ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Το... λίκνισμα στους χώρους εστίασης και οι απαγορεύσεις!

Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι χώροι εστίασης, βάσει Διατάγματος

24news team

Από τις 16 Μαρτίου σήκωσαν ρολά οι χώροι εστίασης, με την επαναλειτουργία τους να βασίζεται σε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι το πρώτο πρωτόκολλο του Υπ. Υγείας που αφορούσε τις εν λόγω επιχειρήσεις ξεσήκωσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να προβούν σε διαφοροποιήσεις, εκδίδοντας διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σχεδόν καθημερινά όμως, βάσει των καταγγελιών στις οποίες προχωρά η Αστυνομία για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, διαπιστώνεται ότι αρκετοί χώροι εστίασης παραβιάζουν πρόνοιες του διατάγματος. Κυρίως, φαίνεται ότι αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους για να φιλοξενήσουν θαμώνες ή εξυπηρετούν περισσότερο αριθμό πελατών από τον επιτρεπόμενο.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, εικόνες από ταβέρνα στη Λεμεσό, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, όπου θαμώνες φαίνεται να ξεφάντωσαν και να το έριξαν στον χορό, με την Αστυνομία να κάνει προσπάθεια ταυτοποίησής τους ώστε να καταγγελθούν, ενώ τα πρώτα εξώδικα πρόστιμα, είναι ήδη γεγονός. 


Πληρώνουν τους... χορούς στην ταβέρνα - Πάει δικαστήριο η ιδιοκτήτρια


Πάντως, ικανοποίηση για την επισκεψιμότητα στις επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιομηχανίας το Σαββατοκύριακο σε Παγκύπρια κλίμακα, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου,  προσθέτοντας πως η κίνηση κυμάνθηκε στο 80%, με τη νεολαία να κρατά τα «σκήπτρα».

Ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως λόγω των καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή, οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν είναι ικανοποιημένες σε όλη την Κύπρο.

Πιο κάτω, θυμίζουμε το διάταγμα για τους χώρους εστίασης αλλά και τις διευκρινήσεις που έγιναν στη συνέχεια, από πλευράς Υπ. Υγείας.

Αρχικό πρωτόκολλο:

Η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 10.45 το βράδυ.

Οι χώροι εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται είναι: εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.).

- Δεν πρέπει να καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.

- Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής/εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.

- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης. Ως εξωτερικός χώρος ορίζεται ο κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός και διαθέτει επαρκή φυσική οξυγόνωση. Επαρκής φυσική οξυγόνωση υπάρχει σε κάθε χώρο ο οποίος:
δεν καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.

- Ορίζονται τα 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, νοουμένου ότι η χωροθέτηση των τραπεζιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επιτρέπει τον αριθμό αυτό.

- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι). Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι είναι τα 8 άτομα.

- Οι εργαζόμενοι οφείλουν να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με εξαίρεση τους ψήστες). Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες όλες τις ώρες που βρίσκονται στο υποστατικό,όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.

- Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης.

- Απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.

- Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επανεκκίνηση είναι υποχρεωτικός ο εργαστηριακός έλεγχος τεστ αντιγόνου (rapid test) στο σύνολο των εργαζομένων εστίασης πριν την έναρξη και έπειτα εβδομαδιαία με το ποσοστό που αναλογεί βάσει του αριθμού των εργαζομένων όπως ορίζεται βάσει του σχετικού Διατάγματος.

- Την ευθύνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών και μέτρων στους χώρους εστίασης ανέλαβε το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των χώρων εστίασης:

1) Ο ανοικτός εξωτερικός χώρος είναι διαμορφωμένος με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο κατάλληλος και επαρκής αερισμός του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται αν είναι ανοικτές οι διαθέσιμες πλευρές ή μέρος αυτών (τουλάχιστο 2) και με τρόπο που δεν θα παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε κλειστό χώρο.

2) Ανεξάρτητα με το είδος της προσφερόμενης μουσικής, απαγορεύεται ο χορός, και όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να εξυπηρετούνται καθήμενοι και να μην περιφέρονται άσκοπα. Βασικό κριτήριο για σκοπούς ελέγχου/καταγγελιών, είναι κατά πόσον οι θαμώνες είναι όρθιοι και χορεύουν.

3) Η χρήση της μάσκας επιβάλλεται κατά την προσέλευση σε ένα χώρο αναψυχής αλλά και κατά την όποια μετακίνηση τους εντός του χώρου αλλά και κατά την αποχώρηση του.

4) Οι πιο πάνω διευκρινίσεις έχουν κοινοποιηθεί στο υφυπουργείο Τουρισμού και την Αστυνομία, που έχουν την αρμοδιότητα για την εποπτεία της εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X