ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καραγιάννης: «Ούτε εγώ περίμενα την κατάργηση των SMS»

Όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού… πετάμε τις μάσκες!

Για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά το «ξεκλείδωμα» της Κύπρου στις 10 Μαΐου, κλήθηκε να μιλήσει στο 24news το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Επίσης, ανέφερε πότε θα μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση μάσκας αλλά και τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού. 

Ερωτηθείς αρχικά για την κατάργηση των SMS, μια απόφαση που ξάφνιασε περισσότερο τους πολίτες, αφού δεν φαίνεται να ήταν εξέλιξη που αναμενόταν, ο κ. Καραγιάννης είπε: «Ούτε εγώ το περίμενα». Ωστόσο, όπως εξήγησε όσο προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη δεν θεωρεί ότι είναι πρόβλημα.

Σχολίασε επίσης: «Αυτές τις μέρες ήμασταν σε lockdown αλλά αν έβλεπες τους δρόμους ήταν γεμάτοι οχήματα. Πού πήγαιναν όλοι αυτοί; Μιλάω με ξένους και γελάνε μαζί μας όταν τους λέμε για αυστηρά μέτρα. Αυστηρά ήταν την πρώτη φορά που επιβλήθηκε το lockdown».

Όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου για το Coronapass ο κ. Καραγιάννης ισχυρίστηκε ότι δεν συζητήθηκε από την επιδημιολογική ομάδα: «Η απόφαση για εφαρμογή του είναι εξολοκλήρου της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας, ως προς τον τρόπο. Θα προκύψει θέμα και με τα προσωπικά δεδομένα».

«Δεν γνωρίζω τους λόγους που το θεσπίζουν», συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σχετικά με την εν λόγω απόφαση και τους χώρους όπου θα χρειάζεται το Coronapass από τους πολίτες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις μέτρων που παραλλάχθηκαν στη συνέχεια.

Σχετικά με τους επιχειρηματίες που παραπονιούνται για τους πελάτες που μπορούν να δεχθούν σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις ή με τις επισκέψεις στα σπίτια, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι πρέπει να αποταθούν στο Υπουργείο και στις τεχνικές επιτροπές που καταρτίζουν τα πρωτόκολλα.

Ο κ. Καραγιάννης κλήθηκε να σχολιάσει και την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι υπάρχει μια πτώση στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων αλλά αναμένονται σκαμπανεβάσματα.

«Θα δείξει από τη κηδεία Λυσσαρίδη, τους πανηγυρισμούς για την Ομόνοια και το Πάσχα» είπε, όπου στις δύο πρώτες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνωστισμός προσώπων ενώ για το Πάσχα σημείωσε ότι ο κόσμος χαλάρωσε και ίσως να μην τήρησε τα μέτρα.

Για τους παράγοντας που υποβοηθούν στην αναχαίτιση της διασποράς ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Κυρίως η εφαρμογή των μέτρων, ενώ και ο καιρός είναι βοηθητικός αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του κλιματιστικού σε κλειστούς χώρους όταν βρισκόμαστε για παράδειγμα στο γραφείο ή αλλού, όπου έχει κι άλλα πρόσωπα.

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να σταματήσουμε τη χρήση μάσκας κυρίως σε εξωτερικούς χώρους το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είπε: «Όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, όπως και στο Ισραήλ. Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό εμείς».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση