ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Μου σκότωσαν το παιδί μου... δολοφόνοι με ακούτε;»

Συγκλονίζει για ακόμα μια φορά η μητέρα του Θανάση

24news team

Συγκλονίζει για ακόμα μια φορά το μήνυμα της μητέρας του Θανάση Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας. 18 ολόκληρα χρόνια μετά, η κα Ανδριάνα συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους δολοφόνους του άτυχου εθνοφρουρού.

«Ξημερώνει η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Η μαύρη μέρα που μου σκότωσαν το παιδί μου και σταμάτησαν και κατέστρεψαν τη ζωή μου. Δολοφόνοι με ακούτε;» γραφεί η κα Ανδριάνα, απαιτώντας για ακόμη μια φορά την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του παιδιού της.

Δείτε την ανάρτησή της:

29 Σεπτεμβρίου 2005 - 29 Σεπτεμβρίου 2023... 18 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του σπλάχνου μου και της ψυχής μου… Το σκότωσαν οι έμποροι των ναρκωτικών με συνεργούς τον υπόκοσμο και τους διακινητές στους κόλπους της Κυπριακής Εθνοφρουράς εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας των αναξιόπιστων και ανίκανων αξιωματικών του στρατού.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ… ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και δεν ανέχομαι, και το πρώτο έγκλημα που πήραν άδικα την ζωή του παιδιού μου, και το δεύτερο έγκλημα που του φόρτωσαν την αυτοχειρία και στιγμάτισαν και σπίλωσαν το όνομα του για να γλυτώσουν τα βρώμικα τομάρια τους!

Ως επίσης, και το τρίτο έγκλημα, την συγκάλυψη, που με τόση αυθαιρεσία και απανθρωπιά συνεχίζεται ακόμα από τα γραφεία των αξιωματούχων του Κράτους αφού έριξαν την μπάλα σε εμάς την οικογένεια για να βρούμε τους δολοφόνους μετά από 18 χρόνια, αφού για 18 χρόνια τους κάλυπταν!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ όσους ενεπλάκησαν στην τραγική υπόθεση που αφορά την δολοφονία του αθώου παιδιού μου στα καλά καθούμενα και επίτηδες δεν την ξεκαθάρισαν για τόσα χρόνια η οποία ήταν ένα οφθαλμοφανές έγκλημα, που η στραβομάρα κάποιων δεν ήθελε να δει!

Πόσα βρώμικα παιχνίδια παίχτηκαν και πόσο μαύρο χρήμα έπεσε σε πάρα πολλούς για αυτή την συγκάλυψη;

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩ τάχιστα την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων και των υπαίτιων του μαρτυρικού μας αγώνα!

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η απόφαση - «Αυτοκτονία»

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

*Πανίκος Σταυρινός, ιατροδικαστής

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κος. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί θεωρούσε πως δεν θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρεφόταν κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

*Φωτογραφία του Θανάση Νικολάου

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κα. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

*Εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

Καμία ποινική δίωξη - Δεν προέκυψε μαρτυρία

Η Νομική Υπηρεσία και μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, έκανε γνωστό τον Ιούνιο του 2023, τη μη ποινική δίωξη για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου αφού σύμφωνα με τον κο. Σαββίδη δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

«Η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού», είχε δηλώσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Η Νομική Υπηρεσία,διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει», πρόσθεσε ο κος. Σαββίδης ενώ σημείωσε ότι: «Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού».

Ο κος. Σαββίδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας της έχουν παραδοθεί όλα τα στοιχεία – το πόρισμα και την μαρτυρία που συλλέγηκε – «ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και μετά που θέσαμε τις δικές μας θέσεις, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους τους να εγερθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση