ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αυτοί θα ελέγχουν το Coronapass

Διαβάστε αναλυτικά

24news team

Αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων του Coronapass, το οποίο θα μπει στην καθημερινότητά μας. 

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε «Διευκρινίζεται επίσης ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους».

Οι προϋποθέσεις coronapass

1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή
3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Εξάλλου ο Υπουργός ανέφρε «Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών».


Καραγιάννης: «Ούτε εγώ περίμενα την κατάργηση των SMS»


Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, μέχρι να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό Coronapass, οι πολίτες πρέπει να δείχνουν την κάρτα εμβολιασμού τους, το SMS αποδέσμευσης ή το χαρτί που πιστοποιεί ότι έχουν υποβληθεί σε rapid test ή PCR test με αρνητική ένδειξη με ισχύ 72 ωρών.

Πού χρειάζεται

-Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται με απαραίτητη προσκόμιση Coronapass.

-Στη διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους, καθήμενοι και μέχρι 200 άτομα, από τις 17 Μαΐου 2021, θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση Coronapass.

-Απαραίτητο θα είναι και στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ).

-Σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες

-Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση Coronapass.

-Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, με την προσκόμιση Coronapass μόνο στα μεγάλα υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα.

- Σε κλειστά εμπορικά κέντρα

-Θα πρέπει επίσης να προσκομίζεται από όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους.

-Σε συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις από τις 17 Μαΐου

- Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις

-Σε επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας

-Απαραίτητη είναι η προσκόμιση corona pass για διαμονή σε ξενοδοχεία από 10 Μάϊου, στα καζίνο από 17η Μαΐου αλλά και στον τελικό Κυπέλλου.

- Σε υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, και αίθουσες θεαμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X