ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντιδράσεις για τον άντρα που έλεγε προσευχή του Ισλάμ μέσα στη μονή του Απ.Ανδρέα

Η διαδικτυακή εφημερίδα Οζγκιούρ γράφει ότι ο Μεχμέτ Ερόλ Μουβαλι είναι μέλος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων

ΚΥΠΕ

Επικριτικές είναι οι αναφορές στον τ/κ Τύπο σήμερα για την ανάρτηση από άντρα βίντεο με τον ίδιο να λέει την προσευχή – ομολογία ισλαμικής πίστης μέσα στη μονή του Αποστόλου Ανδρέα και μπροστά στον ιερέα. Σημειώνεται ότι η νομική διαδικασία εναντίον του έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η διαδικτυακή εφημερίδα Οζγκιούρ γράφει ότι ο Μεχμέτ Ερόλ Μουβαλι είναι μέλος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων και μάλιστα ήταν υποψήφιος για μέλος του εποπτικού συμβουλίου του συγκεκριμένου κόμματος, σημειώνοντας ότι δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες του με τον πρόεδρο του κόμματος, Ερχάν Αρικλί.

Σημειώνοντας ότι ο κ. Αρικλί, που είναι πτυχιούχος θεολογίας, δεν έθεσε θέμα διαγραφής του Μουβαλί, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο «πρόεδρος θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν.

Ο Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε πάντως ανήθικη τη σύνδεση του περιστατικού με το κόμμα του. Είπε ότι το άτομο που παρενόχλησε τον ιερέα στη Μονή ήταν παλαιότερα στο ΚΑ, όμως τώρα δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα. Καταδίκασε δε έντονα το περιστατικό.

Απαντώντας στις αναφορές ότι ο Μεχμέτ Ερόλ Μουβαλί ήταν παλαιότερα ψηφοφόρος του YDP και ότι επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του για την κατασκευή τζαμιού στο μοναστήρι, ο Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και πρόσθεσε ότι προβάλλονται από αυτούς που σκέφτονται πώς να προκαλέσουν αναστάτωση στο κόμμα του.

Επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν ψηφοφόρος του ΚΑ στο παρελθόν, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα σήμερα, και μάλιστα στις τελευταίες «εκλογές», ο εν λόγω άντρας υποστήριξε άλλο κόμμα. «Μπορείτε επίσης να το δείτε αυτό στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε.

Καταδικάζοντας έντονα την παρενόχληση του ιερέα στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα, ο Αρικλι υποστήριξε: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο Ισλάμ. Η συμπεριφορά αυτή είναι λάθος. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να επιδεικνύεται ενώ μιλάμε για σεβασμό των θρησκειών».

Καταδικάζει η «ένωση ξεναγών»

Καταδικάζει το γεγονός και ντρέπεται για το πρόσωπο που τράβηξε το βίντεο στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα αναφέρει η ένωση Τουρκοκυπρίων ξεναγών (KITREB) σε ανακοίνωσή της. Εκφράζει μεγάλη δυσφορία και αμηχανία και προσθέτει ότι το πρόσωπο που τράβηξε το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τον τομέα του τουρισμού.

Αντιδρώντας στις «αρχές» που επέτρεψαν στο άτομο αυτό να αναλάβει τη μεταφορά τουριστών, η ένωση ξεναγών ζήτησε να τιμωρηθούν τόσο το άτομο όσο και οι «αρμόδιες αρχές».

Αντιδράσεις από κόμματα

Ο Νεβζάν Όζκουντ, αντιπρόεδρος του ΚΚΔ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τέτοιων περιστατικών το γεγονός ότι κανένα μέλος της «κυβέρνησης», εκτός από τον «υπουργό εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, δεν πήρε θέση κατά της βεβήλωσης στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

Προσθέτει ότι αυτό που συνέβη δεν είναι μόνο ντροπιαστικό αλλά και επικίνδυνο και δεν μπορεί ποτέ να παρουσιαστεί ως "μεμονωμένο" περιστατικό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αποτελεί μέρος του «συντάγματος», όλοι έχουν την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η οργάνωση νεολαίας του ΡΤΚ.

«Το περιστατικό είναι μια αντανάκλαση της πόλωσης της κοινωνίας από αυτούς που ισχυρίζονται ότι κυβερνούν την χώρα και της μισαλλοδοξίας σε διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικές απόψεις. Με αυτά τα γεγονότα σχετίζεται και η προσπάθεια να λειτουργήσει χώρος προσευχής κοντά στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και η έρευνα δημοσιογράφων για υπεράσπιση διαφορετικών ιδεών τις προηγούμενες ημέρες».

Η νεολαία του ΡΤΚ θεωρεί θετικό το ότι άρχισε νομική διαδικασία εναντίον του ατόμου που τράβηξε αυτό το βίντεο και δηλώνει ότι θα την παρακολουθούν στενά, καλώντας τις «αρχές» που σχετίζονται με την έρευνα να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση