ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Εκκλησία στην επόμενη μέρα του κορωνοϊού

Στο κενό η προσπάθεια για εορτασμό του Πάσχα κατά την απόδοση της εορτής

Το κεφάλαιο «Εκκλησίες» και το αν θα ανοίξουν και πότε εξελίχθηκε στο πιο καυτό της επικαιρότητας πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης (29/4). Επιστολές επί επιστολών και διάφορα άλλα λέχθηκαν από πολλούς.

Η «έκπληξη» σε όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Η αλήθεια είναι πως όσοι τοποθετούνταν δημοσίως είτε από την επιστημονική ομάδα είτε γενικώς, απέφυγαν να το κάνουν ξεκάθαρα για αυτό το θέμα. Τελικά ΠτΔ και Αρχιεπίσκοπος τα βρήκαν για 1η Ιουνίου αλλά και εκεί με μέτρα. Ο λόγος που αυτό έγινε, είναι η λεπτότητα του ζητήματος Εκκλησία. Αν τις άνοιγαν από τις 4/5 για περιορισμένο αριθμό πιστών θα δημιουργούνταν ζητήματα που ήθελαν όλες οι πλευρές να αποφύγουν.

Ας μην κρυβόμαστε ουδείς θα απέτρεπε πιστούς από το να μπουν σε ναό και επίσης απασχόλησε έντονα το γεγονός πως κυρίως πρώτοι στις Εκκλησίες καταφθάνουν άτομα προχωρημένης ηλικίας. Τα άτομα δηλαδή που είναι βασικό να περιορίζονται. Επίσης έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να πράττουν Μητροπολίτες κατά το δοκούν ή ακόμα και μεμονωμένα κάποιοι Ιερείς και ως εκ τούτου θα είχαμε νέο κύκλο στείρων συζητήσεων που σε ζητήματα πίστης δεν καταλήγουν πουθενά. Τέθηκαν πάρα πολλές εισηγήσεις στο τραπέζι αλλά επιλέγηκε η πιο ανώδυνη: να ανοίξουν οι Εκκλησίες όταν θα μπορεί να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Θεωρείται θετικό για πολλούς ενδιαφερόμενους το γεγονός πως θα τελούνται κανονικά γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες που ήταν κι αυτό μεγάλο πρόβλημα.

Κύπρος - Κορωνοϊός: Μαζικές αναβολές γάμων - Οι λύσεις που προτείνονται

Η απόδοση του Πάσχα

Ένα πρόβλημα που προέκυψε αφορά στο κατά πόσο θα ήταν εφικτός ο εορτασμός του Πάσχα κατά την απόδοση της εορτής στα τέλη Μαίου. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο να γίνει. Η Εκκλησία το ήθελε ως ένα τρόπο να έρθουν ξανά οι πιστοί μαζί στους Ναούς και να γιορτάσουν κανονικά τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Θα υπάρξουν όμως μέσα στο Καλοκαίρι άλλες τέτοιες ευκαιρίες.

«Μπορεί ο Χριστός να μεταφέρει τον θάνατο;»

Η δήλωση του τίτλου μας αποδίδεται στον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, που εκτελεί χρέη εκπρόσωπου τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας. Έγινε αμέσως μετά την συνεδρίαση της Συνόδου (30/4) με αντικείμενο το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17/5.

Η δήλωση αφορά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας για το οποίο η θέση της Εκκλησίας παραμένει αδιαπραγμάτευτη πως όταν ανοίξουν οι Ναοί θα τελείται κανονικά. Μεταφέροντας τα δεδομένα στα της Κύπρου, ισχύει ακριβώς η ίδια άποψη και μοιάζει απίθανο να επέμβει η πολιτεία σε αυτό το θέμα. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για την Εκκλησία και αδιαπραγμάτευτο και ούτως ή άλλως γίνεται με τη θέληση των πιστών. Με την επιστροφή στους Ναούς, θα επανέλθει και η Θεία Κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X