ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά τα προϊόντα αποσύρονται από την κυπριακή αγορά

Η σχετική ενημέρωση

Το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, έχουν λάβει σχετική ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σύμφωνα με την οποία, προϊόντα αλευροποιίας της εταιρείας BauckHof, έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στην Γερμανία, ανιχνευθήκαν αλκαλοειδή τροπανίου (ατροπίνη και σκοπολαμίνη) σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των αποδεκτών ορίων, της ισχύουσας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Στην Κυπριακή αγορά, το εν λόγω τρόφιμο, επανασυσκευάστηκε και κυκλοφόρησε με τις ακόλουθες ενδείξεις:

1. Είδος τροφίμoυ: ORGANICGLUTEN-FREEBREADMIX / Μείγμα Ψωμιού Χωρίς Γλουτένη, Βιολογικής Γεωργίας / Unbleached - Αλεύκαστο

Εμπορική επωνυμία: Αγία Σκέπη bio

ΒΑΡΟΣ / WEIGHT: 500g

Συσκευασίες: Χάρτινα σακουλάκια

ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ / BEST BEFORE: 30/01/2024

ΑΡ. ΠΑΡΤΙΔΑΣ / LOT NUMBER: BK56040810

2. Είδος τροφίμoυ: ORGANIC GLUTEN-FREE BREAD MIX / ΜείγμαΨωμιούΧωρίςΓλουτένη Βιολογικής Γεωργίας / Unbleached - Αλεύκαστο

Εμπορική επωνυμία: GREENFOOD

ΒΑΡΟΣ / WEIGHT: 500g

Συσκευασίες: Διαφανή νάιλον σακουλάκια

ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ / BEST BEFORE: 30/01/2024

ΑΡ. ΠΑΡΤΙΔΑΣ / LOT NUMBER: BK56040810

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά τις εταιρείες τροφίμων που διακινούν τα εν λόγω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση ανάκληση / απόσυρση όλων των ποσοτήτων των συγκεκριμένων παρτίδων.

Επειδή, όμως, ενδέχεται κάποια ποσότητα των εν λόγω παρτίδων να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν την κατανάλωση τους και εάν επιθυμούν να τα επιστρέψουν στους χώρους από όπου τα αγόρασαν.

Επιπρόσθετες πληροφορίες:

Η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη είναι αλκαλοειδή τροπανίου.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι μια κατηγορία αλκαλοειδών, δηλαδή οργανικών ενώσεων αζώτου που απαντώνται σε αρκετά είδη φυτών.

Η παρουσία ατροπίνης και σκοπολαμίνης σε τρόφιμα οφείλεται συνήθως σε επιμόλυνση των δημητριακών και λαχανικών με άγρια φυτά που περιέχουν αλκαλοειδή τροπανίου, κατά τον θερισμό και την συγκομιδή.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου δεν έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, συμπτώματα βραχείας διάρκειας όπως ναυτία, πονοκεφάλους, κόπωση και ξηροστομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X