ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απεργία πείνας Κούρδων-Κυπρίων παρά το Ανώτατο για απελευθέρωση Κενάν Αγιάζ

O Αγιάζ κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές για φερόμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατικό κτύπημα

ΚΥΠΕ

Σε απεργία πείνας κατήλθαν την Παρασκευή, επτά Κούρδοι και τρεις Κύπριοι σε χώρο κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη Λευκωσία, με αίτημα την απελευθέρωση του Κενάν Αγιάζ, ο οποίος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές για φερόμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατικό κτύπημα.

Ο Αγιάζ συνελήφθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Μαρτίου 2023 ύστερα από ένταλμα της Γερμανίας, ενώ πήγαινε να επισκεφθεί την οικογένεια του στην Σουηδία. Από τις 19 Απριλίου βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές αναμένοντας την απόφαση για την έφεση του στη απόφαση για έκδοση του στη Γερμανία.

Ο Αγιάζ από την Πέμπτη άρχισε απεργία πείνας επ' αόριστον, με αίτημα να μην εκδοθεί στη Γερμανία, και να αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος», «όταν τελείωσε η χτεσινή επίσκεψη φίλων του, ο Κενάν Αγιάζ μεταφέρθηκε σε ειδικό μικρό κελί απομόνωσης, και στερήθηκε του δικαιώματος για επισκέψεις και τηλεφωνήματα».

Όπως αναφέρεται, σήμερα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Διοίκησης, στην οποία αναφέρθηκε η απόφαση για έκδοση του Αγιάζ, η μεταφορά του σε κελί απομόνωσης και η στέρηση επισκέψεων και επικοινωνίας, με την Επίτροπο να λέει ότι θα εξετάσει το θέμα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» Λάμπρος Καλλένος ανέφερε ότι «κάνουμε αυτή την απεργία πείνας σε συμπαράσταση του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ που είναι στη φυλακή και κάνει απεργία πείνας, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος και να μην εκδοθεί στην Γερμανία».

Ανέφερε ότι η εκδήλωση απεργίας πείνας ήταν αρχικά μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας οι απεργοί μετακινήθηκαν σε διπλανό χώρο, ενώ τους απαγορεύθηκε να έχουν αντίσκηνο.

«Ζητούμε να μην εκδοθεί ο Κενάν Αγιάζ διότι θα καταλήξει στην Τουρκία. Η Γερμανία είναι από δεκαετίες σύμμαχος με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να δώσουμε πίστωση στις εγγυήσεις που δίνουν. Στην Τουρκία τον Αγιάζ αναμένει ποινή φυλάκισης 36 χρόνων και σίγουρα θα διατρέξει κίνδυνο η ζωή του», είπε ο κ. Καλλένος.

Ως Κύπριοι, συνέχισε, «λέμε ότι είναι αδιανόητο η Κύπρος να συνεργαστεί σε μια τέτοια έκδοση ενός αγωνιστή που συμμετείχε στον κουρδικό αγώνα. Δεν κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο που να μπορείς να πεις ότι είναι τρομοκρατία. Απλώς πήρε μέρος σε σεμινάρια σε Πανεπιστήμιο στην Γερμανία, εκδόθηκε ένα βιβλίο, έκανε ομιλίες. Αυτά δεν είναι τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X