ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άγριο φονικό στη Λήδρας: Βαρύς ο πέλεκυς για τους πέντε

Σε δια βίου φυλάκιση ο ένας, μεγάλες ποινές στους υπόλοιπους

24news team

«Έπεσε» η αυλαία για το άγριο φονικό που διαπράχθηκε το βράδυ της 21/06/2020, στην Λευκωσία για το οποίο καταδικάστηκαν πέντε πρόσωπα.

Ο Κατηγορούμενος 6 κατόπιν δικής του παραδοχής κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία που αφορά το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, (1η κατηγορία), κατά παράβαση των Άρθρων 203, 204, 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ενώ οι Κατηγορούμενοι 2, 3, 4 και 5 παραδέχθηκαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, του ίδιου προσώπου, (7η κατηγορία), κατά παράβαση των Άρθρων 205, 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. Επίσης οι Κατηγορούμενοι 2, 3, 4, 5 και 6 παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της συνομωσίας για φόνο, (2η κατηγορία), κατά παράβαση του Άρθρου 217 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, της απόπειρας φόνου, (3η και 4η κατηγορίες), κατά παράβαση των Άρθρων 214, 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, (5η κατηγορία), κατά παράβαση των Άρθρων 231, 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ.154, του τραυματισμού και ανάλογες πράξεις, (6η κατηγορία), κατά παράβαση των Άρθρων 234, 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

Ο Κατηγορούμενος 1 μετά την καταχώρηση από την Κατηγορούσα Αρχή αναστολής ποινικής δίωξης απαλλάγηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σ ́αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος του φόνου εκ προμελέτης (1η κατηγορία), ο Κατηγορούμενος 6 την 21 Ιουνίου 2020 στη Λευκωσία, εκ προμελέτης, με παράνομη πράξη, επέφερε το θάνατο του ενός προσώπου, τέως από την Ινδία, δηλαδή μαχαιρώνοντας τον, ενώ, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος της ανθρωποκτονίας (7η κατηγορία) οι Κατηγορούμενοι 2, 3, 4 και 5 την ίδια μέρα με παράνομη πράξη επέφεραν τον θάνατο του ιδίου προσώπου.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων της απόπειρας φόνου οι Κατηγορούμενοι 2, 3, 4, 5 και 6 στον ίδιο τόπο και μέρα αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τους άλλους δύο (3η κατηγορία) και 4η κατηγορία).

Ο συνήγορος των Κατηγορουμένων στην αγόρευσή του, για μετριασμό της ποινής, αφού υιοθέτησε την Έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για κάθε ένα από τους Κατηγορουμένους αναφέρθηκε στο νεαρό της ηλικίας τους, το λευκό ποινικό τους μητρώο και ότι προέρχονται από φτωχές οικογένειες με απώλεια κάποιων δικών τους προσώπων που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν και να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες τους.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, (1η κατηγορία) δεν τίθεται ζήτημα τελικού προσδιορισμού της ποινής. Ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα το Άρθρο 203(2) προνοεί ότι κάθε πρόσωπο που βρίσκεται ένοχο για φόνο εκ προμελέτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου, καθιστώντας την εν λόγω ποινή υποχρεωτική και μη αφήνοντας οποιοδήποτε περιθώριο στο Δικαστήριο για να ασκήσει διακριτική ευχέρεια. Ούτε μπορούν να ληφθούν υπόψη οποιοιδήποτε μετριαστικοί παράγοντες που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Ως εκ των ανωτέρω ο Κατηγορούμενος 6 καταδικάζεται σε φυλάκιση διά βίου στην 1η κατηγορία που αντιμετωπίζει. 

Επίσης και τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζουν οι Κατηγορούμενοι 2, 3, 4 και 5 και της απόπειρας φόνου που όλοι οι Κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά για τα οποία, σύμφωνα με τα Άρθρα 205 και 214 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι και δια βίου.

Σταθμίζοντας τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, στην παρούσα υπόθεση, όπως έχουν αναφερθεί πιο πάνω, τις προσωπικές τους περιστάσεις, και τους μετριαστικούς παράγοντες προς όφελος τους, όπως επίσης έχουν αναφερθεί πιο πάνω επιβάλλουμε τις ακόλουθες ποινές:

Στην κατηγορία 1 όπως έχει αναφερθεί ανωτέρω, επιβάλλεται ποινή δια βίου στον Κατηγορούμενο 6.

Στην κατηγορία 3 που αφορά το αδίκημα της απόπειρας φόνου του Rahul Vig, επιβάλλουμε ποινή φυλάκισης 7 ετών στους Κατηγορούμενους 2, 3 και 5 ενώ στους Κατηγορούμενους 4 και 6 λόγω της δράσης τους στο επεισόδιο, επιβάλλουμε ποινή φυλάκισης 9 ετών.

Στην κατηγορία 4 που φορά το αδίκημα της απόπειρας φόνου του Rahul Kumar, έχοντας υπόψη τις σοβαρές σωματικές βλάβες που υπέστη το θύμα, επιβάλλουμε ποινή φυλάκισης 8 ετών στους Κατηγορούμενους 2, 3 και 5, ενώ στους Κατηγορούμενους 4 και 6 για τους ίδιους πιο πάνω λόγους, επιβάλλουμε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Στην κατηγορία 7 που αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας του Ramandeep Singh, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 14 ετών στους Κατηγορούμενους 2, 3 και 5, ενώ στον Κατηγορούμενο 4 ο οποίος είχε στην κατοχή του μαχαίρι πριν την συμπλοκή δικαιολογείται διαφοροποίηση της ποινής και ως εκ τούτου επιβάλλουμε σε αυτόν ποινή φυλάκισης 17 ετών.

Στις κατηγορίες 2, 5 και 6 δεν θα επιβάλουμε ποινή στους Κατηγορούμενους 2, 3, 4, 5 και 6 αφού τα γεγονότα τους απορρέουν από τις κατηγορίες 1, 3, 4 και 7 αντίστοιχα.

Οι ποινές να συντρέχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X