ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρας χλευάζει πάτερ μέσα στο μοναστήρι του Απ. Αντρέα (vid)

Καταγγέλθηκε στην «αστυνομία»

ΚΥΠΕ

Την έντονη αντίδραση και σχόλια πολιτών στα κατεχόμενα προκάλεσε βίντεο που ανήρτησε ο Μεχμέτ Ερόλ Μουβελί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου ο ίδιος μέσα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα λέει την προσευχή - ισλαμική ομολογία πίστης στ’ αραβικά και την επαναλαμβάνει πηγαίνοντας κοντά στο πάτερ Ζαχαρία, ο οποίος τον αποπαίρνει και συνεχίζει να σβήνει κεριά. Ο «υπουργός εσωτερικών» ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι προέβη σε καταγγελία του περιστατικού στην «αστυνομία».

Το βίντεο αναρτήθηκε χθες το απόγευμα και μάλλον τραβήχθηκε χθες με τον Μουβελί να λέει πως μετέφερε τουρίστες στην Μονή και στην συνεχεια αναφέρει «όπως πάντοτε λέμε...» και αρχίζει την προσευχή – ομολογία ισλαμικής πίστης μέσα στον ναό και βλέποντας τον πάτερ Ζαχαρία, τον πλησιάζει και την επαναλαμβάνει με τον ιερέα ν’ ακούγεται να λέει στην κυπριακή διάλεκτο «άντε άξιππα ρε και σβήνουμε κεριά δαμέ» χωρίς να του δίδει περισσότερη σημασία και γυρνάει και συνεχίζει να σβήνει τα κεριά.

Την ανάρτηση του βίντεο από τον Μουβελί ακολούθησαν δεκάδες επικριτικά σχόλια εναντίον του, άλλα και υβριστικού περιεχόμενου, ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για την ασέβεια που έδειξε τόσο σε έναν ορθόδοξο χριστιανικό χώρο, όσο και προς έναν ορθόδοξο ιερέα.

Στις 11 χθες το βράδυ, κι αφού πολλές ιστοσελίδες είχαν αναρτήσει το βίντεο και αναφερόταν στα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε, ο νυν «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ προέβη σε γραπτή δήλωση όπου γράφει πως η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός χώρος προσευχής «στη χώρα μας» και σημειώνει ότι στο ψευδοκράτος υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και διάφοροι χώροι λατρείας.

«Ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής είναι επίσης πολύ σημαντικός και ευαίσθητος. Από αυτή την άποψη, οι μεροληπτικές, προκλητικές, ενοχλητικές καταστάσεις και συμπεριφορές είναι απαράδεκτες». Μάλιστα ο κ. Ογούζ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε καταγγελία στην «αστυνομία» μέσω της «επαρχιακής διοίκησης» (ΣΣ: προφανώς εννοεί του κατεχόμενου Τρικώμου, όπου ανήκει η Καρπασία) «για να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά που αποσκοπεί στη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκειών και των πολιτισμών».

Μετά την κατακραυγή ο Μουβελί κατέβασε το εν λόγω βίντεο από τον προσωπικό του λογαριασμό στα ΜΚΔ και ανήρτησε δήλωσή του όπου γράφει ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση στο βίντεο που ανέβασε, ούτε επίθεση, ούτε πρόκληση, ούτε προβοκατόρικη συμπεριφορά. Δεν ήξερε, πρόσθεσε, ότι αυτό το βίντεο θα προκαλούσε τόσες πολλές αντιδράσεις κι αφού διαπίστωσε ότι το βίντεο είχαν δει χιλιάδες άτομα μέσα σε 4 ώρες και «το θέμα είχε μεταφερθεί αλλού», το κατέβασε.

Δεν θεωρεί, συνεχίζει, ότι ήταν προκλητικό αυτό που έκανε, δηλώνει ότι σέβεται κάθε θρησκεία και φυλή κι αν «διέπραξα κάποιο αδίκημα, ζητώ από την κοινή γνώμη συγνώμη».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση