ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λάρνακα: Περίπου 300 κιλά σκουπίδια μαζεύτηκαν από καθαρισμό παραλίας

Από την περιοχή του ΚΟΤ στη Λάρνακα μέχρι και την Ξυλοφάγου, μια παραλία μήκους έξι χιλιομέτρων

ΚΥΠΕ

Συνολικά 295 κιλά σκουπίδια, μεταξύ των οποίων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, τενεκεδάκια, ελαστικά αυτοκινήτων και χάρτινες συσκευασίες, συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί από την περιοχή του ΚΟΤ στη Λάρνακα μέχρι και την Ξυλοφάγου, μια παραλία μήκους έξι χιλιομέτρων.

Στον καθαρισμό που διοργανώθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, συμμετείχαν μεταξύ άλλων μέλη της Διοίκησης και της Αστυνομίας των Βάσεων και παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου, ενώ δύτες προχώρησαν σε καθαρισμό του βυθού.

Σε δηλώσεις του ο Robin Edwards, επικεφαλής Τοπικών Υποθέσεων των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Ξυλοτύμπου για τον καθαρισμό της παραλίας που διοργανώθηκε από την Πολιτική Διοίκηση των Βάσεων Δεκέλειας, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας των Βάσεων, στρατιωτών και δυτών, μελών του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Ενάλια Φύσις», τα Κοινοτικά Συμβούλια Ξυλοτυμπου και Πύλας και το Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου, με πολλά παιδιά τα οποία μάζεψαν αρκετά σκουπίδια από την παραλία.

Πρόσθεσε παρόμοια εκδήλωση διοργανώθηκε και πέρσι και ο όγκος σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε είναι περίπου ο ίδιος. Ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να μαζεύουν τα σκουπίδια τους από τις παραλίες και γενικότερα από το περιβάλλον.

Όπως είπε ο κ. Edwards θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων νοιάζεται για το περιβάλλον της Κύπρου και πως όλοι πρέπει να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο σπίτι, για να μην μολύνουν τη θάλασσα και την ακτή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, ο κόσμος ευαισθητοποιείται για το θέμα του καθαρισμού, ωστόσο μπορούμε πάντοτε να κάνουμε περισσότερα. Ολοι εδώ στη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων κάθε χρόνο προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, σε συνεργασία με διάφορα τμήματα των Βάσεων αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο μια Κύπρο πιο πράσινη.

Εξάλλου ο Μάριος Παπαγεωργίου, Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ερευνών «Ενάλια Φύσις» ανέφερε ότι «στηρίζουμε κάθε χρόνο την προσπάθεια των Βρετανικών Βάσεων για τον συγκεκριμένο καθαρισμό και αναλαμβάνουμε τον διαχωρισμό και το ζύγισμα των σκουπιδιών ανά κατηγορία».

Φέτος, πρόσθεσε, «συλλέξαμε 295 κιλά σκουπίδια, εκ των οποίων 60 κιλά ήταν διάφορα πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και πλαστικών μπουκαλιών, 10 κιλά γυάλινες μπουκάλες, 13 κιλά μεταλλικά τενεκεδάκια, 73 κιλά ελαστικά αυτοκινήτου και 3 κιλά χάρτινες συσκευασίες».

Ερωτηθείς πως μπορεί να σταλεί το σωστό περιβαλλοντικό μήνυμα, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι «η υπόθεση είναι ατομική, ο κάθε ένας από μας πρέπει να είναι περιβαλλοντικά συνειδητός, να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας όταν πάμε έξω στη φύση, στη παραλία και στη θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε και τον αντίκτυπο που υπάρχει στο περιβάλλον» σημείωσε.

Ο Φρίξος Κυριάκου, εκ μέρους των εθελοντών χαρακτήρισε «πολύ καλή την προσπάθεια που έγινε σήμερα για καθαρισμό του βυθού και της παραλίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Η προσπάθεια έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και με την ολοκλήρωση του καθαρισμού αντιλαμβάνεται κάποιος την αξία μιας τέτοιας ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «συνήθως βρίσκουμε ποτήρια και τενεκεδάκια του φραπέ και είναι ξεκάθαρο ότι είναι πράγματα που πετά ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι δικές μας κακόβουλες πράξεις, και τέτοια αντικείμενα δεν τα φέρνει ο αέρας και η θάλασσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση