ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ: Δεν μετανιώνει για τον πόλεμο με το Ιράν - «Θα το έκανα ξανά»

«Όχι όχι, δεν θα αντικαταστήσω τον Χέγκσεθ. Κάνει πολύ καλή δουλειά»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι ο πόλεμος με το Ιράν είχε πολιτικό κόστος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, αποδίδοντας μέρος της εκλογικής ήττας στην άνοδο της τιμής των καυσίμων. Παρά την παραδοχή του, ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για τη στρατιωτική επιχείρηση και πως, εάν βρισκόταν ξανά μπροστά στην ίδια απόφαση, θα επέλεγε να την επαναλάβει.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε για τη σύνδεση ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη σύγκρουση με την Τεχεράνη. Η απάντησή του ήταν καταφατική, με τον ίδιο να αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε η κρίση στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

«Πιστεύω ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, διότι οδήγησε σε μια μικρή αύξηση της τιμής της βενζίνης βραχυπρόθεσμα», ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να επηρέασε τη στάση των ψηφοφόρων.

«Αν έπρεπε να το κάνω ξανά, θα το έπραττα»

Παρά το πολιτικό κόστος που αναγνώρισε, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε πλήρως την απόφασή του να προχωρήσει στον πόλεμο με το Ιράν. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση άξιζε τελικά το τίμημά της, απάντησε χωρίς δισταγμό ότι θα προχωρούσε ξανά στην ίδια επιλογή.

«Αλλά ταυτόχρονα, αν έπρεπε να το κάνω ξανά, θα το έπραττα, επειδή μακροπρόθεσμα, είναι η μόνη λύση. Δεν μπορείς να αφήσεις το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη αποτελεί τον βασικό λόγο για τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, καταλήγοντας ότι θεωρεί πως ο πόλεμος «άξιζε τον κόπο».

Στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε και στο Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. «Αυτή τη στιγμή, τεράστιες ποσότητες πετρελαίου εκρέουν από το Στενό του Ορμούζ. Στην αρχή, δεν υπήρχε καθόλου», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει.

Η απάντηση για την πιθανότητα παραπομπής του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί διαδικασία παραπομπής του (impeachment), ένα σενάριο που θα μπορούσε να αποκτήσει νέα πολιτική διάσταση μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε να μην ανησυχεί καθόλου για μια τέτοια εξέλιξη και προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς να μην επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Όχι, όχι, όχι, ούτε στο ελάχιστο. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το Δημοκρατικό Κόμμα, αν το επιχειρούσε, καθώς θα επρόκειτο για μια παραπομπή χωρίς κανέναν λόγο. Για ποιον λόγο; Επειδή θέλουμε να έχουμε μια επιτυχημένη χώρα;» απάντησε.

Δεν απομακρύνει τον Πιτ Χέγκσεθ από το υπουργείο Άμυνας

Στο ίδιο πλαίσιο ερωτήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το ενδεχόμενο αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, με επίκεντρο τον Πιτ Χέγκσεθ. Ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο αντικατάστασής του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόδοσή του.

«Όχι όχι, δεν θα αντικαταστήσω τον Χέγκσεθ. Κάνει πολύ καλή δουλειά», δήλωσε, βάζοντας τέλος στα σχετικά ερωτήματα για πιθανή απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας.

Πηγή: Newsbeast

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση