα είδη των ερπετών, η θανάτωση, η κατοχή και η πρόκληση οποιασδήποτε βλάβης. Οι γάτες το σκοτώνουν από ένστικτο και το φέρνουν στην πόρτα σου ως τρόπαιο άρα δεν είναι καλή λύση».

Δείτε όλα όσα είπε ο Χάρης Νικολάου στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα»:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση