ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Όλα όσα αλλάζουν από αύριο το πρωί

Σε λίγες ώρες ξεκινά η Α' φάση της άρσης των μέτρων στην Κύπρο

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την Α' φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων στην Κύπρο που ξεκινά αύριο 4 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο ανοίγουν τις πύλες τους:

-Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες

- Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων , εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας

-Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση

Aπό αύριο ισχύουν επίσης:

-Στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών ή αντικατάσταση πληρωμάτων).

-Αντικατάσταση πληρωμάτων για εμπορικά σκάφη και η μετακίνηση ιδιωτικών σκαφών σε αδειοδοτημένους χώρους, για σκοπούς ελλιμενισμού, συντήρησης και επισκευών

- Λύκεια: μόνο τελειόφοιτοι των δημόσιων (3η Λυκείου) και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (από 11 Μαΐου). Για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ανακοινώσει σχετικό πλάνο. Νοείται, ότι μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τελεκπαίδευση.
- Διεξαγωγή προγραμματισμένων εγχειρήσεων, βάσει οροφών που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας
- Οδοντιατρικά Κέντρα/Ιατρεία (όσα παραμένουν κλειστά μετά από το Διάταγμα της 23ης Απριλίου)
- Χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.
- Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών. (από 18 Μαΐου
- Τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία
- Πλήρης λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων
- Αναθεώρηση οδηγιών για δημόσιες μεταφορές (πληρότητα μέχρι 50%)
- Πλήρης λειτουργία Δημόσιας Υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων.

Μέτρα Διακίνησης

- 3 SMS την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 10 μμ μέχρι 6 π.μ. (Διαβάστε όλα όσα ισχύουν για τα sms ΕΔΩ)

-Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους όχι περισσότερων των δύο ατόμων μαζί (περπάτημα, τένις, κολύμβηση στη θάλασσα και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά κολυμβητήρια, ποδηλασία, κτλ) και θα είναι ανοιχτοί πεζόδρομοι και πεζόδρομοι εντός πάρκων, μόνο για σκοπούς ατομικής άσκησης και όχι περισσότερων των δύο ατόμων κατά περίπτωση, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό η παρουσία των ανήλικων τέκνων γονέων που ασκούνται.

- Επιτρέπεται από τις 4ης Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Ποιοι και πώς θα επιτηρούν τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύουν:

160 λειτουργοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και τα σχετικά Διατάγματα καθώς και την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας, και της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και εργοταξίων καθώς και της επανόδου στην εργασία χιλιάδων εργαζομένων.

Οι λειτουργοί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που μεταδίδει το ΓΤΠ, έτυχαν τηλεκπαίδευσης που διοργάνωσε το Σάββατο το ίδιο το Τμήμα.
Εφαρμογή μέτρων Προστασίας και Πρόληψης στους Χώρους Εργασίας σε συνθήκες Κορωνοϊού

Στην τηλεκπαίδευση, σημειώνεται, επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες των Οδηγών Ασφάλειας και Υγείας , που ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και συζητήθηκαν θέματα καλύτερου συντονισμού των επιθεωρήσεων εφαρμογής των μέτρων.

Οι Οδηγοί, όπως αναφέρεται, είναι οι ακόλουθοι:
i. Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού - Γενικές Οδηγίες προστασίας εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις,
ii. Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε συνθήκες Κορωνοϊού,
iii. Οδηγός διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού. Γενικές οδηγίες για επιχειρήσεις, εκτός του Τομέα Παροχής Φροντίδας Υγείας,
iv. Ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια - Οδηγός Διαχείρισης της πανδημίας Covid-19, και
v. Απλές Οδηγίες προστασίας εργαζομένων από τον κορωνοϊό Covid-19 στο Εργοτάξιο. Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες ήτοι Αγγλικά, Τούρκικα, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα και Αραβικά.

Στην τηλεκπαίδευση συμμετείχαν Λειτουργοί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υπουργείο Υγείας, την Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Δήμους.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεκπαίδευσης στάλθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ενημερωτικό υλικό και σαφείς, γραπτές, οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εντατικών επιθεωρήσεων που θα αρχίσουν την Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020.

"Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα που προνοούνται από την Νομοθεσία και τα σχετικά Διατάγματα, θα επιβάλλονται στους παραβάτες κυρώσεις που περιλαμβάνουν εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ ή/και διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή/και ποινική δίωξη του παραβάτη", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι εφαρμογή των μέτρων Προστασίας και Πρόληψης στους Χώρους Εργασίας θα παρακολουθείται συνεχώς με σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των εργοδοτών και του κοινού.

Αυτή είναι η απόσταση που πρέπει να κρατάτε σε καταστήματα

Ενόψει της επαναλειτουργίας επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού τομέα από αύριο, 4 Μαΐου 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η αναλογία έως ένα άτομο ανά 8 τ.μ. θα πρέπει να τηρείται απαραίτητα σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κτλ), τράπεζες, καταστήματα ένδυσης/υπόδησης, κοκ.

Σημειώνεται, παράλληλα, πως το πιο πάνω μέτρο ισχύει μόνο για τους χώρους εξυπηρέτησης κοινού και όχι για χώρους εργασίας όπως γραφεία σε οργανισμούς (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τμήματα Δημόσιας Υπηρεσίας, τράπεζες, κοκ), ή σε ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. δικηγορικά γραφεία, λογιστικά γραφεία, κ.ά).

Τονίζεται, επίσης, ότι σε όλους τους χώρους εργασίας πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ όλων των ατόμων, καθώς και να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και ατομικής προστασίας, που αναγράφονται στο έντυπο «Οδηγίες για αντιμετώπιση για τα θέματα κορωνoϊού (SARS-CoV-2) σε χώρους εργασίας».

Ποιοι πρέπει να φοράνε μάσκες 

Στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, η χρήση μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν αντικαθιστά την εφαρμογή άλλων πρακτικών προφύλαξης όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών, το καθάρισμα των επιφανειών, ο φυσικός αερισμός των χώρων διαμονής και εργασίας, κοκ.

Γενικός πληθυσμός: Η χρήση μάσκας μιας χρήσης για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις παρουσίας των πολιτών σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται συνάθροιση ατόμων, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κοκ.

Εργαζόμενοι: Η χρήση μάσκας μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τα άτομα που απασχολούνται σε:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),

Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,

Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά:

Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ

Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά

Διανομείς

Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες

4. Η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών μιας χρήσης (χειρουργικές μάσκες) καθορίστηκε μέσω Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2020, στα €0,70 το τεμάχιο (€27,37 τα 50 τεμάχια). Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Καλούνται επίσης οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την επιλογή προστατευτικών μασκών. Σύμφωνα με τις συστάσεις τις Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, η κατάλληλη προστατευτική μάσκα για το ευρύ κοινό είναι η απλή χειρουργική μάσκα. Σε ό,τι δε αφορά άλλα είδη μασκών (χάρτινες, μάσκες με φίλτρα, κτλ), αυτά δεν εμπίπτουν στις συστάσεις και δεν εξυπηρετούν τα μέτρα προφύλαξης ατομικής υγιεινής.

Συστήνεται επίσης η αγορά των μασκών αυτών από αξιόπιστα σημεία πώλησης, να γίνεται έλεγχος ότι φέρουν απαραίτητα την σήμανση συμμόρφωσης CE και ότι είναι συσκευασμένες με ασφαλή τρόπο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ο ορθός τρόπος για τη χρήση της μάσκας:

Η μάσκα καλύπτει το πρόσωπό από την κορυφή της μύτης, το στόμα και το πηγούνι.
Πριν την εφαρμογή ή αφαίρεση της μάσκας πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
Αφαιρούμε τη μάσκα βγάζοντάς την από πίσω με προσοχή και ΔΕΝ αγγίζουμε το μπροστινό μέρος.
Μετά τη χρήση τοποθετούμε τη μάσκα σε κάδο απορριμμάτων.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X