ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πολυπόθητο unlock - Πότε άνοιξαν γυμναστήρια και εστίαση

16 μέρες από το «ξεκλείδωμα»

24news team

Ήδη πέρασε η πρώτη βδομάδα που η Κύπρος βρίσκεται υπό το καθεστώς ενός νέου lockdown. Απομένουν 16 ημέρες για το δεύτερο ξεκλείδωμα στο νησί, με αυτό βέβαια να εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας. Από την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δεύτερο locdown, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. 

Μιλώντας, τις προηγούμενες ημέρες, (Δες ΕΔΩ) στο 24news το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης εξήγησε ότι η μείωση στα νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, μάλλον αποδίδεται στα προηγούμενα μέτρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πέσουν κι άλλο μετά την επιβολή των πιο αυστηρών μέτρων.

Όσον αφορά την άρση των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ο κύριος Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι, δεν θα υπάρξει παράταση στην εφαρμογή των εν λόγω μέτρων λόγω της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που φαίνεται να προκύπτει.

Το πρώτο lockdown είχε κάποιες διαφορές με αυτό που βιώνουμε σήμερα, για παράδειγμα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ήταν κλειστά τότε, όπως και ο κατασκευαστικός τομέας. Πριν φθάσουμε στις 31/1 αναμένεται από τους αρμόδιους να προβούν σε ανακοινώσεις για το τί αναμένεται να ξεκλειδώσει και τι όχι, αλλά και ποια η σειρά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής επαναλειτούργησαν στην δεύτερη φάση, όταν καταργήθηκαν πλήρως και τα SMS στο 8998 ενώ για τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα και τα σινεμά δόθηκε το «ok» στην τρίτη φάση ξεκλειδώματος. 

Διαβάστε αναλυτικά τις τέσσερις φάσεις ξεκλειδώματος που ανακοινώθηκαν τότε.

Φάση 1η: 4 Μαΐου – 20 Μαΐου 2020

- Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες

- Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων , εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας

- Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση

- Στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών ή αντικατάσταση πληρωμάτων).

- Αντικατάσταση πληρωμάτων για εμπορικά σκάφη και η μετακίνηση ιδιωτικών σκαφών σε αδειοδοτημένους χώρους, για σκοπούς ελλιμενισμού, συντήρησης και επισκευών

- Λύκεια: μόνο τελειόφοιτοι των δημόσιων (3η Λυκείου) και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (από 11 Μαΐου). Για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ανακοινώσει σχετικό πλάνο. Νοείται, ότι μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τελεκπαίδευση.

- Διεξαγωγή προγραμματισμένων εγχειρήσεων, βάσει οροφών που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας

- Οδοντιατρικά Κέντρα/Ιατρεία (όσα παραμένουν κλειστά μετά από το Διάταγμα της 23ης Απριλίου)

- Χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

- Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών. (από 18 Μαΐου

- Τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία

- Πλήρης λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων

- Αναθεώρηση οδηγιών για δημόσιες μεταφορές (πληρότητα μέχρι 50%)

- Πλήρης λειτουργία Δημόσιας Υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Είναι σημαντικό για την οικονομία όπως η βιομηχανία και ο μεταποιητικός τομέας να λειτουργούν πλήρως.

Μέτρα Διακίνησης

- 3 SMS την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 10 μμ μέχρι 6 π.μ.

- Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους όχι περισσότερων των δύο ατόμων μαζί (περπάτημα, τένις, κολύμβηση στη θάλασσα και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά κολυμβητήρια, ποδηλασία, κτλ) και θα είναι ανοιχτοί πεζόδρομοι και πεζόδρομοι εντός πάρκων, μόνο για σκοπούς ατομικής άσκησης και όχι περισσότερων των δύο ατόμων κατά περίπτωση, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό η παρουσία των ανήλικων τέκνων γονέων που ασκούνται.

- Επιτρέπεται από τις 4ης Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Φάση 2η: 21 Μάϊου – 8 Ιουνίου

- Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)

- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (από 21 Μαΐου)

- Βιβλιοθήκες ( από 1 Ιουνίου)

- Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)

- Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)

- Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια

Μέτρα Διακίνησης

- Από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως SMS,

- Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,

- Επιτρέπεται από 1 Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

- Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.

Φάση 3η: 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου

- Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα

- Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες - σταδιακά και υπό όρους

- Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων

- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

- Ξενοδοχεία

- Παραλίες : Προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας

- Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου

- Γυμναστήρια

- Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους)

- Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μέτρα Διακίνησης

- Κατάργηση όλων των περιορισμών

Φάση 4η: 14 Ιουλίου και μετά

- Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου

- Φεστιβάλ και Συναυλίες

- Καζίνο

- Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση