ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Μαζικές αναβολές γάμων - Οι λύσεις που προτείνονται

Τι ισχύει για το μυστήριο που περιμένουν χιλιάδες οικογένειες, η θέση της Εκκλησίας

Θα έλεγε κανείς πως η λέξη «βιομηχανία» δε θα έπρεπε να συνδέεται με τη λέξη γάμος από όποια σκοπιά κι αν το δεις, θεολογική, συναισθηματική, κοινωνιολογική και άλλες, όμως δεν μπορούμε να κρυβόμαστε ως τέτοια κινείται στον τόπο μας.

Πόσοι επηρεάζονται

Ένα σωρό κόσμος περιμένει πως και πώς να παρέλθει το Πάσχα για να ξεκινήσει η σεζόν Άνοιξης-Καλοκαιριού με τους γάμους σε ανοιχτούς χώρους ξενοδοχείων ή στις γνωστές αίθουσες δεξιώσεων ανά την Κύπρο. Σεζόν που φτάνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και επαναρχίζει μετά την πρωτοχρονιά. Δεν γράψαμε τυχαία τις ημερομηνίες, θα μας χρειαστούν. Μιλάμε για φωτογράφους, κάμεραμεν, ανθοπώλες, διακοσμητές, ράφτες νυφικών και κοστουμιών, κοσμηματοπώλες και ασφαλώς τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και αιθουσών δεξιώσεων που επηρεάζονται άμεσα. Εμ, γράψαμε όλους αυτούς παραλείποντας βέβαια τους πλέον ενδιαφερόμενους επί του θέματος: ζευγάρια και τις οικογένειές τους. Που να βάζαμε μέσα και τα παρελκόμενα του γάμου, bachelor, hens, μήνες μέλιτος, θα γράφαμε για ώρες!

Το πλήγμα του Κορωνοϊού

Ο Κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο θέμα αυτό, καθώς η τέλεση γάμων δεν μπορεί να γίνει σε εκκλησίες όσο αυτές είναι κλειστές, ο περιορισμός για γάμους είναι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγένεια και σύνολο 10 άτομα, αλλά ούτε ασφαλώς οι δεξιώσεις. Η τέλεση ενός γάμου στην Κύπρο είναι, ίσως μετά το ποδόσφαιρο και τις συναυλίες, η πιο μαζική συνάθροιση που μπορεί να υπάρξει ανθρώπων στον ίδιο χώρο που πηγαινοέρχονται επίσης. Κάποιοι γάμοι το κάνουν σε δόσεις, πρώτα catering και μετά δείπνο με λιγότερους καλεσμένους, επιλογή για τα ξενοδοχεία, και κάποιοι άλλοι σε μεγάλες αίθουσες, οι λεγόμενοι «ανοιχτοί» που φιλοξενούν ακόμα και χιλιάδες άτομα. Είναι δηλαδή μέτρο που θα χαλαρώσει στην τελευταία φάση χαλάρωσης, γερά μες το Καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. Ήδη οι Εκκλησίες δέχονται πολλές αιτήσεις αναβολής των μυστηρίων, ενώ οι περισσότερες είχαν κλειστή τέλεση γάμων σε όλα τα Σαββατοκύριακα το 2020 και μπήκαμε και μέσα στο 2021.

Ποια λύση προτάθηκε

Μια σκέψη που έγινε από αρκετούς για να περιοριστεί το πρόβλημα, είναι να «ανοίξουν» μέρες για τέλεση γάμων όπως η Παρασκευή που βολεύει στο κεφάλαιο των καλεσμένων και της δεξίωσης αφού η επόμενη είναι για πολλούς αργία. Όμως κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο να συμβεί, τουλάχιστον για εκκλησιαστικούς γάμους.

Η θέση της Εκκλησίας

Ο γάμος είναι από τα εφτά μυστήρια της εκκλησίας, μαζί με το Βάπτισμα, το Χρίσμα, τη Θεία Ευχαριστία, την Ιεροσύνη, τη Μετάνοια (Εξομολόγηση) και το Ιερό Ευχέλαιο. Όμως το εν λόγω μυστήριο, μαζί με αυτό της βάπτισης, δεν μπορεί να τελεστεί σε μέρες αφιερωμένες στην πνευματική περισυλλογή. Είναι οι μέρες που απλοϊκά αποκαλούμε «μέρες νηστείας» μέσα στην εβδομάδα και είναι Τετάρτη και Παρασκευή. Επίσης δεν τελούνται γάμοι κατά τις περιόδους των νηστειών, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και κατά το διάστημα της νηστείας των Αποστόλων (δεν έχει σταθερή διάρκεια και φέτος είναι από 1 5μέχρι 28 Ιουνίου). Θεωρείται εντελώς απομακρυσμένο να υποχωρήσει η Εκκλησία σε τέτοια ζητήματα.

Επειδή γίνεται λόγος πως θα ανοίξουν οι υπόλοιπες μέρες, Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη, να αναφέρουμε πως είναι ούτως ή άλλως ανοιχτές και διαθέσιμες. Δεν επιλέγονται γιατί δε βολεύουν για τις δεξιώσεις. Επίσης θα μπορούσαν οι Ναοί να τελέσουν επιπλέον μυστήρια από όσα είχαν προγραμματιστεί κατά τις διαθέσιμες ημερομηνίες για να καλυφθεί η ζήτηση. Ημερομηνία για το μυστήριο βρίσκεις, για αίθουσα δεξιώσεων είναι πολύ πιο δύσκολο.

Τι μπορεί να γίνει

Μια λύση είναι η τέλεση ενός πολιτικού γάμου τώρα, αν ένα ζευγάρι θέλει να κατοχυρώσει τη σχέση του, και να αφήσει τον εκκλησιαστικό και τη δεξίωση για κάποια πιο βολική στιγμή. Ειδικά όσοι είχατε στο μυαλό σας ανοιχτούς γάμους με όποιον ξέρετε εσείς και οι γονείς σας καλεσμένο με χορούς μέχρι το πρωί, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Ζούμε στην εποχή που αυτό ακριβώς θεωρείται το πιο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πράγμα να κάνει κάποιος και θα ζούμε για καιρό έτσι. Σε κάθε περίπτωση, αν η αγάπη υπάρχει και διατηρείται, το σφράγισμά της με τους όρκους του γάμου μπορεί να περιμένει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X