ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποκαλύψεις Al Jazeera: «Πρώιμο να μιλάμε για συλλήψεις»

Σάλο έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Al Jazeera

24news team

Ο ντόρος που έχει προκαλέσει το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, o Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζη, είναι τεράστιος και έφερε εξελίξεις.

Καταργείται το Επενδυτικό Πρόγραμμα

Αρχικά, το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης του Υπουργών Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών αποφάσισε την κατάργηση του παρόντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Η κατάργηση του προγράμματος έχει ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2020.

Δημόσια συγγνώμη και αποχή Συλλούρη

Από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχει από τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες σχετικά με το βίντεο του Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις.

Αυτούσια η δήλωσή του

Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει.

Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες.

Παραιτήθηκε ο Χριστάκης Τζιοβάννης:

Αυτούσια η επιστολή του

Τοποθετήθηκε και ο Γεν. Εισαγγελέας (Η δήλωση):

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες.

Αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου, έχω δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε. Πέραν τούτου, συγκάλεσα σήμερα σύσκεψη στο Γραφείο μου, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά την οποία δώσαμε τις αναγκαίες κατευθύνσεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι ενέργειες της Αστυνομίας και οι καταγγελίες

Για τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθηθούν από την Αστυνομία, μετά τις αποκαλύψεις από το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera, μίλησε στο 24news ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κ. Χρίστος Ανδρέου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συλλήψεων των εμπλεκομένων προσώπων, ο κ. Ανδρέου σχολίασε: «Είναι πρώιμο να μιλάμε για συλλήψεις. Η Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, από το μαρτυρικό υλικό που έχει πλέον στα χέρια της».

Ανάφερε επίσης ότι, με την ολοκλήρωση των ερευνών θα σχηματιστεί φάκελος και θα σταλεί στην Νομική Υπηρεσία για περεταίρω οδηγίες.

Όσον αφορά τις καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, αυτές έγιναν τον Οκτώβριο του 2020. 

Ύποπτο βαν έξω από την Βουλή

Για ύποπτο βαν έξω από το κτήριο της Βουλής ενημερώθηκε η Αστυνομία. Επρόκειτο για βαν το οποίο ανήκει στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, το εν λόγω βαν που θεωρήθηκε ύποπτο, κατασχέθηκε από την Δύναμη και μεταφέρθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό για εξετάσεις.

Από τον έλεγχο που έγινε, δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X